Değişime Uyum Sağlama Becerisi Üzerine

Pandemi geldi geleli hayatımızda birçok şey değişti. Bu değişime ayak uydurmak zor olsa da insan olmanın getirdiği hayatta kalma dürtüleriyle bir şekilde ilerledik ve 2 yılı geride bıraktık.

Peki pandemi süreci bize neler kattı, hayatımızdan neler eksiltti, neler değiştirdi? Sadece olumsuz taraflarına mı odaklandık, ah vah mı dedik ? Yoksa bu süreci lehimize çevirmenin kendimize göre bir yolunu yordamını bulduk mu ?

İşe şuradan başlayalım;

Sizce değişim iyi midir ? Kötü müdür ? Kaçınılmaz mıdır ?

Yoksa mücbir sebebin baş döndüren bir yan etkisi midir ?

Bana kalırsa, pandemi kendimize ve çevremize ait pek çok yeni şey keşfettiğimiz ve farkındalığımızın arttığı bir dönem oldu. Zira bu pandemi sürecinde hepimiz evlere kapanıp küçük bir barista olduk. 

Ülkedeki maya stoklarını sanki biz tüketmemişçesine Karadenizli fırıncıları kıskandıracak ekmekler yaptık. Evde çok zaman geçirmenin yan etkilerinden biri olarak, daha önce keşfetmediğimiz odalar, koridorlar keşfedip ne işe yaradığını yeni öğrendiğimiz mutfak gereçleriyle imtihan olduk.

Dizi/film sektörüne ilk defa bu kadar hakim olup hepsini alfabetik sıraya göre ezberleyen kendi çapında obsesifler olduk. Online alışverişin hakkını sonuna kadar verip kendimize bir hevesle boyalar, fırçalar, tuvaller sipariş ederek Türkiye’nin Salvador Dali’si olduk.

Tekstil sektörüne büyük bir ivme kazandırarak Paris moda haftasını evimize taşıdık. Sanırım uyku gurmeciliğinden bu konuda başarılı olduğumuz da tescillendi.

Kimisi evini değiştirdi, kimisi evinin içini, bu ikisini yapamayan da kendisini değiştirdi. Meğer ne çok aşçılık, sanatçılık, uyumacılık saklamışız içimizde...

İş ve özel hayat da tabi birbirine karıştı, kimisi için evden çalışmak işkenceye dönüştü. Gezenti ruhlar evin içerisinde dört döndü, online eğitim, online toplantı derken cep telefonları, bilgisayarlar vücudumuzun bir uzvu oldu çıktı.. Psikolojik sorunların bu dönemde artması tesadüf mü? Sanmam...

Değişime Uyum:

Hayatımızdaki birçok zor süreç gibi pandemi döneminde de yaşanılan olumsuzluklara ve değişime en iyi adaptasyon sağlayan ayakta kaldı, Bu dğeişim sürecine direnç gösteren yerinde saydı. Çok zorlandı, hastalandı. 

Belki de mevcut değişime ayak uydurmak bundan memnun olmasak bile ilerlememiz için bir süreliğine alttan almamız gereken bir durum olarak görmek bizi bu süreçten çıkabileceğimiz en sağlıklı halde çıkardı. Elbette değişime direnç gösteren yapımız bizi zaman zaman çok zorladı. İşin iyi tarafından bakacak olursak bu zorlukların her biri psikolojik dayanıklılığımızı hiç olmadığı kadar arttırdı. 

Ne keşfedeceğimizi neyle karşılaşacağımızı bilmeden çıktık yola. Belki Amerika’yı değil ama kendimi keşfettik bu süreçte. Çok da iyi olmadı mı ? Değişime uyum, belirsizliğe tahammül, hastalığa şifa ödülü verilmiş. Sağlığımız için tavsiye edilen miktarda kullanalım lütfen! Sağlıkla kalın.

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!