Otizm Spektrum Bozukluğu ya da OSB, kısa adıyla otizm olarak bilinen ve çocukluk döneminde başlayan bir nörogelişimsel bozukluktur. Beyindeki farklılıkların neden olduğu bir gelişimsel yetersizlikten kaynaklanan otizm genellikle sosyal etkileşimlerde sınırlılığa, tekrarlayan davranışlara ve ilgilere yol açar. Bu semptomların otizm olmayan çocuklarda da gözlemlenebileceği unutulmamalıdır. OSB’li kişilerde bu belirtiler yaşamı zorlaştıracak boyutlarda seyreder.
12 Yaşa Kadar Otizm Belirtileri Nelerdir?
Otizm belirtileri bireyden bireye değişebilir ve çok farklı zamanlarda ortaya çıkabilir. 12 aya kadar çocuğunuzda aşağıdaki belirtileri gözlemiyorsanız vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalısınız:
- Hiç babıldamıyor (dadada gibi anlamsız sesler) ya da çok az ses çıkarabiliyor.
- Göz teması hiç kuramıyor ya da çok az kurabiliyor.
- İnsanlardan çok nesnelere ilgi gösteriyor.
- İsmine tepki vermiyor.
- Mutluluk, üzüntü, kızgınlık gibi duyguları yüz ifadeleriyle gösteremiyor.
- Parmakları, elleri, kolları ya da başları ile tekrarlayan hareketler yapıyor.
2 Yaşına Kadar Otizm Belirtileri
Basit düzeyde etkileşimli oyunları dahi oynayamıyor.
Başka çocuklarla hiç ya da çok az etkileşime geçiyor.
Kendine zarar verme ya da kendini tecrit etme gibi davranışlar sergiliyor.
Her zaman aynı yemeği yeme isteği var.
Genel Otizm Belirtileri
Otizm belirtileri 12 ay ve 2 yaşa kadar yukarıdaki gibi seyredebilir. Bunun dışında her yaşta gözlemlenebilecek semptomlar şu şekildedir:
- Göz temasından kaçınmak
- Yalnız kalmayı tercih etmek
- Diğer insanların duygularını anlamada zorluk yaşamak
- Işık, koku, ses ya da dokulara farklı tepkiler vermek
- Kelimeleri ve cümleleri tekrarlamak
- Düzen takıntıları vardır. Rutinleri bozulduğunda hırçınlaşabilirler.
- Alışılmadık yemek yeme ve uyku alışkanlıklarına sahip olmak
- Çevreleri ile ilgilenmezler.
- Sarılma ve öpme gibi fiziksel temastan hoşlanmazlar.
- Bazı objelere aşırı bağlanabilirler.
- Yapılan espri ve imayı anlamazlar.
Otizm belirtileri her bireyde ve yaşta farklı olabileceği gibi cinsiyetlere göre de farklılık gösterebilir. Örneğin kız çocukları daha uyumlu görünebilmek adına otizm belirtilerini diğer insanları kopyalayarak saklayabilir. OSB’li kız çocukları daha sessiz olabilir ve duygularını daha iyi gizleyebilir. Nitekim yapılan araştırmalar otizm spektrumu tanısının erkek çocuklara daha çok konulduğunu göstermektedir.
Otizm belirtilerinin kız çocuklarda daha farklı olabileceği not edilmeli ve erken yaşlarda içe kapanıklık, yeme bozukluğu, diğer kişileri taklit eden hareketler gibi belirtiler takip edilmelidir. Çocuğunuzun otizm belirtileri gösterdiğini düşünüyorsanız teşhis konulması için en yakın zamanda bir uzmana başvurmanız gerekmektedir.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız. Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!