İçindekiler
Monofobi halk arasında “yalnızlık korkusu” adı verilen korkunun Latince ifadesidir. Bu fobi kişinin yalnız kalmaktan korkması ile karakterize olup hayatı boyunca diğer insanlara bağlı bir şekilde yaşamasına ve hareket etmesine neden olmaktadır. Bu fobiye sahip kişiler genelde ben merkezci bireyler olup aynı zamanda diğer insanlar tarafından fark edilmemekten korkmaktadırlar. Yalnızlık korkusunun “monofobi” dışında başka kullanım şekilleri de vardır.
Bunlar “otofobi, eremofobi, izolofobi” gibi isimler olmakla beraber yine de en yaygın olarak kullanılan şekli “monofobi” dir. “Mono” Latince “tek” anlamına gelmektedir. Monofobi psikiyatride anksiyete bozukluğu başlığı altında değerlendirilmektedir.
Bu rahatsızlık ciddi fizyolojik sorunlara neden olmamakla beraber bireyi ruhsal olarak olumsuz olarak etkilediği için hayat kalitesinde düşüşe neden olmaktadır. Bu nedenle monofobiye sahip kişilerin psikiyatrik ya da psikolojik tedavi görmelerinde büyük yarar vardır. Aksi takdirde bu korkuyu yaşayan kişiler istemeden diğer insanlardan uzaklaşabilir, depresyon geçirebilir, okb vb. rahatsızlıklar yaşayabilir.
Yalnızlık Korkusunun Ruhsal Belirtileri
- Güvensizlik hissi
- Olumsuz durumların başına geleceği düşüncesi
- Ölüm korkusu
- Zihinsel odaklanmada güçlük
- Her zaman yalnız olmaya mahkûm olduğunu düşünme
- İnsanları kaybetmeye dair korkular
- Kişilere aşırı bağlanma
- Sürekli başka biri ile bir arada olma isteği
Yalnızlık Korkusunun Fizyolojik Belirtileri
- Çarpıntı
- Nefes almada zorlanma
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Soluk alıp vermede artış
- Kalp atımının hızlanması
- Titreme
- Aşırı terleme
- Baygınlık hissi
Monofobi (Yalnızlık Korkusu) Nasıl Yenilir?
Monofobi yani yalnızlık korkusu bir takım tedavi yöntemleri ile yenilebilir.
- Bilişsel Davranışçı Terapi: Kişinin düşünce ve davranışlarındaki olumsuz kalıpları konuşma yöntemi ile olumlularıyla yer değiştirmeye dayanan bir terapi biçimidir. BDT eğitimi almış psikolog ya da psikiyatrist tarafından yapılması gerekir.
- Maruz Bırakma Terapisi: Genelde fobilerde kullanılan bu terapi yöntemi bireyi korku duyduğu şeye maruz bırakarak ona karşı hissizleşmesini sağlar. Söz gelimi yalnızlık korkusu çeken bir birey maruz bırakma terapisi ile gittikçe artan sürelerde kontrollü bir biçimde yalnız bırakılır. Böylelikle kişinin yalnızlıkla baş etme gücünün arttırılması hedeflenir.
- İlaçla Tedavi: İlaç tedavileri anksiyete bozukluğuna karşı işlevsel olmakla birlikte mevcut rahatsızlığı kalıcı olarak çözmez. Genelde terapinin etkisini desteklemek amacıyla verilen bu ilaçlar arasında adrenalin salgısını düşürerek etki eden beta blokerler ve anksiyete düşürücü benzodiazepinler yer almaktadır. Bu ilaçların doktor tarafından reçete edilmedikleri sürece kullanılmaları doğru değildir.
Monofobi (Yalnızlık Korkusu) İlerlerse Ne Yapılmalıdır?
Yalnızlık korkusu varlığında yapılması gereken en önemli şey kişinin korkusunu kabul etmesi ve uygun tedavi yöntemi arayışına girmesidir. Bunun dışında çeşitli sosyal etkinlikler, sportif faaliyetler, hobiler de yalnızlık korkusuna iyi gelecektir. Ayrıca bireyin kendi olumlu özelliklerine odaklanması, yalnızlık korkusundan utanmaması kendisini iyi hissettirecektir.
Yalnızlık korkusu eğer tedavi edilmezse daha alevlenebileceği gibi başka ruhsal rahatsızlıklara da zemin hazırlayabilir, kişiyi intihara kadar sürükleyecek ruhsal yıkımlara yol açabilir. Bu nedenle monofobiye yani yalnızlık korkusuna sahip kişinin bir psikiyatriste ya da psikoloğa başvurması hayati önem kazanmaktadır. Sadece bu uzmanlar hastalığın kesin teşhisini koyabilir ve gereken tedaviyi uygulayabilmektedirler.
Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!