Fotoğrafı yükledikten sonra ilk beğeni gelene kadar süren gergin bekleyiş ve ilk ‘like'ın ardından akla şimşek gibi düşen 'Kaç beğeni alırım acaba?' soruları…

Şimdi kendinize dürüst olun ve sosyal medya hesaplarınıza yüklediğiniz bir fotoğraftan sonra telefonunuzu kaç kez kontrol ettiğinizi düşünün. Eğer siz de bir fotoğraf yükledikten sonra defalarca telefonunuza bakıyor, az gelen like sayısına üzülüp kendinizi değersiz hissediyor, beğeniler çoğaldıkça seviniyorsanız ve tüm bunlar size tanıdık geliyorsa 'like' bağımlısı olabilirsiniz.

Bugüne kadar yapılan araştırmalar gösteriyor ki; 

Sosyal medya uygulamalarının artması ile kişilerin internet bağımlılığı da hızla artmaktadır. İnternet veya sanal bağımlılığın dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok ciddi bir ruh sağlığı sorun olduğu tartışmasız bir gerçek. Tüm bu uygulamaların arasından sıyrılan ve zirveye oturan ve tacı takan ise son zamanların popüler hastalığı ‘LİKE BAĞIMLILIĞI’.

Sosyal Medya Bağımlılığı Risk Faktörler Nelerdir?
Sosyal medyanın aşırı kullanımının psikolojik açıdan etkileri:

Kişilerde yalnızlık duygusunuz artmasına, benlik saygısında düşüşe, yetersizlik ve değersizlik duygularının oluşmasına neden olmaktadır. Ayrıca sosyal kaygı bozukluğu, depresyon, madde bağımlılığı ve duygudurum bozukluğu gibi psikiyatrik hastalıkların oluşma riskini arttırıyor.

Sosyal Medyanın Aşırı Kullanımının Fizyolojik ve Sosyal Açıdan Etkileri:
Kişide görme ve duruş bozukluğu, uykusuzluk, zamanı yönetmekte zorluk, etkinliklere katılamama, sosyal medya dışında iletişim kurarken zorlanma, ders başarısında ve çalışma veriminde düşüş gibi fiziksel ve sosyal sorunlarda artış yarattığı da uzmanlar tarafından sık sık dile getiriliyor.

Sosyal Medyanın Toksik Tarafı: Olduğun Gibi Kabul Görmemek
“Beğenilmek, sevilmek, kabul görmek, onaylanmak insanların evrensel ihtiyaçlarıdır. Fakat bireyler bazen beğenilme, onay alma, kabul görme ihtiyaçları sebebiyle kendilerini fiziksel ya da kişisel olarak olduğundan farklı göstermeye ve başka insanların beklentilerine göre davranmaya, kendilerinden ödün vermeye başlamaktadırlar.

Bu durum özellikle gençlerde derin yaralar açmakta ve kendi bedenimize ilişkin, başarılarımıza ilişkin memnuniyetsizlik duymamıza neden olmaktadır. Bunun sonucunda kişilerde depresyon, anksiyete, tükenmişlik, gibi birçok ruhsal rahatsızlık ortaya çıkmakta, hatta sosyal medyanın yarattığı olumsuz etkiden dolayı tüm dünyada ciddi oranda intihar vakaları görülmektedir.

Sağlıklı Sosyal Medya Kullanımı Nasıl Olmalı ?
Sağlıklı sosyal medya kullanımının, bize fayda sağlayacak, geliştirecek amaçlar ve hedefe ulaşmak için, rahatsızlık duymadan, günlük işlerimizden kendimizi alıkoymadan ihtiyaç halinde ve doğru zamanda kullanmak olarak tanımlayabiliriz. 
Bağımlılığı ise, kişinin alışılmış olan herhangi bir nesne, hareket veya maddeye karşı psikolojik ve fizyolojik bir ihtiyaç duyması, bu ihtiyacı erteleyememesi ve engelleyememesi, nesneyi veya eylemi kullanma miktarının ve alınma sıklığının giderek artması, alınmadığı zaman yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması ve bu eylem yapılmadan veya madde alınmadan günlük hayatın sürdürülmesinin imkansız hale gelmesidir. Bir nesne veya eylem üzerinde kontrol sağlayamama ve onsuz yaşamını sürdürememe durumu şeklinde de ifade edilebilir.

Sosyal Medya ve ‘Like’ bağımlılığı riskinizin olup olmadığını gözlem yoluyla kontrol edebilirsiniz. Elbette bir uzman görüşü olmadan bağımlılık tanısı koymak mümkün değildir. Kendinizde veya çevrenizde herhangi birinde bağımlılık şüphesi var ise erken teşhis ve tedavi için doktor kontrolü ve psikolog desteği önerilmektedir.

Bilmemiz gereken bir şey; Sosyal medya kullanmak kötü veya yanlış değildir, sosyal medyanın kontrolsüz ve bilinçsizce kullanımı kötü ve yanlıştır.

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!