‘Farkındalığın bilinçlisi, bilinçsizi mi olur demeyin.’

Anda kalmak…  kulağa nasıl geliyor ? ‘Anı yaşa’, ‘anın tadını çıkar’, ‘anı ölümsüzleştir’ gibi büyük puntolarla yazılmış başlıkları medyada sık sık görüyoruz. Peki anda kalmak nedir? Nasıl anda kalırız ? Anda kalmanın bize ne faydası var ? Tüm bu soruların cevabına geçmeden bu ismi daha önceden duymayanlar için ‘Mindfulness nedir ?’den biraz bahsedelim;

Kökenleri Budizm’in bir meditasyon tekniğinden alan ‘Bilinçli Farkındalık’, 1970’li yıllarda Amerikalı profesör John Kabat-zinn tarafından bir terapi tekniği olarak batı dünyasına taşınmıştır. Tekniğin amacı, yaşadığımız anda tüm dikkatimizi vererek, yargısız olarak kalabilmektir. Bu ‘evet şu anda yaşıyorum, buradayım, nefes alabiliyorum’ halinin çok daha ötesinde bir farkındalıktır. Bilinçli Farkındalık, ‘Şimdi ve burada’ tekniği olarak da isimlendirilmektedir.

Anda kalmak nedir?

Mindfulness- Bilinçli Farkındalık tekniğinde anda kalmak şimdiki an içerisinde gerçekleşen olaylara dikkat etmeyi, bu dikkatin niteliğini fark etmeyi ve tüm bu fark edilenleri nezaketle, yargılarımızın farkında olarak kabul etmeyi içerir.

           
Mindfulness ne işe yarar ?

Bir çok dini ve felsefi öğretide an’da kalma yaklaşımı kullanılmıştır Bu yaklaşımın kanıta dayalı çalışmalar yapılarak bilimsellik kazanması Mindfulness’ın da sadece meditasyon değil bir terapi tekniğine dönüşmesini sağlamıştır.
Günümüzde, Depresyon, Kronik Ağrılar, Post Travmatik Stres Bozukluğu ve Anksiyete Bozukluğu gibi pek çok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde kullanılmaktadır. Bilimsel olarak geçerliliğini ve güvenilirliğini koruyan bu teknik, terapiler dışında farkındalık kazanmak isteyen insanların Mindfulness eğitimlerine olan ilgisini arttırmıştır.

Nasıl an’da kalırız ? 

Öncelikle Mindfulness’ın temel felsefesi olan an’da kalmak deyimini özellikle ilk başlarda tam anlamıyla yakalayabilmek oldukça zordur. Geçmişin endişeleri, geleceğin kaygıları bizi doğduğumuz zamandan beri esir almış, an’da kalmaktan çok uzaklara götürmüştür. Bu sebeple an’da kalabilmeyi sağlayabilmek için kaygı ve korkularınızın farkında olmak, iyi bir gözlemci olmak,  duygularınızı olduğu gibi kabul etmek, hissettiğiniz duyguları tanımlayabiliyor olmanız gerekmektedir. Tüm bu sayılanlar istikrarlı bir şekilde çalışıldığında kazanılması mümkün olan oldukça kıymetli becerilerdir. Duygunun size gelmesine, yeterli miktarda kalmasına ki bu dengeyi yine siz belirleyeceksiniz, ve daha sonra gitmesine izin vermektir an’da kalabilmek…

Zor duygular söz konusu olduğunda o duyguyu karşılamak, kabullenmek yerine dürtüsel bir şekilde kaçmayı tercih ederiz çoğu zaman. Bu durum da bizi an’da kalmaktan uzaklaştırır.

Anda kalmanın faydaları nedir ?  Sağlığımıza etkileri nelerdir?

Her duygunun bir işlevi vardır. Bizler mantık yönünde hareket eden duygusal canlılarız. Korku, üzüntü, öfke gibi duygular karşısında, belki de toplumda bu duyguları yaşamamıza yeterince fırsat verilmediğinden, hep kaçarız. Bastırılan, görmezden gelinen bu duygular yok olmaz. Zamanla bir kar topu gibi büyüyerek daha büyük sorunlara davetiye çıkarır. Aslında bedenimizde olan kronik ağrıların bir sebebi de duyguların dışavurumunun yapılamayışındandır.

Mindfulness bize duygularımızı tanımamız,kabullenmemiz ve onları yaşamamız için gereken beceriyi öğretir. Mindfulness bedensel olarak yaşanılan sağlık sorunlarının oluşmasını önleyerek var olan sorunların stres azaltma tekniği olarak da azaltılmasına olanak sağlar. Özellikle motivasyon eksikliği, iş stresi, okul başarısı ve kaygısı, stres, öfke sorunları gibi pek çok problemin de giderilmesi için bu teknik psikologlar tarafından da terapilerde sık sık kullanılmaktadır.

Dr.Kabat Zinn’in bulduğu stres azaltma tekniği bahsettiğimiz farkındalık hareketi hastaneler, okullar, özel kurumlar, hapishaneler ve profesyonel spor organizasyonlarında büyük önem kazanmasına da katkı sağlamıştır.Bugün dünyanın dört bir yanındaki tıp merkezleri terapistler eşliğinde farkındalık eğitimine dayalı klinik programlar sunmaktadır.
 

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!