İçindekiler

‘Psikosomatik hastalıklar gerçektir.

‘Duygularımızın Yükünü Bedenimiz Taşıyor.’ 

Beden ve zihin birlikte hareket eder. Dolayısıyla bedensel olarak yaşadığımız bir hastalık psikolojimizi etkilediği gibi, ruhsal olarak yaşadığımız sorunlar da bedenimiz üzerinde etkiye sahiptir. Bu mekanizma ifade edilemeyen, bastırılan duyguların bir süre sonra kendilerini bazen psikolojik bazen de bedensel yakınmalarla ortaya çıkarak çalışıyor. Zamanında yaşanmayan her duygu adeta virüs gibi kendisine en uygun organı bularak oraya yayılıyor. Sonucunda ise kişi zorla da olsa kendisini bir şekilde ifade etmiş oluyor. Fakat bu sağlıklı bir yol ile gerçekleşmediği için kalp rahatsızlıkları, tansiyon, kas ve eklem ağrıları, alerjik hastalıklar, kanser gibi pek çok hastalığın yanında kronik ağrıların oluşmasına da neden oluyor.

Duygularımız ve düşüncelerimiz gün içerisinde çok sık değiştiği için beden de zihin de bazen buna uyum sağlamakta güçlük yaşıyor. Elbette ki robot değiliz, üzüleceğiz, kızacağız, hayal kırıklıkları yaşayacağız. Bu duyguları hissetmiyor olmak mümkün değil. Zaten kronik ağrıların sebebi de duyguların yaşanması değil, duyguların yaşanmasının reddedilmesi, bastırılması ya da gereğinden uzun süre sistemde tutulması sonucu kişinin ruhsal olarak bununla başa çıkamaması sonucunda oluşmaktadır.

Uzun süren duygusal ya da fiziksel bir stres faktörü karşısında vücudumuz yüksek oranda kortizol salgılar. Kortizol bir çeşit stres hormonudur. Vücudun strese karşı verdiği tepkiyle salınım gösterir. Azı karar çoğu zarar olan bu hormon, vücutta ağrı, uyuşukluk, yorgunluk gibi semptomlara neden olmaktadır. Kronik ağrılar özellikle psikolojik açıdan sağlıklı olmadığımız ve stres seviyemizin yüksek olduğu durumlarda yoğun olarak yaşanmaktadır. Psikosomatik ağrı olarak da bilinen kronik ağrı fiziksel semptomları olan ancak tıbbi olarak bir açıklaması olmayan bir rahatsızlıktır. Yani psikosomatik ağrı kişinin psikolojik durumu tarafından tetiklenen fiziksel bir ağrı türüdür.

Kronik(Psikosomatik) ağrılar gerçektir. Tıbben teşhis konmaması ya da insanlar tarafından anlaşılmaması acıların var olmadığını göstermez. Kronik ağrılar hastanın kafasında kurması ya da abartması değildir. Bu ağrılar gerçektir ve beyninizin kimyasındaki değişikliklerin dışavurumudur.

Bedenimiz Konuşuyor

Bastırılan ve ihmal edilen her duygu vücutta belirli noktalara tesir eder... 

Baş ağrısı ve migren
Stres tarafından tetiklenen migren, tedirgin ve yorgun olduğumuzda artabilir.
Baş ağrınızı, çevrenizdeki zor insanlar tetikliyor olabilir. Onlarla konuşmak, alttan almak bazen aynı ortamda bulunmak bile gergin olduğunuz için baş ağrınızı arttıracaktır. 

Boyun ve Omuz Ağrısı
Stresin vücudumuzda sirayet ettiği ilk yer boyun ve omuz bölgesidir. Bu kronik ağrı genellikle başkalarının yükünü üstlenmekten, bir kişiyi ya da olayı unutamamaktan ya da affedememekten kaynaklanır.

Bel ağrısı
Bel ağrılarının duygusal sebepleri ise çözülemeyen psikolojik sorunlar, anksiyete, depresyon ve aşırı savunmacı yapıdan kaynaklanmaktadır.

Karın Ağrısı
Duygusal stres sindirim sistemimizi olumsuz etkiler. Çoğu mide hastalığı çevredeki insanlara ya da yaşanan olaylara tahammül edememekten kaynaklanır. Bu ağrılar içinde bulunduğunuz durumun sizin yaşam biçiminize ya da alışkanlıklarınıza uymadığını da gösterebilir. Bu insanların kendilerini yargılamalarına sebep olur ve olayı atlatmalarını engeller.

El ve Ayak Ağrısı 
El ve ayaklarımızdaki ağrılar ve kasılmalar büyük bir karar vermekteki kaygının göstergesi olabilir.Yeniliklere açık olmayan insanlarda daha çok görülür. Kolumuzdaki ağrılar ise  hayatımızda olup bitenlere ayak uydurmakta ne kadar zorlandığımızın işareti olabilir.

Fibromiyalji 
Bütün kas sistemimize yayılan ağrılar dikkatimizi duygusal sıkıntılarımızdan farklı bir yöne çekmek için yapmış olduğumuz kaçınma davranışından kaynaklanıyor olabilir. Bu bir savunma mekanizması işlevi görür. 
Psikosomatik ağrılardan kurtulmak için;

Kendimizi ifade etme ve iletişim kurma konusunda daha çok çaba göstermeliyiz
Gerektiğinde ‘Hayır’ demeyi öğrenmeliyiz
Duygularımızı yaşamaya izin vermeliyiz. Güçsüz gözükme endişesiyle duygularımızı bastırmamalıyız.
Kendimizi bazen en iyi ötekinde görürüz. Birçok hastalıkta olduğu gibi Kronik rahatsızlıklarda da etkili olan Grup terapileri, normalize ettiğimiz fakat bize zarar veren düşünce ve davranışları fark edebilmek ve değiştirebilmek için faydalı olacaktır.

Hem zihnen hem de bedenen tam bir rahatlama sağlamak için meditasyon ve yoga tekniklerini öğrenebilirsiniz.
Adından da anlaşılacağı üzere psikosomatik ağrıların kaynağı psikolojiktir. 

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!