Kıskançlık duygusuna neden olan durumlar ise bireyin içinde bulunduğu coğrafya ve kültürel değerlere göre değişkenlik gösterebilir.
İçindekiler
Kıskançlık Nedir?
Rekabet, başarı, güç, kazanç, beklenti, yokluk ve yoksunluk içeren her türlü durum karşısında kişiye, olaya ve o anki sürece gösterilen duygusal bir tepki olarak açıklamasını yapabiliriz. Erken bebeklik dönemlerinden itibaren belirgin düzeyde hissedilmeye başlanır ve yaşam boyu belirli zamanlarda veya tetikleyiciler karşısında bilinç düzeyine çıkar.
Kıskançlığın Nedenleri Nelerdir?
Kıskanma duygusu mutluluk, üzüntü, şaşkınlık gibi insan doğasında bulunan normal bir duygudur. Üzüntü duygusu ile beklenti içeren düşünceler birleştiğinde kıskançlık duygusu ortaya çıkar.
Kıskançlığın çeşitli nedenleri şöyle sıralanabilir:
- Kötü yaşam tecrübeleri,
- Çocuklukta ebeveynleri tarafından yeterli ilgi, sevgi, değer görememe,
- Ebeveyn-çocuk bağlanma problemleri,
- Değersizlik inancı,
- Aldatılma öyküsü,
- Aşırı kontrolcülük,
- Mükemmeliyetçilik,
- Güvensizlik duygusu.
Kıskanç Kişi Ne Hisseder?
Kıskanç bireyler yoğun derecede öfke, korku, şüphe, endişe, aldatılmışlık, gibi pek çok olumsuz duygu ve düşünceyi bir arada hissedebilirler.
Duygularla mücadele etmek zorunda kalan kişiler için bu durum hiç kolay değildir. Bu nedenle kıskançlık hisseden birçok kişi, yaşadıkları bu duyguyu toplum içerisinde diğerlerinden saklamaya çalışırlar. Ancak bilinçaltına bastırılan bu duygular, ilk duygusal boşlukta öfke, kızgınlık, agresiflik ve üzüntü olarak başka duyguların içerisine gizlenmiş şekilde gün yüzüne çıkabilir. Bu nedenle kıskanma duygusunu yoğun düzeyde hisseden kişiler için ilgili uzmandan destek almanın önemi oldukça fazladır.
Kimler Arasında Kıskançlık Görülebilir?
- Kardeşler Arası,
- Çocuk ve Ebeveyn Arası,
- Sosyal Arkadaşlıklar Arası,
- İş Hayatı İçerisi,
- Çiftler Arası.
Kıskançlık Duygusu ile Nasıl Baş Edilir? Ne Zaman Destek Almak Gerekir?
Birey kıskanma duygusunu uzun süredir baş edilmesi zor bir boyutta hissediyorsa patolojik anlamda kıskançlık yaşıyor olabilir. Patolojik boyutta yaşanılan kıskançlık hissi ilişkilerde yıkıcı etkiye sahiptir.
Patolojik kıskançlık;
- Bireyi şiddete,
- Öfke kontrolsüzlüğüne,
- Kendine zarar vermeye,
- Depresyona itebilir.
Bu gibi durumlarda bireyin aile, özel, sosyal ve iş hayatı olumsuz şekilde etkilenebilir. Bu etkilenme bireyin hem ruh sağlığını hem de fiziksel sağlığını tehdit edebilir. Böyle durumlarda en kısa zamanda uzman desteği almak çok önemlidir.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!