Başkalarıyla iyi ilişkiler kurmak; empati geliştirmek ve sosyal becerileri artırmak için önemlidir, ancak kendinin en iyi arkadaşı olmak da bir o kadar değerlidir. 

Alman filozof ve yazar Wilhelm Schmid 2018’de yazdığı Kendiyle Dost Olmak, Hayatı Nasıl Kolaylaştırır? adlı kitabında şöyle diyor:

Benliğimizle günün 24 saati, yılın 365 günü beraber yaşamak zorundayızdır. Son nefesimize kadar, iyi de olsa kötü de olsa, bize aittir. O halde bu zorunlu ilişkiyi dostluğa dönüştürmek, daha huzurlu, mutlu ve doygun bir hayat sürmenin anahtarı olarak görülebilir.

Peki, kendinizle nasıl arkadaş olursunuz?

Tıpkı yeni biriyle tanışıyormuşçasına kendinizi tanıyın.

Ne sizi motive ediyor, nelerden hoşlanıyorsunuz ya da sevmediğiniz şeyleri neden sevmiyorsunuz? Güçlü ve zayıf yönleriniz neler? Genellikle içsel dünyamızı anlamak için dışa bakarız; kendinizi başkalarının, trendlerin ve yaşamınızdaki durumların etkisi altında olduğunuz kişi olarak değil, gerçekte olduğunuz kişi olarak sevmek ve saygı göstermek daha kolay olacaktır.
Bir kalem ve bir kâğıt alın ve kendinize şu soruları sorun:

  • Kendime olan güvensizliğim nereden geliyor ve bu güvensizlik beni ilişkilerimde nasıl etkiliyor? 
  • Çocukluğumda yaşadığım olumsuz deneyimlerin bugünümdeki davranışlarıma etkisi nedir?
  • Başkalarının başarısı veya mutluluğu beni nasıl etkiliyor ve bu hissiyatın kökeni nedir?
  • Kendi başarısızlıklarıma karşı duyduğum korku nedir ve bu korku beni hangi davranışlara itiyor?

Bu sorular ‘shadow work’ olarak adlandırılır. Bu tür sorular, bireyin kendi içsel gölge yönleriyle yüzleşmesini ve bu yönleri anlamasını amaçlar. 

Cevaplarınızı yazın ve sonra üzerinden geçin. Bu konular, kendinizi daha iyi tanımak için derine inmenize yardımcı olacaktır.

Diğer insanlarla olan ilişkilerinizi düşünün. 

Hayatınızdaki insanlarla nasıl etkileşimde olduğunuzu düşünün; partnerinizden sevdiklerinize, rastgele tanıdıklarınıza ve sokaktaki yabancılara kadar. Diğer insanlara yaklaşımınız, kendi benlik algınıza yansır ve hayatınızdaki iyi ilişkiler, nasıl kendi en iyi arkadaşınız olabileceğiniz konusunda modeller sunabilir.

Hayatınızdaki önemli insanların isimlerini yazın ve neden onların sizin için önemli olduğunu düşünün. "Bu bireyler hayatımda olduğu için neden minnettarım?" veya "Bu bireyler benim cenazemde, dostluğumla ilgili neler söylerdi?" gibi soruları düşünün.

Kendiniz için ulaşılabilir hedefler belirleyin ve başkalarının beklentilerine bağımlı olmaktan kaçının. 

Gardırobunuzu düzenlemek gibi küçük değişikliklerden, diksiyon kursuna katılmak gibi daha büyük hedeflere kadar çeşitli hedefler koyun. Bu ufak hedefleri gerçekleştirdikçe kendinize olan inancınızın nasıl arttığını kısa zamanda fark edeceksiniz. Aynı zamanda beklentilerinizi kontrol altına alabilir ve kendinizin farkına varabilirsiniz.

Konfor alanınızdan çıkın. 

Normal rutinlerinizi değiştirmek veya tamamen alışılmışın dışına çıkmak, kendinizi daha iyi tanımanıza yardımcı olabilir.
Yabancı bir ülkeye veya bilmediğiniz bir şehre tek başınıza seyahat edebilirsiniz. Tek başına seyahat etmek, yeni ve farklı bir ortamda yol bulma ve uzun bir süre boyunca yalnızlık deneyimi yaşama şansı sunar. Aynı zamanda güçlü bir bağımsızlık ve kendi başına ayakta durma yeteneği geliştirmenizi, başkalarının farklı tutumlarına ve geleneklerine açık olmanızı sağlar.
Eğer yabancı bir ülkede veya bilmediğiniz bir şehirde yalnız zaman geçirmeye hazır değilseniz, kendi şehrinizde tek başınıza uzun yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Normal rutininizdeki küçük değişiklikler bile kendinizi sorgulamanıza ve daha iyi tanımanıza olanak sağlar.

Yalnız başınıza keyif alabileceğiniz uğraşlar edinin. Kendinizle date’e çıkın.

Yalnız başınıza keyif alabileceğiniz bir hobi veya sadece sizinle ilgili bir aktivite geliştirmek, kendinizle olmaya alışmanın ve bunu takdir etmenin iyi bir yoludur.
Şehrinizdeki yeni sergileri gezmek, yazı yazmak, sinemaya gitmek, okumak ve tabi meditasyon yapmak, kendinizi daha iyi anlamanıza ve anlamlı yalnız zamanlar yaratmanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda kendi kendinize sevgi beslemenize de yardımcı olur, ki bu da kendi en iyi arkadaşınız olmanın önemli bir faktörüdür.

Kendinize iltifat edin. 

Kendinize hakaret etmek veya kendinizi küçümsemek gibi olumsuz öz konuşmalardan kaçının. Bir arkadaşınıza o şekilde konuşmuyorsanız, kendinizle de öyle konuşmayın! Kendinize iltifat edin ve bunda samimi olun. Gurur duyduğunuz bir şey yaptığınızda, biraz üzerinde durun, kendinizi övün, deneyimin tadını çıkarın, içselleştirin. Başkalarının başarı veya güç olarak tanımladığı şeylere uymaya çalışmak yerine, içsel bir dönüş yapın ve dünyada değer ve anlam taşıdığınızı kabul edin. Kendi değerinizi başkalarının fark etmesini beklemeyin.

Sonuç olarak, kendi en iyi arkadaşımız olmak, içsel gücümüzü keşfetmek, kendimize sevgi göstermek ve başkalarının beklentilerinden bağımsız olarak kendi değerimizi tanımak anlamına gelir. Bu, daha tatmin edici ve anlamlı bir yaşamın kapılarını aralar.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!