Ölçülü miktarda yaşanılan kaygı gerek iş gerekse özel hayatta bize başarı sağlar. Bu kaygı sayesinde verilen ödevleri yapar, işimizi zamanında bitirmek için çalışırız. Fakat her şeyde olduğu gibi kaygının da fazlası kişiye yarardan çok zarar getirmektedir. Kaygının da kendi içerisinde alt alanları mevcuttur. En sık yaşanılan kaygı alanlarından bir tanesi Performans Kaygısı’dır.  

Performans Kaygısı:

Kişinin gözlemlendiği, başkaları tarafından değerlendirildiği her ortamda performans kaygısı görülmektedir. İş görüşmesi yapmak, toplantıya katılmak, sunum yapmak kişinin performans kaygısının artmasına neden olabilir. Hissedilen bu  kaygı psikolojik ve fizyolojik bir takım sonuçlara neden olur.

Örneğin; “Yetersizim, başarısızım, değersizim” gibi düşünceler ve yargılar ya da bedensel olarak verilen terleme, çarpıntı, kızarma gibi fizyolojik reaksiyonlar kişinin performans kaygısının oldukça fazla olduğuna işaret etmektedir. Kişinin kaygısı bu belirtiler ile birlikte iyice artmakta ve bu durumu yaşadığı tüm ortamlardan uzaklaşarak kaçınma davranışı gösterebilmektedir. 

Kişi için yaşanılan bu olumsuz durum uzun vadede kişinin iş ve okul hayatındaki başarısının düşmesine ve performansının çok altında iş yapabilmesine neden olmaktadır. İş hayatında yaşanılan bu durum dolaylı olarak kişinin aile ve sosyal hayatını da etkilemektedir.

Performans kaygısını yoğun olarak yaşayan kişiler yemek yerken ya da toplu yapılan bir aktiviteye katılırken de aynı sorunu yaşamakta ve gözlem altında olmak, değerlendirilmek bu kişiler için adeta kabusa dönüşmektedir. Kişi yaptığı işten zevk alamaz hale gelir, kendini kıyaslama, yetersiz hissetme yaygın olarak görülen psikolojik belirtilerdir.

Performans Kaygısının Belirtileri:

Performans kaygısı yaşayan insanların, ‘başaramazsam rezil olurum, doğru bildiğim yanlış çıkarsa mahvolurum, ailemin, iş arkadaşlarımın önünde küçük düşerim.’ gibi zihninde sürekli olarak döndürdüğü çarpıtılmış düşünceler mevcuttur. Bu düşünceler elbette çocukluk döneminde ailede başlayarak, okul döneminde devam eden performans kaygısının, kalıplaşarak yetişkinliğe kadar uzanmasıyla oluşmaktadır.

Kişi performans kaygısı ile ilgili önlem almadığı takdirde süreç içerisinde bahane bulup işe gitmeme, evden çıkmama, karşı cinsle konuşmama, sosyal içe kapanma, arkadaş görüşmelerine katılmama ve sorumluluk almaktan kaçınma gibi birçok sağlıksız kaçınma yöntemine başvuracak bu durum kişinin gerek kariyer gerek ise özel hayatını olumsuz yönde etkileyecektir. 

Ne Zaman Destek Almalıyım ?

Performans kaygısının destek alınacak noktaya gelip gelmediğini kişi, bu kaygıların günlük rutinlerini aksatıp aksamadığına, iletişim sorunlarına neden olup olmadığına bakarak ve genel işlevselliklerinde bozulma olup olmadığını da gözlemleyerek karar verebilirler.

Bazen aile ve iş  ve yakın çevremizden gelen geri bildirimleri de dikkate almak, kendimizde olan mevcut sorunları görebilmemiz için bize yardımcı olmaktadır. Kaygılarınız İş ve özel hayatınızı ciddi ölçüde etkiliyor, sizi bedenen ve zihnen yoruyor ise en kısa sürede bir uzmandan destek alınması önerilmektedir.  

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!