İlişki anksiyetesi; bir ilişkide her şey göreceli olarak iyi giderken ortaya çıkabilen endişe, güvensizlik ve şüphe duygularını ifade eder. Bu durum oldukça yaygındır ve ilişkilerde uzun süreli duygusal sıkıntılara yol açabilir. 

İlişki anksiyetesinin en belirgin özellikleri; partneriniz için önemli olup olmadığınızı merak etme, partnerinizin sizi gerçekten sevip sevmediğinden ve uzun vadeli bir birlikteliğiniz olacağından şüphe etmektir.

İlişki anksiyetesi, ilişkiniz iyi giderken bile sizi ve partnerinizi gerçekten uyumlu olup olmadığınızı sorgulatabilir. Ayrıca, kendinizi gerçekten mutlu muyum yoksa sadece öyle mi düşünüyorum şeklinde sorgularken bulabilirsiniz.

İlişki Anksiyetesinin Nedenleri

İlişki anksiyetesi arkasındaki sebepleri belirlemek, zaman ve özveri gerektirebilir çünkü tek bir neden yoktur. Ancak yaygın rol oynayan bazı faktörler şu şekildedir:

Önceki İlişki Deneyimleri:

Geçmişteki partneriniz size aldatma, beklenmedik terk edilme, duygularınızı size yanlış söyleme veya ilişkinizin doğasını yanıltma gibi olumsuz deneyimler yaşattıysa, bu tür geçmiş anılar hala etkili olabilir.

Düşük Öz Saygı:

Düşük öz saygı, ilişki güvensizliği ve anksiyetesine katkıda bulunabilir. Düşük öz saygıya sahip insanlar, öz şüphe yaşadıklarında partnerlerinin duygularını sorgulama eğilimindedirler.

Bağlanma Stili:

Çocuklukta geliştirilen bağlanma stili, yetişkinlikteki ilişkilere büyük etki edebilir. Güvenli bir bağlanma stiline sahip olmak, sağlıklı bir ilişkinin anahtarıdır. Ancak güvensiz bağlanma stilleri, -özellikle de kaçınan veya kaygılı bağlanma- ilişki anksiyetenizi artırabilir.

İlişki Anksiyetesiyle Başa Çıkma

Anksiyete ile başa çıkmak kolay olmayabilir, ancak zaman ve çaba ile üstesinden gelinebilir. İşte bu konuda size yardımcı olabilecek bazı ipuçları:

Kimliğinizi Koruyun:

İlişkiniz ilerledikçe; kimliğinizin, bireyselliğinizin veya bağımsızlığınızın bazı önemli kısımlarının partneriniz ve ilişkinize yer açmak üzere değiştiğini fark edebilirsiniz. Ancak bu değişikliklerin bazıları, özellikle kimliğinizin bir parçasını bastırmak anlamına geldiğinde, size zarar verebilir.

Daha Fazla Farkındalık Geliştirin:

Farkındalık pratiği, olumsuz düşünceler ortaya çıktığında onları kabul etmek ve geçirmek anlamına gelir. Bu, negatif düşünce döngülerinde sıkıştığınızda özellikle yararlı olabilir. 

İyi İletişim Pratiği Yapın:

İlişki anksiyetesi genellikle içeriden kaynaklandığı için, bu partnerinizle pek ilgili olmayabilir. Ancak belirli bir şey anksiyetenizi besliyorsa- örneğin, konuşurken partneriniz telefonuyla oynuyorsa veya tatillerde ailenizi ziyaret etmek istemiyorsa- bunu saygılı ve suçlayıcı olmayan bir dille söylemeyi deneyin.

Duygusal İhtiyaçlarınızı Açıkça İfade Edin:

Anksiyeteniz belirli bir konu tarafından tetikleniyorsa, bu konuda açık ve dürüst bir şekilde duygusal ihtiyaçlarınızı ifade etmek önemlidir. "Sanki aramızda bir mesafe var gibi hissediyorum ve bu beni rahatsız ediyor. Sence de böyle mi?" gibi "ben" dili ifadelerini kullanmak bu konuda yardımcı olabilir.

Davranışsal Müdahalede Bulunmayın:

İlişki veya partneriniz hakkında anksiyeteniz olduğunda, bu duygulara dayalı davranışlardan kaçının. Örneğin, sürekli onu kontrol etmek veya sorular sormak durumu daha da kötüleştirebilir. Bu tür içgüdüsel eğilimlere karşı koyabilmek için derin nefes almak ve sakinleşmek önemlidir.

Bir Terapist ile Konuşun:

İlişki anksiyetesiyle başa çıkmak bireysel bir çaba gerektirir ancak bir klinik psikolog ile konuşmak size netlik kazandırabilir. Özellikle çift terapisi ilişki anksiyetesini anlamanıza ve partnerinizle daha sağlıklı bir iletişim kurmanıza yardımcı olabilir.

Unutmayın ki, ilişki anksiyetesini aşmak bir süreçtir ve anında sonuç beklememek önemlidir. Ancak bu ipuçları, hem kendinizi hem de ilişkinizi güçlendirmenize yardımcı olabilir.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!