Hayvanlara yönelik gerçekleşen ve ‘şiddet söz konusu olduğunda olayın nasıl olduğundan çok neden olduğuna bakmak şiddeti anlamak ve önleyebilmek için çok daha anlamlı olacaktır. Çünkü hayvanlara aslında insan, hayvan fark etmeksizin tüm canlılara şiddet gösteren kişiler psikolojik açıdan sağlıklı olarak değerlendirilmemektedir.

Hayvanlara yapılan zulme her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Haberlerde, sosyal medyada izlediğimiz görüntüler ne yazık ki oldukça üzücü.    

Şiddetin nedenleri ? 

Şiddetin nedenlerini üç başlıkta toparlayabiliriz. Bunlar; psikolojik, sosyolojik ve biyolojik etkenlerdir. Biyolojik olarak şiddet; insanın hayatta kalma içgüdüsüyle ilişkilidir. Hayatta kalmak için ya kaçar ya da savaşırız. İnsan vücudunda yer alan bazı hormonların eksikliği veya fazlalığı da şiddet eğilimini arttırıyor.

Bu saldırganlık ve şiddet eğilimi elbette sadece genetik açıdan ele alınamaz. Psikolojik olarak da kişinin sorun yaşaması, mutsuz olması da şiddete sebep olabiliyor. Son olarak sosyolojik açıdan şiddeti ele aldığımızda görüyoruz ki insanlar çevrelerinden etkilenebiliyor. Kültürümüzde şiddetin özellikle erkek çocuklarında meşru gösterilmeye çalışılması da şiddetin nedenlerinden biridir. Toplum baskısı, ayrımcılık, maddi sorunlar gibi durumlar da şiddete eğilimi arttırıyor.

Hayvana şiddet

Hayvana uygulanan şiddet, insana yapılacak olan şiddetin habercisidir. Hayvana şiddetin olması ve artmasındaki nedenler arasında tabi ki en başta toplumda hayvanlara saygı ve değer gösterilmemesi ve bunun nesilden nesile aktarılarak bilinçsiz bir toplum yetişmesi yer alır. 

Ayrıca hayvana şiddetin cezasına, hukuki yaptırımlarına baktığımızda bu cezaların sadece maddi olarak verildiği ya da kısa süreli hapis cezaları verildiği görülmektedir. Yaptırımların ağır olmaması şiddet uygulayan kişilerde caydırıcı bir etki oluşturmadığı gibi ‘paran kadar şiddet uygula’ algısını da malesef  karşı tarafta oluşturuyor. Sadece para cezasının ve kısmi hapis cezasının olması hayvanların bir canlıdan çok bir obje olarak görülmesine neden oluyor ve bu durum şiddet uygulamayı kolaylaştırıyor. Bir canlıya zarar vermekle, kırmızı ışıkta geçmenin cezası elbette ki aynı olmamalı.

Şiddet döngüsü nedir? Şiddeti nasıl önleriz ?

Hayvanlara işkence uygulamak basit bir kişilik problemi değil son derece ciddi, zihinsel ve ruhsal problemlerin işaretidir. Şiddet döngüsü ailede başlar, çocukların şiddete eğilimi ve ileride bunun psikolojik bir rahatsızlığa dönüşme riski daha o yaşlardaki davranışları gözlemlenerek fark edilebilir ve önlenebilir. Aile içerisinde şiddete tanık olan veya direkt olarak maruz kalan çocuğun da bu davranışı pekiştirerek önce cansız nesnelere ve daha sonra hayvanlara zarar verdiği yapılan pek çok davranış çalışmasında gözlemlenmiştir. 

Çocuk büyüdükçe ve toplumda güç kazandıkça eşyalara ve sonrasında hayvanlara uyguladıkları bu şiddeti şartlar onlar için uygunsa başka insanlara da uygular. Okulda arkadaşlarına sürekli vuran çocuk, evde karısını döven erkek buna örnek olarak gösterilebilir. Fiziksel şiddet çok ciddi bir davranış sorunudur ve erken yaşta fark edilmesi hayati önem taşımaktadır. Çünkü ilerleyen yaşlarda bu davranışı değiştirmek oldukça zordur. 

Şiddet hiçbir şekilde meşru gösterilemeyeceği için şiddeti önleyemiyorsak, şiddete maruz kaldığımız yerden mümkün olduğunca uzaklaşmalıyız. Şiddetin olduğu yerde eğer bunu durdurmaya gücümüz var ise buna engel olmalıyız. Hayvanlara uygulanan şiddet insanlığa uygulanan şiddettir. Canlıları korumamız ve gelecek nesillere vicdan, merhamet duygusunu aşılamamız bizlerin görevidir…

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!