"Hangxiety" sendromunu daha önce duydunuz mu? Duymadıysanız da muhtemelen yaşamışsınızdır. Adından da anlaşıldığı üzere hangxiety aslında hangover anksiyetesinin kısaltılmış halini ve alkol tüketimi sonrası sabahın erken saatlerinde veya bir sonraki gün boyunca kişinin yaşadığı endişe ve korku hislerini tanımlıyor. Bu, kişinin vücudundaki alkolün etkisinden kurtulmaya çalışırken ortaya çıkan bir durumdur.

Kişi bir yandan baş dönmesiyle uğraşırken bir yandan da o geceki eylemleri hakkında bir o kadar  endişe duyar. Yani, Hangxiety’yi, "Dün gece n’aptım ben?" düşüncesi ve geriye kalan cevapsız sorular olarak tanımlayabiliriz. Eğer sizin de cumartesi günü son derece eğlenmişken pazar günü aklınızda sadece pişmanlık ve suçluluk duygusu kalıyorsa ve her seferinde kendi kendinize “Bir daha asla alkol tüketmeyeceğim.” sözünü verirken buluyorsanız bunu normalleştirmemenizde fayda var.

Uzmanlar, hangover etkilerini hafifletmek için alkol tüketimini azaltmanın en etkili yol olduğunu belirtiyor. Kaygıyı azaltmak için açık havada derin nefes almak veya sakince bir yürüyüş yapmak önerilen yöntemler arasında. Ayrıca, eğer alkol tüketiminiz aşırıysa buna neden ihtiyaç duyduğunuzu tekrar düşünmeniz ve alkolle olan ilişkinizi gözden geçirmenizde de fayda var. İşte hangxietynin diğer sebepleri:

Sosyal anksiyete: Alkol, özellikle sosyal anksiyete yaşayan kişilerde bir nevi rahatlama sağlar. Alkolün etkisiyle kişiler daha gevşemiş hissederken, etki azaldıkça anksiyete geri dönebilir.

Geri Çekilme: İçki içildiğinde oluşan mutluluk ve neşe hissi zamanla azalır. Bu durumda, endorfin hormonunun azalması ve bedenin kaygılarla karşılaşmasıyla endişeli hisler oluşabilir.

Alkol Detoksu: Alkol, bedenden atıldıkça, vücut bir detoks sürecine girer ve bu süreç kişinin vücudunda kısa süreli bir alkol yoksunluğu hissi yaratabilir.

Dehidrasyon: İçki içerken yeterince su içememek ve alkolün idrar söktürücü etkisi dehidrasyona yol açabilir, bu da kaygılı hislerin artmasına katkıda bulunabilir.

Beslenme Düzensizliği: Alkol folik asit seviyesini düşürür. Alkol alındığı gün yetersiz beslenilmesi, folik asit eksikliğinin daha da artmasına ve bu da ruh halinde değişikliklere neden olabilir. 

Yetersiz Uyku: Alkol kullanımı, uyku kalitesini etkiler. Yetersiz uyku, kaygı semptomlarını artırabilir ve aynı zamanda  kaliteli bir uyku düzenini  olumsuz etkileyebilir.

Hangxiety neden herkese olmaz?

Arkadaşlarınız alkol aldıktan sonra ve ayılma sürecinde hala keyifli olabilirken bunun neden sizin başınıza geldiğini merak ediyorsanız, bu durumun kesin bir nedeni olmamakla birlikte halihazırda kaygı bozukluğu yaşayan biri olmanız alkol alımı sonrası hangxiety seviyenizi artıracaktır.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!