Sosyal medyada viral olan bir videoda yolcularla dolu bir metroda bir adam elindeki telefona bakıp izlediği belki de okuduğu bir şeye gülmeye başladı. Başta kimse adamın güldüğünü fark etmedi. Adam gülmeye devam ettikçe birkaç insanın dikkatini çekti, bir süre sonra adam kahkahalar atarak gülmeye başladı.

Sonrasında ne mi oldu ? Dakikalar içerisinde metrodaki tüm yolcular adamın neye güldüğünü dahi bilmeden ve etrafa aldırış etmeden gülmeye, kahkahalar atmaya başladılar. Herkesin telefonuyla uğraştığı, birbirlerinin yüzüne dahi bakmadığı, konuşmadığı ortam bir anda pozitif bir havaya büründü.. belki o insanlar o gün boyunca ilk defa o an güldü… 
Sonradan ortaya çıkıyor ki beden dil, jest ve mimiklerin taklit yoluyla aktarılması ve insanlar üzerindeki etkisi üzerine yapıla bir sosyal deneymiş bu… aradıkları cevabı buldukları oldukça eğlenceli bir sosyal çalışma olmuş bana kalırsa.

AYNA NÖRONLAR VE TAKLİT: Ayna nöronlar, başta işitme ve görme olmak üzere bütün duyular vasıtasıyla, dış dünyadan gelen sinyalleri alıp,âdeta onların fotokopisini saklayan hücrelerdir. Bu nöronlar taklit etme ve karşıdakinden öğrenme gibi bir süreçte kendilerine verilmiş rolü hassas bir şekilde yansıtmakta ve kişiyi elinde olmadan taklit yapar hâle getirmektedir.İnsan elinde olmadan çevresindeki kişilerin mimiklerinin, hâl ve tavırlarının etkisinde kalır. Aynı davranışları hemen o anda göstermese bile sonrasında uygulamak için kaydeder. 

Özellikle bebekler ve çocuklar ayna nöronlar sayesinde ebeveynin tüm yüz ifadelerini hızlı bir şekilde kaydeder ve bunları kafasında yaşanılan durumla eşleştirir. Bu sebeple çocuklar için etrafındaki insanların özellikle ebeveynlerin yüz ifadeleri, izledikleri tv programları kısaca maruz kaldıkları tüm dış uyaranlar sağlıklı gelişim sağlayabilmeleri için son derece önemlidir. Bu konuda seçici ve dikkatli olunması gerekir.

    Televizyonda film seyrederken hüzünlü bir sahne gördüğümüzde kendimizi tutamayıp ağlamamız ayna nöronların etkisidir ve son derece doğaldır. Kişi elinde olmadan bu davranışı göstermektedir. Bazen kendimizi farkında olmadan başkalarının mimiklerini taklit ederken yakalarız veya nerede duyduğumuzu hatırlayamadığınız bir şarkının melodileri istemeden dilimize dolanır. Esneyen birinin, ortamdaki diğer kişilerin de uykusunu getirdiğini ve esnemelerin giderek arttığına bir çoğumuz şahitlik etmişizdir.

    Son yıllarda yapılan psikoloji araştırmalarının temelini oluşturan ayna nöronlara "sürü psikolojisinin"ortaya çıkmasında da aktif rol verildiği anlaşılmaktadır. Maç seyrederken insanların birbirlerinin hareketlerini taklit etmesi, konserlerde aynı koreografiyle dans edilmesi ayna nöronlara birer örnektir.

Uzun lafın kısası; Gülmek gerçekten de bulaşıcıdır. O yüzdendir ki çok gülen insanların olduğu ortamlarda farkında olmadan bizler de sık sık kendimizi gülerken yakalarız. Gülmenin yarattığı bu pozitif his bazen tüm günümüzü güzelleştirir. Charlie Chaplin’in de dediği gibi; ‘Gülmek, hayatın en güzel eylemidir. Her ne varsa sizi bundan alıkoyan, onları yok edin.’
İyilikle, sağlıkla kalın…

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!