İçindekiler
Ghostlamak, bir kişiyi aniden iletişimi keserek tamamen görmezden gelmek veya ortadan kaybolmak anlamına gelir. Ghostlamak, yani bir kişiyi hayatından tamamen çıkarmak ve yok saymak demektir. Bu eyleminin arkasında birçok neden bulunur.
Bir kişinin diğeri ile olan ilişkisini ve iletişimini; hiçbir uyarı ya da neden göstermeden, bildirimde bulunmadan ani bir şekilde sonlandırmasına ghosting denilir. Ghosting kavramı genellikle ilişkilerde yaşanan tek taraflı iletişim kesilmesini tanımlamakta kullanılır.
Ghosting, basit bir kavram gibi görünse de arkasında karmaşık bir psikolojik süreç bulunur. Bu nedenle hem ghostlamak tabirini hayata geçiren kişinin psikolojisini hem de ghostlanan yani yok sayılan kişinin psikolojisini anlamak önemlidir.
2018 yılında yapılan iki çalışmanın sonuçlarına göre insanların yaklaşık yüzde 25'i hayatlarının bir döneminde ghosting'e uğramıştır.
Ghostlamak Ne Demek?
Bir kişinin diğeri ile olan ilişkisini; neden göstermeden, haber vermeden ani bir şekilde sonlandırması eylemine ghostlamak denilir.
Ghostlanmak Ne Demek?
Peki ghostlanmak nedir? Ghostlanmak sözcüğü; ilişkide olduğu kişi tarafından ghostinge uğrayan kişinin, yok sayıldığını ifade ederken kullandığı bir sözcüktür.
Ghostlanmak, birinin aniden iletişimi keserek sizi görmezden gelmesi veya ortadan kaybolması durumudur.
Ghost Ne Demek?
Ghost, İngilizce’de hayalet anlamına gelir. Ghosting kavramında kullanılan ghost sözcüğü iki yönlü düşünülebilir; yani hayalete dönüşerek kaybolan kişiyi de ifade edebilir, yok sayılarak hayalet muamelesi yapılan kişiyi de ifade edebilir.
Ghosting Nedenleri Nelerdir?
Peki insanlar neden ghosting yapar? Ghostlandığınızı nasıl anlayabilirsiniz? Ghostlandığınızı anladığınızda bu sorunla nasıl başa çıkabilirsiniz?
İnsanlar çeşitli karmaşık nedenlerle ghosting yapabilirler.
- Korku,
- Çatışmadan çekinme,
- Paylaşım eksikliği,
- Olumsuz tavırlardan kaçınma ghosting nedenleridir.
Korku ve Endişe
Hepimiz bilinmeyen şeylerden zaman zaman korkarız. Korku, insan doğasında her zaman vardır. Bazı kişiler, yeni birini tanımaktan veya ayrılık sürecinde verebileceği tepkiden korktuğu için de ilişkilerini ghosting yaparak bitirebilir.
Çatışmadan Çekinme
Ghosting nedenlerinden biri de çatışmadan çekinmedir. İnsanlar sosyal varlıklardır ve yaşamlarını sosyalleşerek sürdürebilirler. Bunun yanında iki kişi arasındaki herhangi bir türdeki sosyal ilişkiyi sonlandırmak, yaşanabilecek çatışmalar ve karşı koymalar nedeniyle hayat kalitesini düşürebilir. Bazı insanlar, bu olası süreci yaşamamak için ghosting yapmayı tercih eder.
Paylaşım Eksikliği
Biriyle tanışmak ve ilişkinin başlaması; yavaş yavaş gelişen, birbirini tanımaya odaklı, ucu açık bir süreçtir. Yeni tanıştığınız ya da flörtleştiğiniz biriyle ortak arkadaşlarınızın olmadığını, fazla bir şey paylaşmadığınızı fark edebilirsiniz. Bazı kişiler bu tip durumlarda, paylaşım fazla olmadığı için sessiz sedasız iletişimi kesmenin karşı tarafta bir sorun yaratmayacağını düşünerek ghosting yapar.
Olumsuz Tavırlardan Kaçınma
Bazı ilişkilerde süreç beklendiği gibi ilerlemez. Bu durumda; iki kişi arasındaki ilişki, yaşam kalitesinin olumsuz etkilendiğini düşünen kişi tarafından, ayrılık veya yolları ayırma gibi sancılı süreçlere girmeden, ghosting yapılarak bitirilebilir.
Ghostlandığınızı Nasıl Anlarsınız?
Farklı ilişki türlerindeki durumlar herkesin aklına ghostlandığı ihtimalini getirebilir.
Yeni Tanışılan Flört Partneri
Önceden tanımadığınız ve yeni flört etmeye başladığınız bir kişi birkaç görüşmenin ardından aniden ortadan kaybolması, aklınıza ghostlandığınızı getirebilir. Oysa bu durum; romantik bir kıvılcım hissetmediği, iletişimi sürdürmeye zaman ayıramadığı veya bir sonraki adım için hazır olmadığı anlamına da gelebilir.
Arkadaş
Düzenli olarak görüştüğünüz, sık sık telefonda konuştuğunuz bir arkadaşınız aniden mesajlarınıza veya aramalarınıza cevap vermeyi keserse, ghostlandığınızı düşünebilirsiniz. Eğer gerçekten ghostlandıysanız, arkadaşınız artık dost olmak istemediğini açıklamanın yaratacağı sorunlardan kaçınmış veya bu sürecin acı verici olacağını düşünmüş olabilir.
İş Arkadaşı
İş yaşamında görülen ghosting sorunları, sıklıkla bir kişinin işten ayrılmasıyla yaşanır. Ofiste düzenli olarak sohbet ettiğiniz ve belki de iş çıkışı bir araya geldiğiniz biri; yeni bir işe geçtiğinde, yeni iş arkadaşlarıyla kaynaşmaya odaklanabilir ve eski iş arkadaşlarıyla ilişkileri sürdürmenin çok zor olacağını düşünebilir.
Ghostlandığınızı Nasıl Anlayabilirsiniz?
Peki ghostlandığınızı nasıl anlayabilirsiniz? Diyelim ki bir arkadaşınız ya da akrabanız sizinle iletişime geçmeyi tamamen durdurdu. Bu durumda kafanızda şu sorular dönüp durabilir; geçici olarak mı meşgul, yoksa zamanı olmadığı için mi aramıyor?
İşte ghostlandığınızı anlamanıza yardımcı olabilecek sorular ve yanıtları…
İletişime Geçmemesi Onun İçin Olağan Bir Davranış mı?
Bazı insanlar iletişim konusunda zaman zaman yavaş hareket edebilir. Bu durumu bazı arkadaşlarınızda da gözlemlemişsinizdir. Bazı kişiler ise iletişim konusunda çok hızlıdırlar. Genel anlamda iletişimi yavaş olan insanların size hızlı bir şekilde yanıt vermemeleri normal bir sürecin parçası olabilir. Öte yandan size genellikle hızlı yanıt veren biri, alışılmadık bir şekilde uzun süredir yanıt vermiyorsa bu durum ghosting işareti olabilir.
İlişkide Bir Şeyler Değişti mi?
Bazen ikili ilişkilerde karşınızdaki kişiyi kırmış olabilirsiniz. Bunu anlamak için bu kişiyle son kurduğunuz iletişimlerden birinde sorun yaşanıp yaşanmadığını anımsamaya çalışın. Karşınızdaki kişinin sert tepki verdiği bir olay yaşandı mı? Yanlış anlaşılabilecek bir şey söylediniz mi? Bu tip durumlar ilişkinizin değişmesine neden olarak ghostlanma ile sonuçlanmış olabilir.
İkinizden Biri Önemli Bir Olay yaşadı mı?
Bazen ilişkideki taraflardan birinde önemli bir olay yaşandıysa iletişim sekteye uğrayabilir. Mesela arkadaşınız başka bir yere taşındı mı? Yeni bir işe girdi mi? Çok etkileyici, sert bir olay yaşandı mı? Bu soruların yanıtı “hayır” ise fiziksel veya duygusal mesafe nedeniyle iletişimi sürdürmek imkansız hale gelmiş ve karşınızdaki kişi ghostingi, ilişkiyi bitirmek için en kolay ve sorunsuz seçenek olarak tercih etmiş olabilir.
Ghostlanan Kişi Ne Hisseder?
Karşınızdaki kişiyle yeni görüşmeye başlamış olsanız bile ghostinge maruz kalmak sizi fazlasıyla etkileyebilir. Eğer sizi ghostlayan kişi yakın olduğunuz biriyse, olaydan daha ağır bir şekilde etkilenebilir ve duygusal tepkiler gösterebilirsiniz.
Araştırmalara göre ghostlanmanın sonrasında yaşanan süreç sadece psikolojik etkilerle sınırlı değil. 2010 ve 2011 yıllarında yapılan iki çalışmaya göre ghostlanmak, fiziksel acıya da neden olabiliyor. Genel anlamda reddedilme ve ghosting, vücut ağrısı ile ilişkili benzer beyin aktivitelerine sebep oluyor.
Öte yandan ghostlanmak, kişinin özgüveni olumsuz yönde etkileyerek hem devam eden hem de gelecekte yaşanacak olası ilişkileri olumsuz etkileyebilir.
Bildiğiniz üzere çevrimiçi başlayan ilişkilerin yoğun olarak yaşandığı bir çağdayız ve bu nedenle size atılan bir mesajla ya da sosyal medya yoluyla sürekli iletişimde olduğunuz biri tarafından ghostlanmak, üzerinizde düşündüğünüzden daha büyük bir etki yaratabilir. İzolasyona uğradığınızı ve dışlandığınızı hissedebilirsiniz.
Ghosting ile Başa Çıkma Yolları
Ghostinge uğramak herkeste aynı etkilere yol açmaz. Bu nedenle ghosting'i atlatmak herkes için kolay bir iş değildir. Ghostingin etkileri, sizi ghostlayan kişiye ne kadar değer verdiğinizle de ilgilidir. Mesela bu kişi romantik bir ilişki yaşadığınız kişi ise etkiler daha güçlü olabilir.
Ya da bu kişi iş yerindeki herhangi bir arkadaşınızsa ghosting etkilerini daha düşük seviyede yaşayabilirsiniz. Doğal olarak ghosting'i nasıl atlatacağınız bu ayrıma göre de şekillenir.
İşte ghosting'i kabul etmenin ve ghosting ile başa çıkmanın bazı yolları…
- Önce sınırlar belirleyin. Sadece kısa süreli bir ilişki mi istiyorsunuz? Daha fazlasına mı ihtiyacınız var? Ne sıklıkta görüşmek istiyorsunuz? Bu sorulara dair yanıtlarınızı kafanızda belirleyin. Dürüstlük ve şeffaflık, farkında olmadan birbirinizi kırmamanıza yardımcı olur.
- İletişimde olduğunuz kişiyle haftalarca ve hatta aylarca haber almadınız ve daha fazla beklemek istemiyor musunuz? Karşı tarafa bir süre verin. Mesela bu kişiden, bir hafta içerisinde sizinle iletişim kurmasını isteyin ve aksi takdirde ilişkinizi bitmiş olarak kabul edeceğinizi bildirin. Bu sizin açınızdan sert bir tutum gibi görünebilir ancak bu yöntemle kaybettiğiniz kontrol veya güç duygularını geri kazanabilirsiniz.
- Otomatik olarak kendinizi suçlamayı bırakın. Eğer karşınızdaki kişinin size neden ghosting yaptığına dair bir sebep bulamıyorsanız bu konuda sorunu kendinize aramayın. Kendinizi suçlamak size daha fazla zarar verir.
- Ghostlanmanın yarattığı etkileri alkol ve benzeri maddeler kullanarak hafifletmeye çalışmayın. Alkol ve diğer maddeler sizi geçici olarak rahatlatır ve duygularınızla yüzleşmekten kaçınmanıza neden olur. Hissettiklerinizi içselleştirerek kabul edin. Böylece bir sonraki ilişkinizde benzer sorunlarla karşılaşırsanız daha önce bu duygularla yüzleştiğiniz için üstesinden daha kolay gelebilirsiniz.
- Aileniz ve arkadaşlarınızla zaman geçirmek, ghosting ile başa çıkmanın etkili yollarından biridir. Bu nedenle aile üyeleriniz ve arkadaşlarınızla görüşmeye daha fazla zaman ayırın. Pozitif, sağlıklı ilişkiler kurmak, sosyalleşmek kendinizi iyi hissetmenize katkıda bulunacak.
- Psikolojik destek alın. Ghostlanmak; karışık ve zorlayıcı düşüncelere kapılmanıza neden olabilir. Kontrolü elden bırakmayın ve dayanma gücünüzün azaldığını hissettiğinizde bir psikologdan ya da psikiyatristten destek alın. Bu sayede hem mevcut psikolojinizi toparlayabilir hem de edineceğiniz bilgilerle gelecekte daha sonraki ghosting sorunlarının üstesinden daha kolay gelebilirsiniz.
Ghostlamak ve Ghostlanmak Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bir Erkek Neden Ghosting Yapar?
Bir erkek iletişimi kesmek kolay olduğu, utanmaktan, zarar görmekten kaçındığı, özgüvensiz olduğu için ghosting yapar.
Erkeklerin diğer ghosting yapma nedenleri; bir sorunla uğraşması, ilişkiye hazır olmaması, bağlanmak istememesidir. Erkekler ayrıca ilgisini kaybettiği için de ghosting yapar.
Bir Kadın Neden Ghosting Yapar?
Bir kadın genellikle; ciddi ilişki istemediği, ciddiye alınmadığı, iletişimi yeterli bulmadığı, başka flörtleri olduğu için ghosting yapar.
Kadınların diğer ghosting yapma nedenleri zor bir dönemden geçmeleri, partnerinin kusurlarını görmeleri, başkasına aşık olmalarıdır. Kadınlar ayrıca ihtiyaçları karşılanmadığı için de ghosting yapar.
Flört Ghostlamak Ne Demek?
Flört ghostlamak; flört dönemindeyken karşısındaki kişiyi, iletişimi keserek görmezden gelmesi veya ortadan kaybolması durumudur.
Flört ghostlamak, ilişkinin en başlarında, çiftlerden birinin karşısındaki kişiyi yok sayması ve aniden iletişimi kesmesidir.
İlişkide Ghostlamak Ne Demek?
İlişkide ghostlamak, ilişkide olduğunuz kişinin iletişimi kesmesi, sizi görmezden gelmesi veya ortadan kaybolmasıdır.
İlişkide ghostlamak; taraflardan birinin aniden yok olması, diyaloğu kesmesi ve karşısındaki kişiyi yok sayması durumudur.
Ortadan Kaybolup Geri Dönen Erkek Gostlayting mi Yapıyor?
Gostlayting; partnerinizin ansızın yok olması, sonra geri dönmesi, açıklama yapmadan yaşananların sizin yüzünüzden olduğunu söylemesidir.
Ansızın ortadan kaybolup geri dönen erkek, açıklama yapmadan yaşananlar için sizi suçluyorsa gostlayting yapıyor olabilir.
Oyunda Ghostlamak Ne Demek?
Oyunda ghostlamak; oyun yayınını izleyip, oyuna girerek izlerken öğrendiği bilgileri kullanması ve onlara müdahale etmesidir.
Ghostlamak Gibi Terimler Nelerdir?
Gaslighting, cloaking, zombeing, benching, breadcrumping, stashing, phubbing ve cushioning, submarining ghostlamak gibi terimlerdir.
Ghostlayan Birine Ne Yapılır?
Ghostlayan birine karşı odak noktanıza kendinizi koyun ve kendinizi koruyun, sosyal çevrenizi genişletin ve sosyalleşin, o kişiye karşı siz de kayıtsız kalın.
Ghostlayan Erkek Geri Döner mi?
Ghostlayan erkekler nadir durumlarda geri dönebilir ancak geri dönse bile bir süre sonra sizi yeniden ghostlamaya başlayabilir.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!