İnsanın iç dünyası, bazen gerçekliği aşan bir zenginlikte olabilir. Ancak kimi zaman bu durum, sınırı aşarak uygunsuz bir hal alabilir. "Maladaptive daydreaming" olarak adlandırılan bu durum, hayal dünyasında kaybolmanın, günlük yaşamın akışını bozacak şekilde aşırı ve kontrolsüz bir hale gelmesini ifade eder.

Her psikolojik durumda olduğu gibi maladaptive daydreaming'te de rahatsızlığın altında yatan nedenleri anlamak, bireylere bu durumla başa çıkma konusunda yardımcı olabilir. Tedavi süreci, bireyin günlük yaşamını daha sağlıklı bir şekilde dengelemesine ve gerçeklikle daha sağlıklı bir bağ kurmasına odaklanır. Bu bağlamda, uyku düzeninin düzeltilmesi, semptomların yönetilmesi ve terapi seansları, bireyin yaşam kalitesini artırmak için kullanılan etkili stratejiler arasında yer alabilir.

Hayaller, varoluşun normal bir parçasıdır. Normal hayal kurma tamamen zihinsel bir deneyimken, maladaptif hayal kurma genellikle devamı olan senaryolar, yüz ifadeleri veya sözel ifadelerle birlikte olan derinlemesine bir deneyimdir. 

Uyumsuz hayal kurma isteğini normal hayal kurmaktan ayıran diğer özellikler şunlardır:

  • Hikâye, karakterler, mekânlar ve olay örgüleri içeren yoğun, canlı hayaller
  • Gerçek dünyadaki olaylardan veya müzik, fotoğraf gibi duyusal uyarıcılardan tetiklenen hayaller
  • Bilinçsiz yüz ifadeleri, tekrarlayan vücut hareketleri veya hayallere eşlik eden konuşma veya fısıltılar
  • Birkaç dakikadan saatlere kadar süren hayaller
  • Hayal kurma isteğinin güçlü veya bağımlılık yapıcı olması
  • Günlük görevlere odaklanma ve bunları tamamlama konusunda zorluk
  • Hayaller nedeniyle uyku sorunları

Maladaptif Daydreaming'in nedenleri net bir şekilde belirlenmemiş olsa da, bu durumun ortaya çıkmasına etki eden çeşitli faktörler vardır:

  • Travma veya Stres
  • Zihinsel Sağlık Sorunları
  • Kişilik Özellikleri
  • Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)
  • Çocuklukta Hayal Gücünün Aşırı Gelişimi
  • Sosyal İzolasyon
  • Beyin Kimyası ve Fonksiyonları

Maladaptive Daydreaming İle Baş Etmek

Belirtilerinizi Anlayın!

Bir not defteri veya telefonunuzdaki notlar uygulamasını kullanarak maladaptif daydreaming yaşamadan önce ne yaptığınızı kaydedin. Tetikleyicilerinizi bildikten sonra, onlardan kaçınmak veya neden tetiklediklerini anlamak için adımlar atabilirsiniz.

Destek Alın

Belirtilerinizi aile üyeleri ve arkadaşlar gibi güvendiğiniz kişilere açıklayın. Bu, kişilerin size yardım etmesinin yanı sıra, belirtilerinizi fark ettiklerinde sizi durdurmalarına olanak tanır.

Uykunuzun Kalitesini Artırın

Düzenli saatlerde ve her gün en az 7 saat uyunan uykunun maladaptif daydreaming üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Bu nedenle düzenli uyumaya özen gösterin.

Bir Uzmandan Yardım Alın

Bir klinik psikolog ile çalışmak, maladaptive daydreaming'inizi tetikleyenleri belirlemenize yardımcı olur. Ayrıca, belirtilerinizi yönetmek için belirli stratejiler önerir.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!