Moraliniz bozuk olduğunda ya da çalışma havasında olmadığınızda elinizdeki işleri ertelediğiniz oluyor mu? Muhtemelen cevabınız evet olacaktır çünkü neredeyse dünyadaki herkes zaman zaman işlerini ertelemek isteyebilir. Ertelemek zararsız görünebilir ancak bunu alışkanlık haline getirmek hayatınızda birtakım olumsuzluklara yol açabilir. 

Erteleme Hastalığı Nedir? 

Erteleme hastalığının kronik hale gelmesi, zihinsel sağlık ile ilişkilendirilir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan kişilerde daha yaygın olarak görülen erteleme hastalığı Procrastination olarak da bilinir. Diş randevusunu ertelemek ya da can sıkıcı bir konuşma yapmayı ertelemek yaygın ve anlaşılır olsa da ertelemek ilk çözümlerinizden biri haline geldiğinde zihinsel ve duygusal açıdan sağlıksız olmaya başlayabilir. 

Erteleme, yalnızca yapmanız gerekenleri ertelemek değil aynı zamanda o işlerin yarattığı stres, can sıkıntısı gibi olumsuz duyguların da ertelenmesi demektir. Bu nedenle kısa vadede sizi iyi hissettirebilir. Ancak ertelemenin getirdiği iş yükü ve stres gün geçtikçe artış gösterdiğinden daha da rahatsız hissetmenize neden olabilir. Erteleme hastalığı depresyon ve anksiyete gibi ruhsal bozuklukları da beraberinde getirebilir. 

Neden Sürekli Ertelenir? 

Erteleme, bir baş etme yöntemidir. Belirli işlerin getirdiği yükler konusunda endişeli olmak ya da işlerin yanlış ilerleyeceğinden korkmak kaygılı hissetmenize yol açabilir. Bu kaygılı ruh haliyle baş etmek için ertelemeyi tercih ediyor olabilirsiniz. Kaygılı hissetmek ile mükemmeliyetçilik arasında da bir bağlantı olduğu unutulmamalıdır. İşinizi en iyi şekilde yapamayacağınızı hissettiğiniz anda onu yapmaktan kendinizi alıkoyabilirsiniz. 

Yorgun ve sıkılmış hissetmek de erteleme nedenlerinizden biri olabilir. Dikkatinizi dağıtan unsurlara yönelmek, daha cazip gelebilir. Bununla birlikte erteleme hastalığının sebebi, son dakikaya bırakılan işlerin daha iyi yapılabileceğine dair olan inançtan da kaynaklanabilir. Ödevi son gün teslim etmek, iş yerindeki görevleri son dakikada tamamlamak daha verimli görünebilir ancak uzun vadede size yardımcı olmaz. 

Erteleme Alışkanlığı Nasıl Yenilir? 

Erteleme hastalığından kurtulmak istiyorsanız en yakın zamanda bir psikolog ile görüşmenizi öneririz. Erteleme hastalığınız ile başa çıkmanızı sağlayacak yöntemler geliştirebilir, ertelemenizin altında yatan sebepleri öğrenebilirsiniz. Örneğin dikkat bozukluğu ve hiperaktivite bozukluğunuz bulunuyorsa psikoloğunuz konsantrasyonunuzu artırmaya yönelik bir tedavi izleyebilir ya da sizi bir psikiyatriste yönlendirebilir. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!