Günümüzde, travmatik olaylardan kaynaklanan zihinsel sağlık sorunlarıyla baş etmek için birçok terapi yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri olan Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) terapisi, özellikle post-travmatik stres bozukluğu (PTSD) tedavisinde kullanılmasıyla bilinir. Ancak, EMDR'nin kapsamı genişleyerek diğer birçok durumun tedavisinde de etkili olduğunu göstermiştir.

EMDR Nedir?

EMDR’nin gelişimi 1987 senesinde, Dr. Francine Shapiro’nun göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azaltabildiğini keşfetmesiyle ortaya çıktı.

EMDR terapisi, travmatik anıları işlerken belirli bir göz hareketi kullanımına dayanan bir zihinsel sağlık tedavi yöntemidir. Diğer terapi yöntemlerinden farklı olarak, EMDR detaylı bir şekilde konuşma gerektirmez. Bunun yerine, rahatsız edici bir deneyimden (travma) kaynaklanan duyguları, düşünceleri veya davranışları değiştirmeye odaklanır. Bu sayede, beynin doğal iyileşme sürecini başlatmayı amaçlar.

Kimler İçin Uygundur?

EMDR terapisi, geniş bir zihinsel sağlık yelpazesine yardımcı olabilir. Ergenlerden yetişkinlere kadar her yaş grubundan insanlar bu tedaviden faydalanabilir. Ayrıca, bazı klinik psikologlar çocuklar için özel olarak EMDR konusunda uzmanlaşmıştır.

EMDR Nasıl Çalışır?

EMDR, Adaptive Information Processing (AIP) modeline dayanır, bu da beynin anıları nasıl depoladığına dair bir teoridir. Normal olaylarda, beyniniz anıları düzgün bir şekilde depolar ve ağ üzerinden bağlar. Ancak rahatsız edici olaylarda, bu ağ kurulmaz ve beyninizde deneyimlediklerinizle (hissedilen, duyulan, görülen) hafızaya depolanmış olan arasında bir bağlantı kopar.

EMDR terapisi nasıl uygulanır?

EMDR terapisi, bireyin bilinci açıkken uygulanan etkili bir terapi yöntemidir. Terapi sürecinin ilk adımında, danışan, zihninde olumsuz izler taşıyan bir anıyı canlandırır. Bu sırada, gözleri sağa sola hareket ettirme, kulaklıkla ses verme veya danışanın ellerine titreşim verme gibi çeşitli çift yönlü uyarıcılar kullanılır.

Zihninde canlandırılan anı ile, danışanın hangi duyguları hissettiği üzerine odaklanılır. Bu aşamanın ardından, terapist, anıları yeniden işleyerek olumlu bilgilerle zenginleştirmeye çalışır. Böylece, bireyin rahatsızlıkları tedavi edilmiş olur ve gelecekte benzer rahatsızlıkların ortaya çıkması engellenmiş olur.

Hangi Durumları Tedavi Eder?

EMDR, genellikle post-travmatik stres bozukluğu (PTSD) tedavisinde kullanılır. Ancak, mental sağlık uzmanları aşağıdaki durumların tedavisinde de EMDR'yi kullanabilir:

  • Anksiyete bozuklukları: Genel anksiyete bozukluğu, panik bozukluğu, fobiler ve sosyal anksiyete/fobi.
  • Depresyon bozuklukları: Majör depresif bozukluk, ve hastalıkla ilişkili depresyon.
  • Dissosiyatif bozukluklar: Dissosiyatif kimlik bozukluğu veya amnezi ve depersonalizasyon veya derealizasyon bozukluğu.
  • Yeme bozuklukları: Anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza ve aşırı yeme bozukluğu.
  • Obsesif-kompulsif bozukluklar: Obsesif-kompulsif bozukluk (OKB), vücut dismorfik bozukluk.
  • Kişilik bozuklukları: Borderline kişilik bozukluğu, kaçıngan kişilik bozukluğu ve antisosyal kişilik bozukluğu.

Tüm ruhsal sağlık koşullarını tedavi edemese de, bu terapi yöntemi geçmişteki acı verici olaylarla başa çıkmakta zorlanan insanlar için önemli bir fark yaratabilir.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!