İnsan vücudu, algılama sürecinde görme, işitme, dokunma, koku ve tat olmak üzere beş duyuyu kullanır. Duyu bütünlemede bu 5 duyumuzdan aldığımız bilgileri beynimizde işlememizi ve uygun şekilde yanıt vermemizi sağlayan süreçleri tanımlamak için kullanılır. İnsanların %5-16,5’inin duyusal bilgileri işlemede zorluk yaşadığı bilinmektedir. Bu nedenle geliştirilen duyu bütünleme terapisi; bu duyusal bilgilerin beyin tarafından etkili bir şekilde işlenmesini ve organize edilmesini hedefler.

Duyusal İşleme Eksiklikleri 

Duyusal işleme eksikliği çoğu zaman Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan çocuklarda gözlemleniyor. Bu çocuklar çevredeki uyaranlara karşı aşırı duyarlı olabiliyor. Örneğin yanıp sönen aydınlatmalara karşı tepki vermek, yüksek sesli müzikten rahatsızlık duymak gibi diğer insanları çok etkilemeyecek uyaranlara karşı daha hassas davranabiliyorlar. Bunun sebebi OSB olan çocukların algılama kapasitelerinin ve duyusal uyaranları bütünleştirme becerilerinin diğer insanlara göre daha farklı olmasıdır. 

Duyusal bütünleme bozukluğu otistik çocuklar dışında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, öğrenme güçlüğü, serebral palsi, işitme ve konuşma bozuklukları, genetik bozuklukları olan çocuklarda da görülebilir. Çocuğunuzda eğer aşağıdaki davranışları sürekli olarak gözlemliyorsanız bir uzmana başvurmanızda fayda var: 

  • Duyusal Hassasiyet: Gürültülü ortamlardan, parlak ışıklardan, temaslardan rahatsızlık duyabilir ve aşırı tepki verebilir. Belirli doku, koku ve tat özellikleri nedeniyle bazı yiyecekleri tüketme konusunda hassaslaşabilirler. 
  • Duyusal İşleme Bozukluğu: Dışarıdan gelen bilgileri işlemede ve cevap vermede güçlük yaşayabilirler. Çok sık dikkat eksikliği yaşıyor olabilirler.  Örneğin gürültülü ortamlarda sese odaklanmakta zorlanabilirler. 
  • Motor Becerilerinde Zayıflık: El-göz koordinasyonunda zayıflıklar yaşayabilirler ve bu nedenle sakarlıklar oluşabilir. Uzun süre hareketsiz kalma konusunda da zaman zaman sıkıntılar yaşayabilirler. 

Duyu Bütünleme Terapisi Nedir? 

1970’li yıllarda Doktor Jean Ayres tarafından geliştirilen duyu bütünleme terapisi ile duyusal işlemlerde zorluk yaşayan çocukların hayatlarını kolaylaştırmak hedeflenir. Çocukların davranışları ve ihtiyaçlarına göre uzmanlar kişiselleştirilmiş tedavi planı oluşturur. Tedavi yöntemleri genelde oyun odaklı olur böylece çocukların dikkatinin dağılması önlenir. Bu seanslar sayesinde çocukların motor becerileri, akademik becerileri, davranış ve duygusal kapasiteleri gelişim gösterebilir.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!