Bazen en güçlü yeme istekleri duygusal olarak en zayıf olduğunuz anlarda ortaya çıkar. Zor bir problemle karşılaştığınızda, kendinizi stresli hissettiğinizde ya da sıkıldığınızda, bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde rahatlamak için yiyeceklere başvurabilirsiniz. Duygusal yeme, kilo verme çabalarınızı sabote edebilir. Genellikle duygusal yeme, özellikle yüksek kalorili, tatlı ve yağlı yiyeceklerin fazla tüketilmesine yol açar. 

Duygu-yemek-kilo döngüsü nasıl işler?

Duygusal yeme; stres, öfke, korku, can sıkıntısı, üzüntü ve yalnızlık gibi negatif duyguları bastırmak veya hafifletmek amacıyla yemek yeme olarak tanımlanır. Hayatın büyük olayları veya daha yaygın olarak günlük yaşamın sıkıntıları, duygusal yeme ve kilo verme çabalarınızı bozan negatif duygulara yol açabilir. 

Bu tetikleyiciler arasında şunlar bulunabilir;

  • İlişki çatışmaları
  • İş veya diğer stres kaynakları
  • Yorgunluk
  • Finansal baskılar
  • Sağlık sorunları

Bazı insanlar güçlü duygular karşısında daha az yemek yer, ancak duygusal sıkıntı içindeyseniz, düşünmeden aceleci veya aşırı yeme eğiliminde olabilirsiniz, sadece keyif almadan hızla herhangi bir şeyi tüketebilirsiniz. Aslında duygularınız, yeme alışkanlıklarınıza o kadar bağlı olabilir ki, öfkelendiğinizde veya stresli olduğunuzda otomatik olarak bir ödül ararsınız ve yaptığınız şeyin farkında olmazsınız. Yiyecek aynı zamanda bir dikkat dağıtma aracı olarak da hizmet eder. Örneğin, yaklaşan bir olaydan endişe duyuyorsanız veya zihninizde bir çatışmayı düşünüyorsanız, acılı durumu ele almaktan ziyade rahatlatıcı yiyeceklere odaklanabilirsiniz.

Sizi aşırı yemeğe yönlendiren duygular ne olursa olsun sonuç genellikle aynı olur. Sağlıksız bir döngü oluşturursunuz. Duygularınız sizi aşırı yemeye yönlendirir, kilo verme hedefinizden saptığınız için kendinize kızarsınız, kötü hissedersiniz ve tekrar aşırı yersiniz.

Duygusal Yeme İle Baş Etmek

Negatif duygular duygusal yemeyi tetiklemeye başladığında, isteğinizi kontrol altına almak için şu adımları atabilirsiniz:

  • Bir yemek günlüğü tutun. Ne yediğinizi, ne kadar yediğinizi, ne zaman yediğinizi, ne hissettiğinizi ve ne kadar acıktığınızı yazın. Zamanla, ruh halinizle yemek arasındaki bağlantıyı ortaya çıkaracak örüntüleri görebilirsiniz.
  • Stresinizi kontrol altına alın. Eğer stres, duygusal yemenize katkıda bulunuyorsa, yoga, meditasyon veya derin nefes alma gibi bir stres yönetimi tekniklerini deneyin.
  • Açlık gerçeklik kontrolü yapın. Açlığınız fiziksel mi yoksa duygusal mı? Birkaç saat önce yemişseniz ve karnınız guruldamıyorsa, muhtemelen aç değilsinizdir. İsteğin geçmesine izin verin.
  • Destek alın. Sağlam bir destek ağınız yoksa duygusal yemeye daha fazla meyilli olabilirsiniz. Ailenize ve arkadaşlarınıza dayanın veya bir destek grubuna katılmayı düşünün.
  • Sıkıntıyla savaşın. Aç olmadığınızda atıştırmak yerine kendinizi oyalayın. Bir yürüyüşe çıkın, bir film izleyin, müzik dinleyin, kitap okuyun, internet üzerinde gezinin veya bir arkadaşınızı arayın.
  • Cezbediciyi ortadan kaldırın. Dayanması zor, rahatlatıcı yiyecekleri evinizde bulundurmayın. 
  • Eğer öfkeli veya keyifsiz hissediyorsanız, alışverişe gitmeyi duygularınızı kontrol altına alana kadar erteleyin.

Bütün bunlar işe yaramıyorsa siz de zihinsel sağlığınızı yönetmenin kolay ve etkili bir yolu olarak online psikoterapiye bir şans vermeyi deneyebilirsiniz. Online psikoterapi artık hem terapistler hem de danışanlar için daha erişilebilir ve uygun bir psikolojik sağlık hizmeti seçeneği haline gelmiştir.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!