Ergenlik, çocukluktan yetişkinliğe geçiş olarak kabul edilen 6-7 yıllık bir süreçtir. Bu dönemde bireyler, fiziksel ve psikolojik değişiklikler yaşarlar. Benlik algılarını geliştirmeye çalışan genç insanlar; eğitim hayatlarında, aile ve arkadaşlık ilişkilerinde, sosyal çevrelerinde birtakım zorluklar ile karşı karşıya kalabilirler. Özellikle arkadaşlık ilişkilerinde ve akademik yaşantıda karşılaşılan zorluklar ergeni mutsuz ve depresif hissettirebilir.
Ergenlik dönemi, her gencin benzersiz kişilik özelliklerini keşfettiği ve genç yetişkinliğe adım adım ilerlediği heyecan verici bir geçiş aşamasıdır. Ebeveynler için çocuklarının bu gelişim sürecine tanık olmak her ne kadar keyif verici olsa da bazen psikolojilerini ve davranışlarını anlamlandırmakta güçlük çekebilirler.
Ergenlerin psikolojisini anlamak onlar ile kurduğunuz ilişkiyi güçlendirmenize yardımcı olur ve onları doğru desteklemenize imkan sağlar. Fiziksel ve psikolojik olarak geçirdikleri değişiklikler, onları mantık dışı davranışlara sürükleyebilir. Gençlerin düşünme biçimleri ve dünyayı anlamlandırmaları bu dönemde şekillendiği için onlara karşı sabırlı olmalısınız.
Çocuğunuzun bu dönemdeki değişimini ve gelişimini daha iyi anlamanız için yazımızı okumaya devam edin…
Ergen Benmerkezciliği
Benmerkezcilik ergenlik döneminde çok yaygın olarak görülen bir davranış tipidir. Bu dönemde ergen bireyler kendilerine odaklanır, kendi ihtiyaçlarını öncelikli görür ve kendi kimliklerini oluşturmakla meşgul olurlar. Çevrelerindeki kişilerin ihtiyaç ve isteklerine karşı daha az hassas olabilirler ve empati kurmakta güçlük çekebilirler. Her birey için aynı olmamak ile birlikte ergenler duygularını çok yoğun bir biçimde yaşayanlar, kendilerini eşsiz ve özel olarak görme eğilimindedirler. Bu davranışların, normal bir ergen davranışı olarak insan gelişiminin bir parçası olduğunu bilmelisiniz ve sabırlı olmalısınız.
Karar Verme Süreçleri ve Dürtüsellik
Ergenlerin bu dönemde dürtüsel davranışlar sergilediklerini gözlemleyebilirsiniz. Riskli davranışlarda bulunmak isteyebilir ve kendilerini tehlikeli durumlara sokabilirler. Sigara, alkol ve madde kullanımı, ehliyeti olmadan araç kullanma veya korunmasız cinsel ilişkiye girme riskli davranışlar arasında sayılabilir.
Beynin davranışları ve duyguları kontrol eden kısımları, zamanla gelişme göstereceği için bu dönemde karar verme süreçlerinde aceleci davranmaları ve dürtüsel hareket etmeleri doğaldır.
Ergenlerin psikolojisini anlamak, meydana gelen hormonal ve biyolojik değişikliklerden dolayı güç olabilir. Genç bireyler kendilerini endişeli ve çekingen hissedebilir, mahremiyetlerine daha düşkün olabilir ve dış görünüşlerini çok fazla önemseyebilirler. Bu nedenle yetişkinlerin müdahalesi rahatsız hissetmelerine neden olabilir.
Ebeveynler Nasıl Davranmalı?
Bu dönemde ebeveynler anlayışlı ve bilinçli olmaya özen göstermelidir. Ergenlerin davranışlarının rahatsızlık verdiği durumlarda ise ebeveynler düşüncelerini sakin bir dil ile anlatmalıdır. Ebeveynler sürekli öğüt vermekten kaçınmalıdır. Ergenlik dönemindeki çocuğunuz ile iletişiminizi güçlendirmek ve ona destek olmak istiyorsanız bir klinik psikolog ile görüşebilirsiniz.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!