Aşkın bir bağımlılık olup olmadığı hakkında konuşmaya başlamadan önce aşkı tanımlayalım;

Literatürde, ‘bir kimseye ya da bir şeye karşı duyulan aşırı sevgi ve bağlılık duygusu ve iki ayrı cinsin birbirine karşı hissettikleri bedensel ve ruhsal güçlü duygu, sevgi ilişkisi’ olarak tanımlanır.

Onsuz yaşayamam, ona çok ihtiyacım var, o olmadan her şey anlamsız… Bu cümleler tanıdık geliyor mu ? O zaman siz de aşk bağımlısı olma riskini taşıyor olabilirsiniz…

Bağımlılık ve aşk arasındaki ilişkiyi bir çeşit bağımlılık olarak değerlendirmek diğer bağımlılıklarla olan benzerlikleri göz önünde bulundurulduğunda kulağa mantıklı geliyor… Tıpkı madde bağımlılığında olduğu gibi kişinin haz, keyif aldığı nesneye karşı duyduğu yoğun istek ve ulaşamadığında yaşadığı yoksunluk ve mutsuzluk hissinin, kişinin aşık olduğu kişiyle beraberken keyif alması ve sürekli birlikte zaman geçirmesi fakat kişinin yokluğunda ya da kişi bir şekilde terk edildiğinde istediği sevgiyi ve ilgiyi alamadığı için üzülmesi, öfkelenmesi ve ısrarcı davranışlarda bulunarak tekrar o sevgiden beslenmek için kendine ve karşı tarafa zarar verici davranışlarda bulunması kaçınılmazdır.

Sevgiye ve ilgiye aşırı derecede ihtiyaç duyma ve bu ilginin sürekli alınmadığında kişinin kendini kötü ve değersiz hissetmesi aşka duyulan yoğun isteğin de bağımlılık olarak görülmesini mümkün kılmaktadır.

Eğer aşk bir tür bağımlılıksa, bunu ortaya çıkaran sebeplerin diğer bağımlılıkları ortaya çıkaranlarla aynı olması gerekir. Aşk bağımlılığı da tıpkı diğer bağımlılıklar gibi haz alamama ve eksiklik hissetmeden doğan bir durumdur. Bağımlı olduğumuz kişinin yani aşık olduğumuz insanın bizdeki bir boşluğu doldurduğu, bir eksikliği tamamladığı için vazgeçilmez olduğu ve onsuz yaşayamama ve mutlu olamama gibi gerçekçi olmayan düşünceler yarattığını söylemek mümkün.

Aşk Bağımlılığının Nedenleri:

  • Yalnızlık korkusu
  • Aşırı ilgi isteği
  • Kaygılı bağlanma yapısı

Aşk bağımlılığı yaşayan kişiler içlerinde büyük bir yalnız kalma korkusu taşırlar. Çok küçük yaşlarda, çoğunlukla aile ve çevrenin tutum davranışıyla oluşan bu yalnızlık korkusu, yaşanılan kayıplar, travmatik durumlar ve kişilik yapısının etkisiyle de ortaya çıkabilir. Yine aynı şekilde aşırı ilgiyle büyümüş ya da çocukluğunda sürekli ihmal edilmiş, yeterli sevgi ve ilgiyi görmeyen çocuklarda da büyüdüklerinde partnerlerine karşı bağımlılık geliştirmeleri, aşk bağımlısı olmaları olasılığını artıyor.

Bağlanma modellerinden biri olan kaygılı bağlanmada, kişin bu modele sahipse yalnız kalma ve ilişki kuramama korkusu yüksek olabiliyor. Kaygılı bağlanmada kişi karşı tarafla aşırı yakınlık kurmak ister. En ufak bir tartışma veya kendini geri çekme davranışında aşırı kaygı yaşayarak terk edilmekten ve partnerlerinin onu sevmeyeceklerinden korkarlar.

Bu da karşı tarafa olan bağımlılığı arttırır. Her bağımlılık türü gibi aşk bağımlılığı da hem kişinin kendisine hem de karşısındaki partnere zarar vermekte ve ilişkinin yıpranmasına hatta bitmesine neden olmaktadır. Biten ilişkinin ardından aşk bağımlılığı yaşayan kişiler bunu kabullenmekte oldukça zorlanır.

Eski partneriyle iletişime geçmenin yollarını arar ve onu bir türlü aklından çıkaramaz. Bir süre sonra ilişkinin tamamen bittiğini anlayan kişi ilgiye, sevgiye olan ihtiyacını tekrar karşılamak, doyuma ulaşmak ve yalnız kalmamak için çok kısa sürede yeni bir partner arayışına girecektir. Bu durum elbette ki sağlıklı bir ilişki kurma ve sürdürme modeli değildir.

Beraberinde bir sürü ruhsal sağlık sorununa neden olabilir. Siz de aşk bağımlısı olduğunuzu düşünüyor, romantik ilişkilerinizde bu tip sorunlar yaşıyorsanız bir uzmandan psikolojik destek almak sağlıklı bir çözüm yolu olacaktır.

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!