İnsanlar düzenli olarak çok hassas veya çok düşünceli olduğunuzu söyleyebilirler. Belki de bazı şeylerin sizi diğer insanlardan neden daha fazla rahatsız ettiği merakı içerisinde olabilirsiniz. Bunlar aşırı hassas kişilikte olduğunuzun göstergelerinden sadece bazıları olabilir. Eğer bu işaretler sizlere tanıdık geliyor ise AHK olma ihtimalinizin yüksek olduğu söylenilebilir. 

  • Başkalarının duygularını benimsemede sık sık duygusal olarak yorgun düşüyorsanız,
  • Zaman baskıları ve sınırlar sizleri rahatsız ediyor ise,
  • Gerginliğiniz çoğu zaman ön plandaysa,
  • Detaylı ve derin düşünmekten kendinizi kurtaramıyorsanız, 
  • Ani yüksek seslere toleransınız çok az ise,
  • Değişimlere kapalılığınızdaki sınır sizi rahatsız hissettiriyorsa AHK olma ihtimaliniz söylenebilir.

Aşırı Hassaslık Nedenleri Nelere Bağlıdır?

Genellikle bireyin çocukluk döneminde yaşamış olduğu travmalardan kaynaklanabilir.

  • Anne ve babanın çocuğa karşı tutumu, 
  • Çocuklukta yaşamış olduğu reddedilme duyguları, 
  • Acımasızca eleştirilme, onaylanmama, takdir edilmeme, psikolojik şiddet, baskı ve bunun gibi pek çok durum, aşırı hassaslık nedenleri olarak açıklanabilir.

Doğum ile birlikte başlayan ve sonradan yok olmayan bu nedenler toplumda  “zayıflık” olarak da anılabilir.
”Utangaçlık” ya da “İçe kapanık” kavramlarıyla da karıştırılır. Bu tabirler toplumsal değerler açısından negatif eleştiri sınıfındadırlar, ancak durumun bu kadar basit olmadığını söylemekte fayda var. 

Gerçek hassaslık, sorun yaratmadığı durumlarda bireyi güçlendirici bir özelliktir. Hassas kişinin sinir sistemi doğuştan farklı çalışmakta, başkalarına göre daha fazla bilgiyi, daha kısa zamanda ve daha detaylı işleyebilmektedir. Bu yoğunlukta bilgi, hassas kişinin zihninin her algı ve konuya büyüteç tuttuğu anlamına gelmektedir.

Hassas kişi özelliklerinin birbirinden farklı olduğunu bilmek bizler için önemli bir ipucu olabilir. Bunun sebebi aşırı hassaslıkların negatif sonuçlar doğurabileceği gerçeğidir. Kaygı bozukluğu ve depresyon durum eğilimleri için risk taşıdıklarından AHK belirtilerini göz önünde bulundurmalı kontrol altına almak gerekir. 

Kendi aşırı duyarlılığımızı keşfetmek, daha iyi anlamak ve yönetmek için yardımcı olması adına uzmanlardan destek alınması önem arz edebilir.

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!