Sıcak yaz aylarını geri bırakıyor, yağmurlu ve rüzgarlı sonbahar mevsimine geçiş yapıyoruz. Bu mevsim geçişi, üst solunum yolu enfeksiyonlarına (grip, sinüzit, rinit, bronşit, farenjit gibi) karşı daha savunmasız hale geldiğimiz bir dönem! Bu yazıda sizlerle üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak ve sağlıklı kalabilmek için alabileceğiniz önlemleri paylaşacağız. 

Üst solunum yolu enfeksiyonları, vücut direncinin düşme eğilimi gösterdiği mevsim geçişi dönemlerinde sizi yataklara düşürebilir. Gün içinde ani değişen hava koşulları, yanlış beslenme gibi faktörler mevsim geçişlerinde vücudunuzu daha savunmasız hale getirebilir ve bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir. Peki mevsim geçişlerinde üst solunum yolu enfeksiyonlarından nasıl korunabilirsiniz? 

D Vitamini Alımına Dikkat Edin

D vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan önemli bir vitamindir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında, güneş ışığına daha az maruz kaldığımız için vücudumuzda D vitamini eksikliği olabiliyor. Bu nedenle D vitamini açısından zengin besinleri (yumurta, somon gibi) diyetinize eklemelisiniz. Ancak D vitaminin ana kaynağı güneştir. Sonbahar, kış döneminde yeterli miktarda güneş ışığına maruz kalınmadığı için eksiklik var ise hekim kontrolünde D vitamini takviyesi almanız gerekebilir.

Antioksidan Ağırlıklı Beslenin

Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu nedenle mevsim geçişlerinde antioksidan içeren yiyecekleri tüketmek önemlidir. Havuç, ıspanak, roka, tere, taze nane, brüksel lahanası, maydanoz, bezelye, enginar, kuşkonmaz, kırmızı pancar, lahana, yaban mersini, böğürtlen, ananas, yeşil çay, filtre kahve gibi besinleri ve içecekleri diyetinize dahil ederek bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz.

Hijyen Kurallarına Uyun

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının yayılmasını önlemenin en etkili yollarından biri de hijyen kurallarına uymaktır. Ellerinizi bol su ve sabunla sık sık yıkamalısınız. Özellikle toplu taşıma araçlarına bindikten ya da kalabalık ortamlarda bulunduktan sonra mutlaka ellerinizi temizlemelisiniz. Ayrıca öksürme veya hapşırma esnasında ağzınızı ve burnunuzu tek kullanımlık mendil veya dirseğinizle örtmeye dikkat etmelisiniz. 

Bol Su Tüketin

Vücudun susuz kalması, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarına vücudu daha yatkın hale getirir. Bol bol su tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirir, toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. 

Sağlıklı Yaşam Tarzını Benimseyin 

Düzenli egzersiz (haftada toplam en az 150 dakika) yapmak, yeterli uyku almak (günde 7-8 saat) ve stresten kaçınmak (derin nefes egzersizleri, yoga, meditasyon, aromaterapi ile stres yönetimi) bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur. Bu nedenle bu sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarını mevsim geçişlerinde de sürdürmelisiniz. 

Üst solunum yolu enfeksiyonları bulaşıcı olduğundan mevsim geçişlerinde kalabalık ortamlara girmekten kaçınabilir ya da maske kullanımını tercih edebilirsiniz. Bunun dışında yukarıda sıraladığımız önlemleri dikkate alarak bağışıklık sisteminizi güçlü tutmayı deneyebilirsiniz. Böylece üst solunum yolu hastalıklarına yakalanmadan mevsim geçişlerini atlatabilirsiniz!

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!