Renk körlüğü, bazı renkleri algılama yeteneğinin kısmen veya tamamen eksik olduğu bir rahatsızlık olarak genellikle genetik faktörlerle ilişkilendirilir. Renk körlüğü X kromozomuna bağlı resesif (çekinik) olarak aktarılan bir özelliktir, bu nedenle erkeklerde daha yaygın görülür. 

Renk körlüğü teşhisi için göz doktorunuz renkli noktalardan oluşan bir görüntü içerisine yerleştirilmiş sayıları tespit etmenizi isteyecektir. Eğer renk körlüğünüz varsa noktalara yerleştirilen sayıları görmeniz zor ya da imkansız olacaktır. Göz doktorunuz bu şekilde renk körlüğü olup olmadığını tespit edebilecektir. 

Renk Körlüğü Hangi Renklerde Olur? 

Renk körlüğünde en yaygın olarak görülen körlük kırmızı ve yeşil renklerdedir. Kişide kırmızı renge duyarlı koni hücreleri bulunmuyorsa kırmızı renkleri, yeşil renge duyarlı koni hücreleri bulunmuyorsa yeşil renkleri göremez. Çok nadir olmakla birlikte ileri derece bir renk körlüğüne sahip kişilerde tüm renkler siyah beyaz görülebilir. 

Peki renk körlüğü tedavisi bulunuyor mu? 

Eğer ki renk körlüğü sorunu belirli ilaçların kullanımına ya da göz rahatsızlıklarına bağlı değilse renk körlüğü için bir ilaç kullanılamamaktadır. Bununla birlikte görme sorununuza neden olan ilacı kullanmayı bırakmak ya da altta yatan başka göz hastalıklarını tedavi etmek renk körlüğü sorununa çare olabilir. 

Renk körlüğü tedavisi için gözlük ya da renkli kontakt lens üzerine renkli filtre takmak yanlış görülen renkler arasındaki kontrast algınızı artırabilir. Renk körlüğü tedavisi için geliştirilen Chromagen isimli özel kontakt lensler, gözün algıladığı ışığın dalga boyunu değiştirerek hastaların renkleri ayırt etmesine yardımcı olmaktadır. Renk körlüğü gözlüğü almayı düşünüyorsanız veya chromagen kontakt lensi kullanmayı düşünüyorsanız bir fark yaratıp yaratmayacaklarını öğrenmek için önce bir göz doktoruyla görüşün.

Renk körlüğü tedavisi için önerilen Chromagen lenslerin yanı sıra yaşamınızı kolaylaştıracak ipuçları da bulunmaktadır: 

Renkli ögelerin sırasını ezberleyin: Trafik ışıkları gibi renkli nesnelerin renklerini ezberlemek, renkleri karıştırmanızı önleyecektir. 

Renkli nesneler satın alırken yardım alın: Özellikle kıyafet alışverişlerinizde birilerinden yardım alarak istediğiniz renkleri aldığınızdan ve doğru renkleri eşleştirdiğinizden emin olabilirsiniz.

Teknolojiden faydalanın: Telefon ya da diğer dijital cihazlarda bulunan ve renkleri tanımlamanıza yardımcı olan uygulamalardan yararlanabilirsiniz. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!