Kawasaki hastalığı olarak da bilinen Kawasaki sendromu, öncelikle beş yaşın altındaki çocukları etkileyen, nispeten nadir fakat potansiyel olarak ciddi bir hastalıktır. Adını bu durumu ilk kez tanımlayan Japon çocuk doktoru Dr. Tomisaku Kawasaki'den alan bu durum, vücuttaki kan damarlarının iltihaplanmasıyla karakterizedir. 

Vücudumuzda orta büyüklükteki kan damarlarında iltihaplanma meydana gelmesi durumunda oluşan inflamasyon, kalp kasına kan sağlayan koroner arterleri etkileyerek Kawasaki sendromuna neden olur. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte, genetik yatkınlığın ve bulaşıcı bir ajana, muhtemelen bir virüse karşı anormal bir bağışıklık tepkisinin bir kombinasyonunu içerdiğine inanılmaktadır.

Kawasaki Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalığın belirtilerini anlamak, doğru ve etkin bir tedavi planı oluşturmak açısından önemlidir. 

A. Yüksek ateş

Kawasaki sendromunun en belirgin semptomu, genellikle en az beş gün süren, sürekli yüksek ateştir. Bu ateş genellikle standart ateş düşürücü ilaçlara yanıt vermez.

B. Döküntü

Gövde, uzuvlar ve genital bölgede döküntü gelişebilir. Genellikle kırmızı veya mor lekeler halinde görünür ve özellikle el ve ayak parmaklarında derinin soyulması eşlik edebilir.

C. Şişmiş lenf düğümleri

Tipik olarak boyunda bulunan genişlemiş lenf düğümleri, Kawasaki sendromunun yaygın bir belirtisidir.

D. Kırmızı gözler

Konjonktivit veya gözlerde akıntı olmadan kızarıklık da sık görülen başka bir semptomdur.

E. Şişmiş Eller ve Ayaklar

Eller ve ayaklar şişebilir, kızarabilir ve ağrıyabilir. Şiddetli vakalarda avuç içi ve ayak tabanlarındaki deri soyulabilir.

F. Sinirlilik

Kawasaki sendromlu çocuklar sinirli ve yorgun olabilirler.

Kawasaki Sendromu Tanısı ve Komplikasyonlar

Kawasaki sendromu tanısı, inatçı ateş ve bir dizi karakteristik semptomun varlığı da dahil olmak üzere klinik kriterlerin birleşimine dayanarak konur. İnflamasyonu ve potansiyel kalp tutulumunu değerlendirmek için kan testleri ve ekokardiyografi (kalp ultrasonu) yapılabilir.

Kawasaki sendromu tedavi edilmezse özellikle koroner arterleri kapsayan ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Koroner arterlerdeki zayıflamış ve şişkin alanlar olan koroner arter anevrizmaları en endişe verici komplikasyondur ve kalp problemleri riskini artırabilir.

Kawasaki Sendromu Tedavisi

Kawasaki sendromunun birincil tedavisi, iltihabı ve ateşi azaltmaya yardımcı olan bir antikor preparatı olan intravenöz immünoglobulinin uygulanmasıdır.

Kawasaki sendromu tanısı alan çocukların kalp sağlıklarının takibi için uzun süreli takip gerekmektedir. Koroner arter anormalliklerini tespit etmek ve gidermek için düzenli aralıklarla ekokardiyografi yapılır.

Hidrasyon ve ağrı yönetimini de içeren destekleyici bakım, tedavi planının önemli bir parçasıdır.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!