Yaygın olarak grip adıyla bilinen influenza, solunum sisteminin bir parçası olan burun, boğaz ve akciğerlerde meydana gelen enfeksiyondur. Gribe karşı koruyucu önlem olarak aşı olmak mümkündür. Ancak bazı durumlarda grip aşısı tam koruma sağlamayabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığı zaman grip belirtileri konusunda fikir sahibi olmak, hastalığın tedavisinde faydalı olacaktır. Bu kapsamda en yaygın olarak görülen grip belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Ateş,
  • Halsizlik ve yorgunluk,
  • Öksürük,
  • Burun tıkanıklığı veya akıntısı,
  • Boğaz ağrısı,
  • Baş ağrısı,
  • Halsizlik.

Grip belirtileri genellikle birden fazla belirtinin bir arada görülmesiyle ortaya çıkar. Bu belirtiler genellikle 2-3 gün içinde ortaya çıkar ve birkaç gün içinde düzelir. Eğer belirtileriniz ciddi veya sürekli artıyorsa, doktorunuza danışmanız önerilir.

Grip Belirtileri Ortaya Çıkınca Ne Yapmak Gerekir?

Grip belirtileri ortaya çıktığında, ilk aşamada dinlenmeye çalışın. Aşağıda yer alan adımları izlemek, grip belirtilerinin daha hafif seyretmesine yardımcı olabilir:

  • Sık sık ellerinizi yıkayın.
  • Ağız, burun ve gözlerinizi yıkayarak virüsün yayılmasını önleyin.
  • Yeterli miktarda sıvı aldığınızdan emin olun. Grip geçirirken, vücudunuz daha fazla sıvı ihtiyacı duyabilir. Bu nedenle, sık sık su, ayran, çay, bitki çayları veya taze sıkılmış meyve suları gibi içecekler tüketin.
  • Bol miktarda uyuyun. Grip belirtileri sırasında, vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi sağlamak için bol miktarda uykuya ihtiyacınız olabilir.
  • Ateşiniz çok yüksekse veya sürekli yüksekse, doktorunuza danışmanız önerilir.

Eğer belirtileriniz ciddi veya sürekli artıyorsa, doktorunuza danışmanız önerilir. Ayrıca, grip belirtileri olan bir kişi ile temas etmeyin ve onların bulunduğu ortamdan uzak durun. Bu, grip virüsünün yayılmasını önleyebilir.

Grip Nasıl Yayılır?

Grip virüsleri, enfeksiyonlu bir kişi öksürdüğünde, hapşırdığında veya konuştuğunda havada damlacıklar halinde yayılır. Damlacıklar doğrudan solunduğu zaman aynı ortamda bulunan kişilere bulaşma riski olur. Buna ek olarak damlacıkların telefon veya bilgisayar klavyesi gibi yüzeylere ulaşması ve bu yüzeylerle temas sonrasında bireyleri hasta etmesi mümkündür.

Grip Belirtileri Kaç Günde Geçer?

Grip belirtileri genellikle 2-3 gün içinde ortaya çıkar ve birkaç gün içinde düzelir. Ancak, belirtilerin ne kadar süreceği kişiden kişiye değişebilir. Grip belirtileri sırasında, ateş, öksürük ve boğaz ağrısı gibi belirtiler genellikle ilk birkaç gün en şiddetlidir ve daha sonra azalır. Diğer belirtiler ise, daha uzun süre devam edebilir. Eğer belirtileriniz ciddi veya sürekli artıyorsa, doktorunuza danışmanız önerilir.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!