Grip, solunum yolu enfeksiyonlarından biridir ve genellikle hava yoluyla bulaşır. Grip aşısı, grip virüsüne karşı koruyucu etki sağlayan bir aşıdır. Grip aşısı, vücudunuzun grip virüsüne karşı antikor oluşturmasını sağlar ve bu sayede grip enfeksiyonuna karşı koruma sağlar. Aşı, genellikle grip sezonu öncesi uygulanır ve grip aşısı sayesinde grip enfeksiyonuna yakalanma riskiniz azalır. 

Kimler Grip Aşısı Yaptırmalı?

Grip aşısı, aşağıdaki kişiler için özellikle önerilir:

  • 65 yaş ve üstü olanlar,
  • Grip aşısı olmayan veya geçirilmiş grip enfeksiyonu olan bütün çocuklar,
  • Kronik akciğer hastalığı olanlar,
  • Kalp hastalığı olanlar,
  • Diyabet olanlar,
  • Bağışıklık sistemi zayıf olanlar.

Eğer bir veya daha fazla risk faktörünüz varsa, grip aşısı yaptırmayı düşünebilirsiniz. Ayrıca, grip enfeksiyonuna karşı daha yatkın olan veya grip enfeksiyonunun ağır seyir gösterme ihtimali yüksek olan kişiler de grip aşısı yaptırmayı düşünebilir. Grip aşısı yaptırmak için doktora danışmanız önerilir.

Grip Aşısı Hangi Avantajları Sunar?

Grip aşısı, grip enfeksiyonuna karşı koruma sağlar ve aşağıdaki avantajları sunar:

  • Grip enfeksiyonuna yakalanma riskinizi azaltır: Grip aşısı, vücudunuzun grip virüsüne karşı antikorlar oluşturmasını ve bu sayede grip enfeksiyonuna karşı koruma sağlar.
  • Grip enfeksiyonunun daha hafif geçmesine yardımcı olur: Eğer grip enfeksiyonuna yakalanırsanız, grip aşısı sayesinde daha hafif bir seyir izleyebilirsiniz.
  • Ölümcül sonuçlara yol açabilecek grip enfeksiyonları önlenebilir: Grip enfeksiyonu, özellikle yaşlı veya risk grubu olan kişilerde ölümcül sonuçlara yol açabilir. Grip aşısı, bu tür enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur.
  • Grip aşısı, toplum sağlığı açısından da önemlidir: Grip aşısı, grip enfeksiyonunun yayılmasını azaltır ve böylece toplum sağlığı açısından da önemlidir.

Sunduğu tüm bu avantajlar düşünüldüğü zaman özellikle risk faktörüne sahip olan kişilerin grip aşısı olması faydalı olabilir.

Farklı Grip Aşısı Türleri Var Mı?

Grip aşıları farklı türlerde olabilir. Grip aşıları, inaktif veya aşının bütün hücreleri öldürülmüş olan grip virüsünden yapılır veya virüsün çok az bir miktarını içeren canlı zayıflatılmış grip virüsünden yapılır. 
İnaktif grip aşıları, grip enfeksiyonuna karşı koruma sağlar ve genellikle grip sezonu öncesi uygulanır. Grip aşıları, aşının bütün hücreleri öldürülmüş olan grip virüsünden yapılır ve bu aşılar, genellikle çocuklar için kullanılır. Canlı zayıflatılmış grip aşıları ise, virüsün çok az bir miktarını içeren grip virüsünden yapılır ve bu aşılar, genellikle yetişkinler için kullanılır. Grip aşısı yaptırmak için doktora danışmanız önerilir. Doktorunuz, size en uygun grip aşısı türünü önerebilir.

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!