Sabah Bulantısı Nedir ve Ne Zaman Başlar?

Bu rahatsızlığın sadece sabahları ortaya çıktığını söylemek her zaman için doğru olmayabilir.  Hamile kadınlarda mide bulantısı ve kusma günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir.

Sabah bulantısı belirtileri genellikle hamileliğin 6. haftasında başlar. Hamilelik sürecinde görülen ilk belirtilerden biridir. Bazı anneler mide bulantısının başladığını biraz daha geç fark edebilir. Neyse ki yaşam kalitesini düşüren bu hamilelik belirtisi genellikle ikinci trimesterin (9 aylık gebelik süresinin her 3 aylık dönemine verilen isim) başında kaybolur. Yani bu bulantı ve kusma gibi belirtiler 10 ila 16. haftalar arasında en şiddetli şekilde görülür ve genellikle gebeliğin 12. ve 16. haftaları arasında azalma gösterir.

Sabah Bulantısı Belirtileri Nelerdir?

Sabah bulantısının tipik belirtileri şu şekildedir:

  • Birçok hamile kadında deniz veya araba tutmasına benzer bir his oluşturur.
  • Mideyi bulandırabilecek kadar keskin olan belirli kokulara ve yiyeceklere karşı güçlü bir isteksizlik ortaya çıkabilir.
  • Yemek yedikten sonra kusma isteği oluşabilir.

Sabah Bulantısına Ne İyi Gelir?

Hamilelik sürecinde yaşanan mide bulantıları veya kusmalardan kurtulmanın tek yolu biraz zaman tanımak olsa da birkaç yöntem bu bulantıları hafifletmeye yardımcı olabilir:

  • Rahatsız edici kokulardan uzak durun: Hamilelik sürecinde bazı kokular rahatsız edici olabilir. Bu nedenle ister en sevdiğiniz yemek olsun ister favori parfümünüz olsun, mide bulantısını tetikleyebilecek kokulardan uzak durun. Ayrıca görmeye dayanamadığınız yiyeceklerden de uzak durmanız tavsiye edilir.
  • Dinlenme ve stres atma: Stresten uzak durarak biraz dinlenmeniz mide bulantısını azaltabilir. Meditasyon veya doğum öncesi yoga gibi yöntemler stresinizle baş etmede yardımcı olabilir. 
  • Sakin kalmaya çalışın: Günlük hayatınızda aceleci davranmak mide bulantısını şiddetlendirebilir. Bundan dolayı sabah uyandığınızda rahatlamak adına biraz yatakta vakit geçirebilirsiniz.
  • Dişlerinizi ve ağzınızı temiz tutun: Dişlerinizi düzenli şekilde fırçalamanız ağzınızı ferah tutmaya yardımcı olur ve mide bulantısını azaltır. Ayrıca dişinizi fırçalamanız kusma sebebiyle zarar gören dişlerinize de iyi gelecektir. Yemeklerden ve kusma nöbetlerinden sonra dişlerinizi mutlaka fırçalayın ve ağız gargarası ile ağzınızı çalkalayın.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!