Yoga vinyasa, yoga egzersizleri sırasında beden hareketlerinin akıcı bir şekilde birbirine bağlandığı bir egzersiz türüdür. Sanskritçe’de “özel bir şekilde yerleştirmek” anlamına gelen vinyasa, yoga egzersizlerini pürüzsüz bir şekilde tekrar etmenizi sağlayan bir rutini ifade eder. Yoga vinyasa; hareketler ve nefes arasındaki bağlantıyı kurmanızı sağlayacak bir dizi bütünüdür.

Yoga Vinyasa, pozisyonlar arasında geçiş yaparken ritmik bir şekilde nefes alma tekniğine odaklanır. Hareketler, bir sonraki poza geçiş yapmak için solunumun ritmine göre koordine edilir. Her bir hareket, nefes alışverişiyle senkronize edildiğinde vücut, zihin ve nefes arasında bir uyum oluşur.

Yeni Başlayanlar İçin Yoga Vinyasa 

Eğer yogaya yeni başlıyorsanız aşağıda adım adım anlattığımız programı takip edebilir ve yoga vinyasa başlangıç setini uygulayabilirsiniz. 

 

Şınav çekiyormuş gibi yüz üstü biçimde ellerinizi ve ayaklarınızı omuz hizasında olacak şekilde matın üzerine yerleştirin. Vücudunuzun, omuzdan topuklara kadar düz bir çizgi halinde durması gerekmektedir. Bu, plank hareketi olarak da bilinir. 

 

 

 

 

Plank hareketinde nefes vererek önce dizlerinizi sonra göğsünüzü zemine yerleştirdiğiniz bir pozisyona geçmelisiniz. Bu pozisyondayken belinizi çukurlaştırarak kalçanızı yukarı doğru kaldırmalısınız. Başlangıç pozisyonuna geri dönerek bu hareketi 1 dakika boyunca tekrarlayabilirsiniz.

 

 

 

Derin bir nefes alarak bacaklarınız ile kalçanızı zemine yerleştirin ve ellerinizin üzerinden kalkarak üst vücudunuzu yukarı doğru kaldırın. Bacaklarınız ve kalçanız zeminde sabitken sırtınızı kalçanıza doğru esnetin ve başınızı arkaya doğru götürün. 

 

 

 

Ellerinizi ve ayak parmak uçlarınızı zeminden kaldırmadan kalçanızı ve bacaklarınızı zeminden ayırarak aşağı bakan köpek pozisyonuna doğru geçin. Elleriniz ve ayaklarınız zeminde, vücudunuzun ters bir V oluşturacak biçimde durmalısınız. Bedeninizi iyice esnetene kadar bu pozisyonu koruyun. 

 

Yoga Vinyasa Ne İşe Yarar? 

Yoga Vinyasa, bedeni güçlendirir, esnekliği artırır ve dengeyi geliştirirken zihni sakinleştirip odaklamayı güçlendirir. Bu yoga stilinin faydalarına gelin birlikte detaylıca bakalım:

  • Kalp damar sağlığını iyileştirir. 
  • Kaslarınızı güçlendirir. 
  • Esnekliğinizi artırır.
  • Yaralanma riskinizi azaltır.
  • Bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
  • Stres seviyenizi azaltır. 
  • Uykuya dalmanızı kolaylaştırabilir. 
  • Konsantrasyonu artırır.
  • Hafızanızı güçlendirir.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!