İçindekiler
Yeterli ve dengeli beslenme, insanların günlük ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerini yeterli miktarda almalarını sağlamak için planlanmış bir diyeti ifade eder. Yeterli beslenme; yeterli miktarda karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller gibi besin öğelerini almayı içerir. Dengeli beslenme ise farklı besin gruplarından alınan besin öğelerinin dengeli bir şekilde tüketilmesini ifade eder. Bu besin grupları arasında sebzeler, meyveler, tam tahıllar, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri ve faydalı yağlar yer alır.
Yeterli ve Dengeli Beslenme Neleri İçermelidir?
Yeterli ve dengeli beslenme, kişinin hayat kalitesini artırmaya yardımcı olur. Bunun için yapabileceklerinizi şu şekilde sıralayabiliriz:
- Her gün farklı meyve ve sebzelerden en az 5 porsiyon tüketin.
- Süt ve süt ürünlerini yeterli miktarda tüketin.
- Bakliyat, balık, yumurta, beyaz et gibi kaynaklardan günlük protein ihtiyacınızı karşılayın.
- Doymamış ve sıvı yağları tercih edin.
- Bol sıvı tüketin. (günde en az 6 ila 8 bardak)
Aynı zamanda bir öğünde tükettiğiniz besinlerin yarısı meyve ve sebzelerden, dörtte biri tam tahıllı gıdalardan ve dörtte biri de protein kaynaklarından oluşmalıdır. Yemeğin yanında su, çay, kahve, taze meyve suyu gibi şekersiz içecekleri tercih edebilirsiniz.
Yeterli ve Dengeli Beslenmede Hangi Besinlerden Kaçınmak Gerekir?
Yeterli ve dengeli beslenme söz konusu olduğunda, tüketilmesi gereken yiyeceklere dikkat edildiği gibi kaçınılması gereken yiyeceklere de dikkat edilmelidir. Dengeli beslenirken kaçınılması gereken temel besinler şu şekilde sıralanabilir:
- İşlenmiş gıdalar
- Şeker ilaveli gıdalar
- İşlenmiş et ürünleri
- Trans yağlar
Bunun yanı sıra beyaz ekmek, unlu mamuller, tuzlu ve tatlı gıdalardan da uzak durulması gerekebilir.
Yeterli ve Dengeli Beslenme Neden Önemli?
Yeterli ve dengeli beslenme, vücudun ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerini almasını sağlar. Bu, vücudun sağlıklı bir şekilde çalışmasını ve büyümesini destekler. Ayrıca yeterli ve dengeli beslenme genel sağlık için çok önemlidir çünkü bazı hastalıkların oluşmasını önleyebilir veya hastalık semptomlarını azaltabilir. Örneğin, yeterli ve dengeli beslenmenin kalp hastalığı, diyabet, hipertansiyon, obezite ve bazı kanser türleri gibi kronik hastalıklara karşı koruyucu etkisi olabilir.
Yeterli ve dengeli beslenmenin bazı besin öğelerinin eksikliği nedeniyle oluşabilecek rahatsızlıklardan da koruduğu unutulmamalıdır. Örneğin C vitamini eksikliğinden kaynaklanan skorbüt, demir eksikliğinden kaynaklanan anemi gibi rahatsızlıkların önüne geçebilir. Buna ek olarak dengeli beslenerek tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve diğer bazı önemli hastalıkları da önlemek mümkün olabilir.
Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!