Yerleşme Kanaması-İmplantasyon Nedir?

Âdet kanaması her sağlıklı kadında görülen ve belirli periyotlarla tekrar eden fizyolojik bir durumdur. Bu döngü süresince çeşitli sebeplerden dolayı doğal olarak gerçekleşen adet döngüsünün dışında bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin arasında implantasyon olarak da adlandırılan yerleşme kanaması yer almaktadır.

Yerleşme kanaması iç çamaşırda leke halinde görülen bir kanama olup, pembe veya kahverengi tonlara sahip bir akıntı şeklinde kendini gösterir.

Yerleşme kanamasına genellikle ağrı eşlik etmese de bazı kişilerde kısa süreli ağrılar ortaya çıkabilir. İmplantasyon doğal adet döngüsünün aksine gebelik durumunda ortaya çıkan fizyolojik bir durumdur. 

Yerleşme Kanamasının Nedenleri Nelerdir?

Yerleşme kanaması, embryo haline gelişmiş olan döllenen yumurtanın rahme bağlanması sırasında ortaya çıkar. Bu süreç içerisinde embriyo çeşitli mekanizmaların da yardımıyla boşluklar yaratır ve kendisini rahim dokusunun içerisine yerleştirir. Bu süreç implantasyon olarak adlandırılır ve implantasyon esnasında az miktarda doku kalıntısı ve kan rahme dökülür, vajinal yolla da vücuttan uzaklaştırılır. Yerleşme kanaması bu sürecin sonucunda ortaya çıkan fizyolojik olgudur.

Yerleşme Kanamasının Belirtileri Nelerdir?

Yerleşme kanaması pembe veya kahverengi renklere sahip olabilen ve az miktarda görülen bir kanamadır. Yerleşme kanaması bazı özellikleri ile adet kanmasından ayrılır; bu farklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yerleşme kanaması ortalama bir süre zarfında devam eder; bu süre 24-48 saati aşmaz. Adet kanamasında ise bu süre ortalama olarak 5-7 gün aralığında devam eder.
  • Yerleşme kanamasında görülen kanın miktarı oldukça azdır fakat adet kanamasında bu miktar daha farklı olmakla birlikte ilk günlerde fazladır ve bir sürekliliğe sahiptir. 
  • Yerleşme kanamasında sinirli olma, yoğun ağrı ve halsizlik söz konusu değilken, adet kanamalarında bu belirtiler görülebilmekle birlikte adet dönemi oldukça sancılı da geçebilmektedir.


Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!