Virüs, sonbahar ve kış aylarında meydana gelen mevsimsel solunum yolu hastalığı salgınlarına neden olur.

Grip Mevsimi Ne Zamandır?

Sonbahar ve kış, influenza aktivitesinin en yüksek olduğu zamandır.  İnfluenza enfeksiyonu  tipik olarak Ekim ayında artmaya başlar ve Aralık, Ocak veya Şubat aylarında zirve yapar. 

Kış aylarında grip vakalarının zirvesine sebep olan faktör, insanların kapalı mekanlarda daha fazla zaman geçirmesi olabilir. Bu, onların enfekte kişilerle kapalı bir alanı paylaşma olasılığını artırır. Ek olarak, güneş ışığına daha az maruz kalma nedeniyle daha düşük D vitamini seviyeleri, enfeksiyona karşı duyarlılığın artmasına sebep olabilir.

Semptomlar Nelerdir?

Grip olduğunuzda semptomlar genellikle aniden ortaya çıkar. Semptomlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Ateş
  • Titreme
  • Öksürme veya hapşırma
  • Baş ağrısı
  • Vücut ağrıları 
  • Burun akıntısı veya tıkalı burun
  • Boğaz ağrısı
  • Tükenmişlik

Grip belirtileri diğer hastalıkların da yaygın belirtileridir. Yılın daha sıcak aylarında grip benzeri semptomlar yaşıyorsanız, bunlar grip dışında başka bir hastalık veya durumdan kaynaklanıyor da olabilir.

Yaz Aylarında Görülen Grip Benzeri Semptomların Olası Nedenleri

  • Nezle, soğuk algınlığı

Soğuk algınlığı, çeşitli virüslerin neden olduğu başka bir solunum yolu enfeksiyonudur. Soğuk algınlığı semptomları ile burun akıntısı veya tıkanıklık, öksürme veya hapşırma ve boğaz ağrısı gibi grip semptomları arasında çok fazla örtüşme vardır. Bununla birlikte, gripten farklı olarak, soğuk algınlığı semptomları yavaş yavaş gelişir ve çoğunlukla daha az şiddetlidir. Soğuk algınlığı ve grip arasında başka farklılıklar da vardır.

  • Gastroenterit

Gastroenterit genellikle "mide gribi" olarak adlandırılsa da, grip ile ilgili değildir. Genellikle norovirüsler veya rotavirüsler gibi bir dizi virüs neden olur. Gastroenterit ve grip arasındaki benzer yaygın semptomlar arasında ateş, baş ağrısı ve vücut ağrıları bulunur. Gribin aksine, gastroenterit semptomları gastrointestinal sisteminize daha fazla odaklanır ve sulu ishal ve karın kramplarını içerebilir.

  • Zatürre

Pnömoni, akciğer enfeksiyonudur. Gribin bir komplikasyonu olabilse de, başka nedenleri de vardır. Bunlara diğer virüsler, bakteriler, mantarlar ve belirli kimyasal veya çevresel faktörler dahildir. Yaygın başlangıç semptomları grip semptomlarına çok benzer olabilir ve ateş, titreme ve baş ağrısını içerebilir.

Özellikle pnömoniye işaret edebilecek belirtiler arasında yeşil veya sarı mukuslu öksürük, nefes darlığı ve keskin göğüs ağrısı sayılabilir.

  • Bronşit

Bronşit, akciğerlerdeki bronş tüplerinin iltihaplanmasıdır. Zatürre gibi, bronşite de bazen grip virüsü neden olabilir. Bununla birlikte, diğer virüslerden veya sigara dumanı gibi çevresel faktörlerden de kaynaklanabilir. İki durum arasındaki örtüşen semptomlar arasında öksürük, ateş, titreme ve yorgunluk veya halsizlik bulunur.

Zatürreye benzer şekilde, bronşit belirtisi olabilecek belirtiler arasında mukuslu öksürük, nefes darlığı ve göğsünüzde rahatsızlık sayılabilir.

  • Gıda zehirlenmesi

Virüsler, bakteriler veya parazitler gibi patojenlerle kontamine olmuş yiyecekleri tüketerek gıda zehirlenmesi yaşanabilir. Gripten farklı olarak, semptomlar gastrointestinal sisteminize odaklanır ve mide bulantısı ve kusma, ishal, karın ağrısı ve ateşi içerir.

Belirtileri kontamine gıdaları tükettikten kısa bir süre sonra fark edebilirsiniz ancak bunların ortaya çıkması günler veya haftalar da alabilir.

  • Lyme hastalığı

Lyme hastalığına, bir kene ısırması yoluyla yayılan bir bakteri türü neden olur. Tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Lyme hastalığının erken belirtileri grip ile çok benzer olabilir ve ateş, titreme, vücut ağrıları ve yorgunluğu içerebilir. Lyme hastalığı olan çoğu insanda ayrıca kene ısırığı bölgesinde karakteristik bir döküntü vardır. Ancak, döküntü tüm insanlarda oluşmaz.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!