Sağlıklı bir yaşam sürdürmek ve sağlam bir vücuda kavuşmak istiyorsanız, kilonuzun yaşınıza uygun olması önemlidir. İdeal kilo hesaplama süreci tıbbi geçmiş, boy, cinsiyet ve fiziksel aktivite durumuna göre farklılık gösterdiği için karmaşık görünebilir ancak bir beslenme uzmanı ile birlikte çalıştığınızda yaş, cinsiyet, boy gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak doğru ve ideal kilo hesaplaması yapabilirsiniz. Biz de bu yazıda yaşa göre kilo hesaplamanın neden önemli olduğunu sizlerle paylaşacağız.  

Yaşa göre ideal kilo hesaplama, yaşamın ilk ve son yıllarında daha da önemli hale gelir. Bunun sebebi, büyüme çağındaki çocuğun sağlıklı bir şekilde gelişimi için doğru kiloya sahip olmasının önemli olmasıdır. Çocukların besin ihtiyaçları, enerji gereksinimleri ve büyüme hızları yaşa bağlı olarak değişir. Bu nedenle çocukların yaşlarına ve cinsiyetlerine uygun kiloda olmaları gerekmektedir. Bir çocuğun yaşına göre ideal kilosunu belirlemek ve bunun takibini yapmak sağlıklı büyüme ve gelişimlerini desteklemek için önemlidir. 

Benzer şekilde, ileri yaşlarda da yaşa göre kilo hesaplama büyük bir önem taşır. Yaş ilerledikçe metabolizma yavaşlar, kas kütlesi azalır ve vücut yağ oranı artar. Bu gibi faktörler kilo kontrolüne daha da dikkat etmeyi gerektirir. Aşırı kilolu olmak, yaşlılıkta obeziteye ve obeziteyle ilişkili sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunlar arasında diyabet, kalp hastalığı, eklem problemleri ve bazı kanser türleri bulunur. Öte yandan aşırı zayıf olmak da yaşlı bireylerde bağışıklık sistemi zayıflığı, kemik zayıflıkları ve enerji eksikliği gibi sorunlara yol açabilir.

Yaşa uygun bir kilo aralığında olmak, genç yaşlarda sağlıklı bir büyüme ve gelişimi desteklerken ileri yaşlarda da yaşlanma sürecini daha sağlıklı yönetmeye yardımcı olur. Bu nedenle yaşa göre kilo hesaplama her ne kadar her yaş için önemli olsa da bu dönemlerde daha çok dikkat istemektedir. Çocukların ve yaşlı bireylerin yaşlarına uygun kilolarını belirlemesi ve gerektiğinde kilo yönetimi konusunda destek sağlamaları için bir doktora ya da beslenme uzmanına danışabilirsiniz. Böylece yaşa bağlı kilo yönetimini en sağlıklı şekilde takip edebilirsiniz. 

Boy ve kilo, bireylerin sağlık durumunu ya da potansiyel sağlık risklerini tespit etmede her zaman doğru bilgiyi vermeyebilir. Kişi ideal kiloda olsa da karaciğer yağlanması, kolesterol yüksekliği, diyabet gibi hastalıkları olabilir. Burada önemli olan yeterli ve dengeli bir beslenme programı, düzenli egzersiz ve diğer sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarına sahip olmaktır. Bununla birlikte özellikle genç ve yaşlı insanların vücudunun geçirdiği dönüşümlere uygun kiloda olması, ihtiyaç duyulan mikro ve makro besin öğelerini yeterli alması çok önemlidir! Fazla kilolu olmanın ya da aşırı zayıf olmanın sağlığımız üzerinde olumsuz etkileri olduğu unutulmamalı ve buna göre bir yaşam tarzı benimsenmelidir. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!