Nefes almak; ilk doğduğumuz andan itibaren istemsizce yaptığımız, havanın akciğerlere alınıp verilme işlemidir. Peki, hiç yanlış nefes alıyor olabilirim diye düşündünüz mü? Akciğerlerinize en doğru şekilde hava doldurmak ve vücudunuzun oksijenden maksimum yarararlanmasını sağlamak için doğru nefes alma tekniklerini öğrenmelisiniz! 

Doğru nefes almak, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu oksijeni alabilmemiz için önemlidir. Ancak yaşam tarzı, stresli çalışma koşulları, yanlış postür ve hızlı yaşam temposu gibi faktörler doğru nefes alma şeklini bozarak birçok olumsuz etkiye neden olabilir. Neyse ki, doğru nefes alma tekniklerini öğrenmek ve düzenli olarak pratik yapmak, bu sorunları hafifletmede ve sağlığımızı iyileştirmede etkili!

Nasıl Nefes Alıyoruz?

Diyafram, nefes almak için kullanılan ve göğüs boşluğu ile karın boşluğunu ayıran kubbe şeklindeki kastır. Nefes alırken diyafram daralır ve ciğerlerimizin göğüs boşluğuna doğru genişlemesine izin verir. Bununla birlikte göğüs duvarını oluşturan interkostal kaslar, karın kasları, boyun ve köprücük kemiği bölgesindeki kaslar da bu nefes alıp verme işleminde akciğer hareketlerini destekler. 

Nefes alma-verme işlemini ağız ya da burun yoluyla yapabilirsiniz. Ancak sağlıklı olan burundan nefes alıp, ağızdan vermektir. Burun, ağzın yapamayacağı şekilde havayı filtreler, ısıtır ve nemlendirir. Sinüs tıkanıklığı ya da yoğun egzersiz sonrası gibi durumlarda ağızdan nefes almak isteyebilirsiniz ancak  özellikle kuru ve soğuk havalarda burundan nefes almak çok önemlidir. 

Burundan alınan hava, doğrudan diyaframa gider. Diyafram kasılırken karın, akciğerleri havayla doldurmak için genişler. Diyaframınızı doğru bir biçimde kullanmak ve havayı doğru solumak istiyorsanız diyafram nefesi egzersizleri yapmalısınız. Okumaya devam edin…

Doğru Nefes Nasıl Alınır Verilir? 

Doğru nefes almanın en önemli bileşeni, diyafram nefesidir. Diyafram, göğüs boşluğumuzun altında yer alan bir kastır. Birçok insan, derin nefes almadığı için göğüs kafesindeki kasları kullanır. Oysa doğru nefes almak için diyaframı kullanmak önemlidir. Bunun için derin bir nefes alırken karnınızın şişmesine izin vermelisiniz. Bu, diyaframın doğru şekilde çalışmasını ve vücudunuzun daha fazla oksijen almasını sağlar.

Diyafram nefes egzersizleri ile kısa sürede doğru nefes alıp vermeyi öğrenip oksijen kapasitenizi artırabilirsiniz. İlk aşamalarda günde 3-4 kez yaklaşık 5-10 dakika bu egzersizleri yapmayı alışkanlık haline getirmeyi hedefleyin. Diyafram kaslarını doğru kullanmak daha fazla efor sarfetmenize neden olur. Dolayısıyla bu egzersizler sırasında yorulduğunuzu hissedebilirsiniz. Ancak bir kez alıştıktan sonra istemsizce diyafram nefesi aldığınızı fark edeceksiniz. 

Düzenli olarak doğru nefes alma tekniklerini uygulamak;

Daha fazla oksijen almanıza ve vücudunuza ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamanıza yardımcı olur. 
Stresi azaltır, gevşemeyi sağlar, kan dolaşımını düzenler ve zihinsel odaklanmayı artırır. 
Peki doğru nefes alıp verdiğimden nasıl emin olabilirim? En doğru nefes alma tekniği nedir?

Diyafram Nefes Egzersizi

  • Bir elinizi göğsünüzün üstüne diğerini de göğüs kemiğinizin üç-dört parmak aşağısına yerleştirin. Bu şekilde diyaframın hareketini hissedeceksiniz.
  • Sonrasında burnunuzdan yavaşça nefes alın ve karnınızda bulunan eli ittirir gibi nefesinizle karnınızı şişirin.
  • Son olarak ise dudakları hafif büzerek dilinizi üst dişlerinizin arkasına yerleştirip nefes verirken şişkin olan karnınızı içeri yani omurganıza doğru çekerek mide kaslarınızı çalıştırın. 

Bu egzersizi yatakta, sandalyede, mat üzerinde ya da ayakta yapabilirsiniz. 

Günlük yaşamınızda doğru nefes alma alışkanlıklarını geliştirmeye özen gösterin. Sağlığınızı iyileştirmek ve genel refahınızı artırmak için doğru nefes almanın gücüne güvenin.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!