Güneşlenirken, yemek yaparken ya da bir kazadan sonra bir yanık lekesi ile karşılaşmak oldukça yaygın bir durumdur. Yanık lekeleri, cildin üst tabakasının zarar görmesi sonucu ortaya çıkan kahverengi veya kırmızımsı renkli izlerdir. Hem acı verici hem de estetik açıdan rahatsızlık verici olabilen bu lekelerin tedavisi için birçok yöntem bulunmaktadır.

Bu yazıda, yanık lekelerine iyi gelen birtakım çözümleri keşfedeceğiz. Yanık lekelerinin görünümünü azaltmak ve cildin iyileşme sürecini hızlandırmak için evde kolayca neler yapabileceğinize gelin birlikte bakalım!

Birinci derece yanıkların tamamen iyileşmesi genelde birkaç haftayı bulur ve kalıcı bir yanık lekesi bırakmaz. İkinci derece yanıklar, biraz daha uzun süreli bir tedavi gerektirebilir. Tüm deri katmanlarının hasar gördüğü ve hatta kemiklere kadar ulaşan yanıklar, hastanede tedavi edilmesi gereken daha ciddi yaralanmalardır. Esas olarak üçüncü ve dördüncü derece yanıklar sonrasında yanık lekesi daha belirgin olur.

Yaralanma sonrası soğuk su ve soğuk kompres (maksimum 15 dakika) ile ilk müdahaleyi gerçekleştirmelisiniz. Ardından antibiyotik merhemler ile bölgenin enfeksiyon kapmasını önlemeli ve daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmalısınız. Kremler ve merhemler dışında doğal alternatiflere de yönelebilirsiniz.

Yanık lekelerine de iyi gelen aloe vera ve bal gibi bitkisel çözümleri yanık bölgesine uygulayabilirsiniz. Bitkisel çözümler, yanık lekelerinin kısa sürede iyileşmesine yardımcı olabilir. Ancak kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız. 

1) Aloe Vera

Anti-ienflamatuvar özellikli aloe vera kan dolaşımını destekleyerek bakteri üremesini engeller. Aloe vera yaprağının dışını soyarak, içindeki jeli yanık lekesine uygulayın ve 20-40 dakika kadar bekleyin. Ardından yıkayabilirsiniz. 

2) Sarı Kantaron

Yanık lekeleri tedavisinde kullanılan bir diğer çözüm ise sarı kantarondur. Anti-inflamatuvar ve antiseptik özellikli bu bitki, yanık lekelerinin iyileşme sürecini hızlandırır. Sarı kantaron yanık lekeleri için çoğu zaman yağ formunda kullanılır. 

Ayrıca yanık lekelerinin daha hızlı iyileşmesi için ilgili bölgeyi mutlaka güneş ışınlarından korumalısınız. Bu önerilerin birinci ve ikinci derece yanıklar için geçerli olduğunu ve daha ciddi bir yanık lekesi için mutlaka bir doktora başvurmanız gerektiğini unutmamalısınız. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!