Son zamanlarda “Whey proteini nedir?” sorusunun cevabı sıklıkla merak edilen konular arasında yer alıyor. Süt, kazein ve whey olmak üzere iki farklı proteine ayrılır.Kazein proteini sütteki proteinin  %80'ini, peynir altı yani whey proteini ise sütteki proteinin kalan %20'sini oluşturur.  Peynir yapım sürecinin bir yan ürünü olan whey proteini ya da başka bir deyişle peynir altı suyu proteini, proteinlerin vücutta gerçekleştirdiği işlevleri yerine getirebilmesi için gerekli olan amino asitleri sağlar. 

Whey Proteinin Faydaları Nelerdir?

Whey proteini, sağlık için hayati bir önem taşıyan ve vücut tarafından emilimi daha kolay olan temel tüm amino asitleri içerir.Vücutta üretilemeyen aminoasitlerin beslenme yoluyla elde edilmesi gerekir.Bu tür aminoasitler her şeyden önce protein sentezine yardımcı olarak kas yapısını iyileştirir. Genellikle profesyonel sporcular kas geliştirmeyi ve hızlı toparlanmayı amaçladığı için whey proteini kullanır. Kaslarla ilgili faydaların yanı sıra, kan basıncını düşürmek, kan şekeri ve stres semptomlarını azaltmak da whey proteininin yararları arasında yer alır.

Whey Proteini İçeren Besinler Nelerdir

Sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası olan ve çoğunlukla yağsız kas kütlesini korumak için kullanılan whey proteini, bazı yiyecek ve içeceklerde doğal olarak bulunurken gıda takviyesi şeklinde de tüketilebilir.  Whey proteini içeren besinler aşağıdaki gibidir:

  • Ekmek ve Unlu Gıdalar

Whey proteini hem sıvı hem de toz halinde kullanılabilir. Fırında pişirilen ekmek, kurabiye, kraker, kek gibi unlu gıdalarda bazen, un, yağ veya yumurta yerine whey proteini kullanılabilir.

  • Tereyağı ve Krema

Whey proteininden üretilen krema ve tereyağı daha tuzlu ve peynirimsi bir tada sahiptir. Bu yüzden bazı tereyağı ve krema üreticileri tarafından sıklıkla tercih edilir.

  • Peynir

Tüm peynirler sütten yapıldığı için doğal olarak whey proteini içerir. Parmesan, Ricotta veya Norveç keçi peyniri gibi peynirler, whey proteini ile yapılır.

  • Süt

Hayvanlardan elde edilen bütün sütlerde whey proteini bulunur. Ancak UHT işleminden geçen sütlerdeki whey proteini oranı %1’e kadar düşebilir. Ürün etiketlerinde bulunan; peynir altı suyu, peynir altı suyu tozu, yoğurt tozu gibi ibareler sayesinde üründe whey proteini olup olmadığı anlaşılabilir.

  • Yoğurt

Yoğurt, bir süt ürünü olduğu için doğal olarak whey proteini içerir. 

  • Kefir

Bir süt ürünü olan kefirde de whey proteini bulunmaktadır.

  • Hazır Gıdalar

Mısır gevrekleri, protein barları, gofretler ve çikolatalar, bebek mamaları, peynir içeren fast-food ürünleri ve hatta bazı şaraplarda bile whey proteini kullanılır. Hazır gıdaların etiketlerinde whey proteini şu ibarelerle yer alabilir; beta-lactoglobulin, immunoglobulin, glycomacropeptide (GMP), bovine serum albumin (BSA), alpha-lactalbumin, lactoferrin, lactoperoxidase, lipases, transferrin veya lysozyme.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!