Damar duvarları zayıf olduğunda veya kapakçıklar (valfler) düzgün çalışmadığında; damarlarda kan dolaşımı yavaşlar. Bu durum da bacaklarınızda, ayaklarınızda veya ayak bileklerinizde gördüğünüz mavi ya da mor renkteki damarsal değişikliklere neden olur. Günümüzde modern yöntemler ile tedavi ediliyor olsa da tekrarlama olasılığı yüksektir. 

Varisli Damarlar Ve Örümcek Damarlar Arasındaki Fark Nedir?

Varisli damarlar ve örümcek damarlar, her ikisi de venöz yetersizliğin bulgularıdır, ancak görünüşleri farklıdır. Öncelikle, örümcek damarlar varisli damarlardan daha küçük ve daha incedir. Kırmızı veya mavi örümcek ağlarına veya bir ağacın dallarına benzer ve cildin yüzeyine yakınlardır.

Örümcek damarlar genellikle ağrı yapmaz. Vücudunuzun herhangi bir yerinde, çoğunlukla dizinizin arkasında, ayaklarınızda veya yüzünüzde olabilir. Varisli damarlar ise çoğu zaman ayaklarınızda ve bacaklarınızda görülür.

Varisli Damarlar Genellikle Nerelerde Görülür?

Çoğu zaman alt vücut yarınızda görülen varisli damarlar, genellikle baldırlarınızda, ayak bileklerinizde ve ayaklarınızda gelişir. Özellikle çocuk sahibi olan kadınların pelvik bölgesindeki genişlemiş damarlar nedeni ile ciddi ağrı ile seyreden pelvik konjesyon sendromu gelişebilir.

Ayrıca testislerdeki varisli damarlar da (varikosel) çoğu zaman sperm fonksiyonlarını etkileyerek kısırlığa neden olabilir.

Varis, oldukça yaygın görülen bir rahatsızlıktır. Yetişkinlerin yaklaşık 1/3'ünde bulunur. Kadınlarda görülme olasılığı ise erkeklere oranla daha yüksektir.

Varis Nasıl Teşhis Edilir?

Varisli damarlar cildinizin yüzeyine yakın olduğu için görülmesi kolaydır. Uzmanlar, fizik muayene sırasında durumu kolaylıkla teşhis edebilir ancak damarlarınızı ayrıntılı değerlendirebilmek için ultrason isteyebilir.

Bu güvenli ve ağrısız işlem, vücudunuzdaki dokuların görüntülerini oluşturmak için ses dalgalarını kullanır. Ultrason, kan damarlarınızın ve kapakçıkların yapısını ayrıntılı gösterirken, ayrıca damar içerisinde pıhtı olup olmadığını da değerlendirir.

Varis Tedavi Edildikten Sonra Tekrar Edebilir Mi?

Günümüzde etkin tedaviler olsa da nüks etme olasılığı vardır. Özellikle varis tedavisinden sonra hamile kalan kadınlarda bu risk daha yüksektir. Ayrıca obeziteniz varsa ya da hareketsiz bir yaşam tarzı sürdürüyorsanız, bu durumlar tekrarlama riskini artıracaktır. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!