Özellikle son bir aydır uykusuzluk yaşıyor musunuz ? Yorgun olduğunuz halde ve tüm şartlar uygunken bile uykuya dalmakta güçlük çekiyor ve uykuyu sürdürmekte zorlanıp geceleri sık sık uyanıyor musunuz ?
Geçmeyen uykusuzluğunuzun sebebi İnsomnia (Uykusuzluk Bozukluğu) olabilir. Uyku, hayat kalitemizi olumlu ya da olumsuz yönde etkileyen temel ihtiyaçlarımızdan bir tanesidir. Uyku düzeninin bozulması durumunda kişi hayatının her alanında başka birçok sorunla da karşı karşıya gelmektedir
Hepimiz hayatımızın belirli dönemlerinde uyku sorunu yaşamışızdır. Okul dönemi sınavlara hazırlanırken, yoğun iş temposunda çalışırken uykusuz kaldığımız geceler, uyumakta güçlük yaşadığımız ya da hafta sonunun tamamını uyuyarak geçirdiğimiz zamanlar…Bu durum genelde strese bağlı olarak yaşanmaktadır.
Fakat bir ay veya daha fazla süren uykusuzluk kronik bir hal almaya başlamış ve dönemsel yaşanılan uykusuzluk halinden çıkarak ciddi bir sağlık sorununa dönüşme riskini de beraberinde getirmiş demektir. Uykusuzluk kişinin yaladığı temel sorun olmakla birlikte bazı durumlarda kişinin diğer hastalıklarına ve kullandığı ilaçlara ağlı olarak da gelişebilmektedir.
İnsomnia; Gereken uyuma koşulları olmasına rağmen uyumada güçlük çekme, sık sık uyanma ve uyunsa dahi dinlenmemiş hissetme gibi belirtiler ile kendini gösteren bir uyku bozukluğudur.(Ozturk M.Orhan & Uluşahin,N.Aylin. 2018)
Uyku bozukluları arasında en sık görülen İnsomnia’dır. Yapılan çok uluslu bir çalışmada toplumun %18’inde altı aydan uzun süreli uykusuzluk şikayeti saptanmıştır.(Ozturk M.Orhan & Uluşahin,N.Aylin. 2018)
İnsomnia’nın belirtileri:
- Beklenen zamandan önce uyanmak
- Uykuya dalamamak
- Sinirli ve gergin olmak
- Yorgunluk ve halsizlik
- Gün içerisinde uykululuk hali
- Günlük işlerde iş kazalarında artış
- Dikkat eksikliği
- Hiperaktivite
- Kaygı
İnsomnia nedenleri:
- Uyku apnesi(kısa süreli solunumun durması)
- Depresyon, anksiyete gibi ruhsal rahatsızlıklar
- Kalp-damar hastalıkları, astım, diyabet gibi hastalıklar
- Stres
- Uyku düzeninin olmaması
- İlaç kullanımı
- Seyahat etmek(jetlag)
- Sigara, kafein ve alkol kullanımı gibi durumlar İnsomnia’ya sebep olabilir.
İnsomnia’da Tanı ve Tedavi
Uykusuzluk şikayetleri yaşayan kişinin öncelikle hekime başvurması ve hastalık öyküsü alınarak, fiziksel muayenesinin de yapılması gerekmektedir. Ardından doktorun önerisine göre ilaç başlanmakta ve Bilişsel Davranışçı Terapi gibi ekoller ile psikolog eşliğinde çalışılarak hasta tedavi edilmektedir. Kişinin uyku sorununun teşhis edilmesi için uzman bir hekim tarafından gerekli görülürse ‘Uyku merkezinde’ bir gün geçirmesi de istenilebilir.
Kaliteli Uyku Neden Önemli?
Uyku hayat kalitemizi doğrudan etkilemektedir. Uykusuzluk şikayetleri ciddiye alınmadığı ve tedavi edilmediği takdirde, süreç içerisinde kişinin iş ve akademik başarısında düşüşe, günlük hayatta iş kazalarına, ruhsal hastalıklara neden olmakta, ayrıca nörolojik hastalıklar, kalp hastalıkları ve tansiyon gibi ciddi hastalıklara da davetiye çıkarmaktadır.
İnsomnia hastalığından korunmak için;
Düzenli spor ve yürüyüş yapmak, düzenli beslenmek, alkol ve sigaradan uzak durmak, kafein tüketimi miktarını azaltmak, günlük rutin oluşturarak buna bağlı kalmak, düzenli doktor kontrolü ve terapi desteği almak uyku bozukluklarında koruyucu faktörlerdendir. Mevcut uyku sorunu şikayetlerinin azalmasını da katkı sağlamaktadır.
Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!