Arkadaşlık ve aile ilişkilerinde bozukluklar, akademik başarı ve işteki performansta düşüşler de dahil olmak üzere zihin sağlığında bozukluklar, kiloda dengesizlikler ve çeşitli hastalıkların ortaya çıkışı gibi sorunlara yol açabilir. Yeterince uyku alamamak, yaşam kalitenizi doğrudan etkiler. 

Uyku Bozuklukları Belirtileri

Uyku bozuklukları, uykunuzu bozan veya dinlendirici bir uyku çekmenizi engelleyen durumlardır. Uyku bozuklukları, gündüz uyku hali başta olmak üzere başka diğer sonuçlara neden olabilir. Herkes zaman zaman uyku ile ilgili sorunlar yaşayabilir. Bununla birlikte, aşağıdaki durumlara sahipseniz uyku bozukluğunuz olabilir:

  • Düzenli olarak uyumakta zorluk yaşıyorsanız,
  • Önceki gece en az yedi saat uyumuş olsanız bile gün içinde yorgun hissediyorsanız,
  • Gün içinde yapmanız gereken işleri yapmakta güçlük çekiyorsanız.

Uyku Bozukluğu Çeşitleri

Yaklaşık 80 farklı uyku bozukluğu türü vardır. En yaygın olanları:

  • Uykusuzluk hastalığı olarak bilinen insomnia,
  • Uyku apnesi,
  • Huzursuz bacak sendromu,
  • Narkolepsi.

Ne Kadar Uykuya İhtiyacımız Var?

Uzmanlar genelde yetişkinlerin 7 ila 9 saat arasında uyku alması gerektiğini ileri sürer. Bununla birlikte bazı insanların daha az ya da daha fazla uyku ihtiyacı da olabilir. 18-54 yaş arasındaki insanların hafta içi ortalama 6,4 ve hafta sonları da yaklaşık 7,7 saat uyuduğu söylenir. Ancak bu ortalama saatlerde son zamanlarda düşüş olduğu ileri sürülebilir. 

Geceleri internet kullanımının artması ya da evden çalışma modeline geçilmesi gibi etkenlerden dolayı bireylerin gece uyku sürelerinde azalmalar olduğu söylenebilir. Optimum uyku süresi yaşa bağlı olarak da değişiklik gösterebilir. Örneğin yaşı ilerlemiş kişilerin uykuları tuvalet ihtiyacı ya da fiziksel ağrılardan dolayı sıklıkla bölünebilir. Ayrıca gün içindeki kafein tüketimi, yatak odasında televizyon olması ya da uyumadan önce çok fazla ekrana maruz kalma gibi nedenlere bağlı olarak uyku süreleri azalabilir. 

Uyku Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?

Uzmanlar, uyku bozukluğunun tipine ve şiddetine bağlı olarak çeşitli tedavi yolları önerir. Bu yöntemlerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz: 

Danışmanlık: Bazı uzmanlar, uyku bozukluklarının tedavisi için bilişsel davranış terapisi önerir. Böyle bir danışmanlık hizmetinde, uyku bozukluklarınıza yol açan stresli düşünceleri tanımanız ve değiştirmeniz konusunda yardım alırsınız. 

  • İlaç ve takviyeler,
  • Düzenli bir uyku planlaması,
  • Düzenli fiziksel aktivite,
  • Gürültüyü ve fazla ışığı önleme,

Oda ısısını rahat edebileceğiniz gibi ayarlama.
İhtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız uyku bozuklukları konusunda uzmanlığı olan nöroloji polikliniklerine başvurmanız önerilir. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!