Magnezyum, potasyum, çinko gibi değerli mineralleri içeren deniz suyu, antibakteriyel ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Bu özelliği sayesinde sedef hastalığı, egzama gibi cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. 2016 yılında yapılan bir çalışmada 200 metre derinliğe sahip denizlerin düşük sıcaklık, magnezyum, kalsiyum, potasyum, krom, selenyum ve çinko gibi faydalı mineraller ile karakterize olduğu belirtilmektedir. Bu da derin denizlerin kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kanser ve cilt sorunları için faydalı olacağını belirtir.

Atopik egzama dermatit hastalığının rahatsız edici belirtileri, tedaviye ek olarak tuzlu derin deniz suyu ileiyileştirilebilir. Yukarıda bahsedilen araştırmada aşağıdakiler de dahil birçok egzama semptomunun derin deniz suyu ile iyileştirildiği bulunmuştur:

  • İltihaplanma
  • Cilt çatlaması
  • Derinin kuruması
  • Cilt kaşınması
  • Derinin kalınlaşması 

Egzamanın görüntüsü rahatsız etse de asıl rahatsız edici olan semptomlar; iltihaplanma ve kaşınmadır. Özellikle bu belirtiler ile yaz aylarında başa çıkmak daha zordur. Tuzlu su, cildin şişkinliğini azaltan ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olan anti-enflamatuvar özelliğe sahiptir. 
Tuzlu suyun egzamaya iyi geldiği bilinse de her gün denize girmek ve uzun saatler suyun içerisinde durmak cildin kurumasına yol açabilir. Bununla birlikte cildin tipine bağlı olarak bu durum değişebilmektedir. Bazı araştırmalar, tuzlu suyun cilt için nemlendirici bir kaynak olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla cilt tipinize göre doktorunuz ile bir karar almanız daha sağlıklı olacaktır. 

Tuzlu suyun egzamalarınıza iyi gelip gelmeyeceğinden emin değilseniz cildinizin tuzlu suya nasıl tepki vereceğini görmek için haftada birkaç kez ellerinizi tuzlu suda bir süre bekletebilirsiniz. Bunun için bir sofra tuzu kullanmak yerine deniz suyu kullanmanız daha iyi olacaktır.  Tuzlu su cildinizi kurutur ve tahriş ederse egzama tedavisi için kullanamayacağınızı anlamış olursunuz. 

Tuzlu su karışımı için iki bardak suyu kaynatın ve içine bir çay kaşığı deniz tuzu ekleyin. Ardından karışımı soğumaya bırakın ve oda sıcaklığında saklayın. Bu karışımı yüzünüze uygulamanız önerilmez ama kullanmayı tercih ediyorsanız bir pamuk yardımıyla hafifçe suratınıza uygulayabilirsiniz. Ardından mutlaka nemlendirici kullanmalısınız. 
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!