Yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi obezite, kalp hastalığı, yüksek tansiyon riskinde azalma dahil olmak üzere sağlığımız için birçok açıdan yararlıdır. 

Tüketebileceğiniz en sağlıklı yeşil yapraklı sebzelerden bazıları şunlardır:

  • Kale Sebzesi:  İçerdiği birçok vitamin, mineral ve antioksidan sayesinde doğadaki en besleyici sebzelerden biri olarak kabul edilir. Oksidatif stresin neden olduğu hastalık riskini azaltan lutein ve beta-karoten gibi antioksidanlar içerdiğinden sağlık açısından da oldukça önemlidir. Ayrıca içerisindeki besin değerlerinin yok olmaması açısından çiğ tüketilmesi daha doğrudur.
  • Karalahana: Kalsiyum, A, B9 (folat) ve C vitamini açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda yapraklı yeşillikler söz konusu olduğunda en iyi K vitamini kaynaklarından biridir. K vitamini, kanın pıhtılaşmasındaki rolüyle bilinmektedir. Karalahananın hafif acı tadı olan kalın yaprakları vardır.
  • Ispanak: Yeşil yapraklı sebzeler arasında en popüler olandır ve çorbalar, soslar, smoothieler ve salatalar dahil olmak üzere çeşitli yemeklerde kullanılabilmektedir. Ayrıca kırmızı kan hücresi üretiminde ve hamilelikte nöral tüp kusurlarının önlenmesinde önemli bir rol oynayan B9 (folat) vitamini içerir.Bu nedenle doğum öncesi bir vitamin almanın yanı sıra ıspanak yemek, hamilelik sırasında folat alımınızı artırmanın da bir yoludur. 
  • Lahana: Yeşil, beyaz ve mor renkleri olan, kalın yapraklara sahiptir. Brüksel lahanası, kale ve brokoli ile birlikte Brassica ailesinden gelmektedir. Bu bitki ailesindeki sebzeler, onlara acı bir tat veren glukozinolatlar içerir. Çalışmalar sonucunda, bu bitki bileşiklerini içeren gıdaların, özellikle akciğer ve yemek borusu kanserine karşı koruyucu özelliklere sahip olabileceği gösterilmiştir. Lahananın bir diğer faydası da fermente edilip lahana turşusuna dönüştürülebilmesidir. Bu da sindirimi iyileştirme ve bağışıklık sistemini destekleme gibi sağlık açısından birçok yarar sağlar. Ayrıca kilo vermeye de yardımcı olur.
  • Pancar Yaprağı: Orta çağlardan beri pancarın sağlığa faydalı olduğu söylenir. Gerçekten de pancar yaprakları etkileyici bir besin profiline sahiptir, ancak pancar yemeklerde yaygın olarak kullanılırken, yapraklar genellikle göz ardı edilir. Pancar yapraklarının, yenilebilir ve potasyum, kalsiyum, riboflavin, lif, A ve K vitaminleri açısından zengin oldukları düşünüldüğünde yaprakların göz ardı edilmesi talihsiz bir durum diyebiliriz. Ayrıca maküler dejenerasyon ve katarakt gibi göz bozuklukları riskini azaltabilen beta-karoten ve lutein antioksidanlarını da içermektedir. Pancar yaprakları salatalara, çorbalara eklenebilir veya sote edilerek garnitür olarak tüketilebilir.
  • Tere: Tere, Brassicaceae familyasından bir su bitkisidir. Bu nedenle roka ve hardal yeşilliklerine benzemektedir. İyileştirici özelliklere sahip olduğu söylenir.Bazı çalışmalar tere özünün kanser kök hücrelerini hedef almada ve kanser hücresi üremesini ve istilasını durdurmada  faydalı olduğunu belirtmektedir. Acı ve hafif baharatlı tadı nedeniyle, nötr aromalı yiyeceklere harika bir katkı sağlamaktadır.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!