Topuk ağrılarının bilinen en yaygın nedenlerinden biri topuk dikenidir. Topuk dikeni, sabahları yataktan kalkınca yere ilk adımı atmamızla başlayan bir ağrıya neden olur. Gün içinde hareket ettikçe ağrılar azalma eğilimi gösterir fakat uzun süre ayakta kaldıktan ve oturduktan sonra ağrılar yeniden meydana gelebilir. Topuk dikeninin nedeni tam olarak bilinmese de tetikleyen faktörler bulunmaktadır. 

Topuk Dikeninin Risk Faktörleri Nelerdir? 

Topuk dikeni için bilinen kesin nedenler olmasa da bazı risk faktörleri bu rahatsızlığın gelişme riskini artırabilir.

  •  Topuk dikeni çoğu zaman 40 ila 60 yaş arasında ortaya çıkar. 
  • Uzun mesafe koşusu, bale, aerobik dans gibi topuğa çok fazla yüklenilen sporlar topuk dikenine neden olabilir. 
  • Vücut ağırlığının dengesiz bir biçimde ayaklara dağıldığı durumlar (düz ayak, olağandışı yürüyüş biçimi) topuğa baskı uygulanmasına neden olabilir. 
  • Aşırı kilo, topuk dikenine sebep olabilir. 
  • Sürekli olarak ayakta durmayı gerektiren meslekler (öğretmenlik gibi), topuk dikeni riskini artırabilir. 

Topuk dikeni tedavisi, kişilerin risk faktörlerine ve sağlık durumlarına bağlı olarak planlanır. Çoğu zaman reçetesiz ilaçlar ile ağrı yönetilebilir ve iltihap azaltılabilir. Bununla birlikte aşağıdaki tedavi seçeneklerini de doktorunuz önerebilir: 

  1. Ağrılarınızı hafifletmek için dinlenmeniz gerekmektedir. En az bir hafta fiziksel aktivitelere ara vermeniz iyi olabilir. 
  2. Ayağınıza günde iki defa olmak üzere 10 ila 15 dakika arasında buz uygulaması yapın. Soğuk kompres uygulamasını doğrudan cildinize yapmak yerine ilgili bölgeye bir havlu yerleştirin. Ardından topuğunuza hafif bir masaj yaparak rahatlamaya çalışın. 
  3. Ayaklarınızı sıkan ve rahatsız eden ayakkabılardan uzak durun. Topuk yastıkçığı/taban desteği bulunan ortopedik ayakkabılar tercih etmek ağrılarınızı yönetmeye yardım edebilir. 
  4. Şok dalga tedavisi olarak bilinen ESWT ile 3-4 seansta topuk dikeni iyileştirilebilir. 

Ağrılarınızı hafifletmek amacıyla doktorunuz fizyoterapiste yönlendirebilir. Ayrıca aşırı kilonuz varsa bir tedavi planı çizmeden önce doktorunuz öncelikle kilo vermenizi önerebilir. Yukarıdaki tedavi seçeneklerinin yetersiz kaldığı çok nadir durumlarda doktorunuz ameliyat ile topuk dikenini çıkartabilir. Topuklarınızda sabah uyandığınızda başlayan ve gün içinde uzun süre ayakta durduğunuzda nükseden ağrılar hissediyorsanız mutlaka en yakın zamanda bir uzmana başvurmalısınız. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!