İçindekiler

Uzun yıllardır hem baharat hem de bitkisel bir ilaç olarak kullanılan tarçın, tarçın ağacının kabuğundan elde edilmektedir. Çubuk formunda ya da toz halinde satılan tarçın, çeşitli bitki çaylarının ya da yağların içerisinde de bulunmaktadır. Tarçını sağlık açısından benzersiz kılan bileşik ise sinnamaldehittir. Bu bileşik, tarçının sağlığa ve metabolizmaya iyi gelme sebeplerinden biri olduğu gibi baskın kokusu ve tadından da sorumludur.

Tarçının Faydaları

Tarçının sağlık yararlarının neler olduğuna gelin birlikte detaylıca bakalım. 

1.Kan şekerini düşürür.

Düzenli olarak tarçın tüketimi (40 gün boyunca, günde ½ çay kaşığı) kan şekerinde düşüş sağlayabilmektedir. Tip 2 diyabet gibi rahatsızlıklara sahip bireylerin insülin duyarlılığını artırarak kan şekeri değerlerini düşürebilir ve iyi kan şekeri kontrolünü destekleyebilir. 

2.Metabolizmayı hızlandırabilir. 

Tarçında bulunan sinnamaldehit isimli bileşen, vücutta bulunan yağları hedefleyerek daha fazla enerji harcamasını sağlar.. Bu da bireylerin metabolizmasını hızlandırmaya yardımcı olur.

3.Cildi güzelleştirir.

Bir araştırmada, tarçının kolajen üretimini artırarak cildin daha genç görünmesini sağladığı sonucuna varmıştır. Özellikle seylan çubuk tarçınının, sivilcelere neden olan bakterilere iyi geldiği bilinse de bu konuda yapılan çalışmalar henüz yeterli sayıda değildir.  

4.İltihapları ve mantar enfeksiyonlarını önler.

Antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip tarçın vücudu enfeksiyonlara, iltihaplara ve mantarla karşı mücadelede destekler. Sinnamaldehit bileşiği sayesinde enfeksiyonlara neden olan bazı mantarları yok etmede etkilidir. Üstelik antimikrobiyal etkisi olan tarçın, diş çürümelerine ve ağız kokularına da iyi gelebilir. 

5.Kalp sağlığını iyileştirir.

Günde  1/2 çay ½ çay kaşığı tarçın tüketimi, güçlü antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde kalp hastalığı risk faktörlerinden olan trigliserit ve kötü kolesterol seviyelerinde düşüş sağlayarak kalp sağlığını iyileştiriyor.   Bununla birlikte bir çalışmada, 8 hafta boyunca düzenli tüketilen tarçının tansiyonu dengelediği sonucuna varılmıştır.

6.Nörodejeneratif hastalıklar üzerinde olumlu etkileri olabilir. 

Alzheimer, Parkinson gibi hastalıkların ilerlemesi, tarçının içerisinde bulunan bazı bileşikler sayesinde önlenebilir. 2014 yılında Parkinson hastalığına sahip fareler ile yapılan bir deneyde tarçının motor fonksiyonlarını iyileştirdiği bulunmuştur. Yine fareler ile yapılan başka bir çalışmada tarçın verilen farelerin labirente daha başarılı olduğu ortaya çıkmıştır. Elbette insanlar üzerindeki kesin etkileri için daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır. 

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!