Sürekli baş dönmesi genellikle iç kulakla ilgili problemlerle ilişkilendirilir ancak aynı zamanda diyabet, anemi veya kalp problemlerinin bir işareti de olabilir. Denge kaybı, vertigo ve dönme de sürekli baş dönmesine neden olabilmektedir. Bununla birlikte iç kulakta meydana gelen bir iltihaplanma olan labirentit gibi durumlar da neden olabilir. Bu, işitme ve dengeyi sağlayan labirentin bir inflamasyonudur. Bu sorun genellikle yaşlı yetişkinlerde daha yaygındır, ancak ağır stres yaşayan veya sık sık solunum enfeksiyonları geçmişi olan kişilerde herhangi bir yaşta da görülebilir.

Baş Dönmesinin En Sık Nedenleri

  • Labirentit: Denge kaybı, vertigo, baş dönmesi, labirentit nedeniyle görülen durumlardır.
  • Meniere Hastalığı: İç kulağı etkileyen nadir bir durumdur. Genellikle baş dönmesi nöbetleri halinde ortaya çıkar, ancak bazı günler diğerlerine göre daha yoğun olabilir.
  • Hipoglisemi: Düşük kan şekeri, özellikle diyabetli kişilerde sık sık meydana gelebilen bir durumdur. Kan şekeri çok düşük olduğunda, baş dönmesi ve soğuk terlemeler ile titremeler görülür.
  • Kan Basıncında Değişiklikler: Düşük kan basıncı da baş dönmesine ve bayılma hissine neden olabilir. Bu semptom en yaygın görülen semptomlardan biridir.
  • Anemi: Denge kaybı ve genel kötü his, kanın hemoglobin seviyelerinde azalma olan aneminin bir belirtisi olabilir.
  • Kalp Problemleri: Kalp problemleri, özellikle pompalama ile ilgili bir sorun varsa, baş dönmesi ve genel kötü hisle ilişkilidir.
  • İlaç Kullanımı: Bazı ilaçların uzun süreli kullanımı, baş dönmesi veya zayıflık gibi yan etkilere neden olabilir.

Doktora Ne Zaman Başvurulmalıdır?

Baş dönmesi 2 günden uzun sürerse veya ayda 3'ten fazla olmak üzere belirgin bir neden olmadan meydana gelirse bir doktora başvurmalısınız.

Doktor, nedeni belirlemek ve gerekli tedaviyi başlatmak için sizi değerlendirecektir. Tedavi, altta yatan nedene bağlı olarak ilaçlar, takviyeler, cerrahi müdahale, psikoterapi veya manevra fizyoterapiyi içerebilir.

Baş dönmesi konusunda endişeleniyorsanız veya sürekli bir rahatsızlık hissediyorsanız, doktorunuza danışmak önemlidir. Sağlık profesyonelleri, semptomların altında yatan nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi sağlamak için size yardımcı olacaktır.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!