Sürantrene olarak da bilinen sürantrenman bir sporcunun fazla tempolu ve yoğun antrenman yapmasından kaynaklı performans düşüklüğünü ifade eder. Bu performans düşüklüğü, günler ve haftalar boyu sürebilen kronik yorgunluğa sebebiyet vererek kişinin yaşam kalitesini oldukça düşürür. Kişilerin sürantrene durumunu yaşamasının çeşitli nedenleri olabilir ve bu nedenlere bağlı olarak da uzmanlar çözümler önerir. 

Başarılı bir sporcu olmak istiyor ve bu yüzden çok çalışmanın gerekli olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Nitekim her gün spor salonuna gitmek, düzenli yürüyüş ve koşu yapmak hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir. Fakat çalışmanıza hiç ara vermezseniz gelişiminiz engellenebilir ve  performansınızda önemli bir düşüş yaşanabilir. 

Egzersizler ile performansınızı iyileştirmek yerine düşürmeye başladığınız o nokta, sürantrenman olarak adlandırılır. Dinlenmeden yapılan egzersizler ile vücudunuza aşırı yüklenirsiniz ve belli bir performans noktasına ulaştıktan sonra egzersizlerden fayda görememeye başlarsınız.

Sürantrenenin belirtileri şu şekildedir: 

  • Antrenman yaptıkça ağrıların artması
  • Performansta önemli bir düşüş
  • Aşırı terleme
  • Eklem ağrıları
  • Motivasyon kaybı 
  • Soğuk algınlığı
  • Ciltte, saçta ya da tırnaklarda görülen değişimler
  • İshal ya da kabızlık gibi sindirim sorunları
  • Düzensiz adet döngüleri
  • Ani kilo alımı ya da iştah kaybı

Sürantrene durumundan kurtulmak için kendinize izin vermelisiniz. Bu da antrenmanı bir süre sınırlamanız ve hatta durdurmanız anlamına gelmektedir. İyileşmeniz 4-12 hafta sürebilir. Bu nedenle bu süre zarfında düşük yoğunluk egzersizleri tercih edebilir ve haftanın 2-3 gününü dinlenmeye ayırabilirsiniz.

Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve yeterli uyku sürantrenenin etkilerini azaltmaya yardımcı olacaktır. Vücudunuzu doğru besleyerek, enerji seviyelerinizi dengeleyebilir ve stresle başa çıkma yeteneğinizi artırabilirsiniz.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!