Su diyeti olarak da bilinen su orucu, kilo kaybına neden olabilir. Bazı rahatsızlıkların hafiflemesine yardımcı olabileceği gibi bazı rahatsızlıkların artmasına da neden olabilir. Birçok yiyecek ve içeceği kısıtlayan diyetlerde olduğu gibi su diyetinin de çeşitli riskleri bulunur. Gelin birlikte su diyeti nasıl yapılır inceleyelim. 
Su diyeti, su dışında her şeyi kısıtlayan bir diyet türüdür ve son yıllarda hızlı kilo vermek isteyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilir hale gelmiştir. Araştırmalar kısa süreli su orucunun kilo vermeyi desteklediğini gösterse de uzun vadede bu oruca devam etmenin ciddi riskleri barındırdığını söylemektedir. 

Su Diyeti Nedir? 

Su diyeti ya da su orucu, kişinin yemek yemeyip sudan başka bir şey içmemesidir. Bu diyetin 24 saat ila 3 gün arasında yapılması önerilir. İnsanlar kilo vermek, detoks, sağlık faydaları, dini sebepler dolayısıyla su orucunu denemeyi tercih edebiliyor. Ancak bu oruç ciddi vitamin ve mineral yetersizliğine sebep olabiliyor.

Çalışmalar su diyetinin kanser, kalp hastalığı ve diyabet riskini azaltması gibi sağlık yararlarına sahip olduğunu gösterse de kanıtlar yetersizdir.   Uzun süre açlık, vücutta bulunan eski ve hasarlı hücrelerin yenilenmesine neden olabilir. Ayrıca yüksek tansiyon hastası olan kişilerin tansiyonunu düşürdüğü de bilinir. Ancak su diyeti yerine aralıklı oruç yöntemini tercih edebilirsiniz. Tabi ki aralıklı orucun da sizin için uygun olup olmadığı değerlendirilmelidir. Peki, su diyeti nasıl yapılır?

Su Diyeti Yaparken Dikkat! 

Su diyeti nasıl yapılır, tarifi nedir diye merak ediyorsanız eğer bir tarife ihtiyacınız yok! Su diyeti yaparken bilmeniz ve uymanız gereken tek kural su dışında başka bir yiyecek ve içecek tüketmemektir. Dilerseniz su diyetini uygularken suyunuzu limon ya da tarçın ekleyerek renklendirebilirsiniz. 

Birçok insan su orucunu uygularken 2-3 litre su içmeyi tercih ediyor ve bu diyeti 24 ila 72 saat arasında sürdürüyor. Bir uzman görüşü olmadan su diyetini daha da uzatmak sağlık açısından sıkıntılı olacaktır. Su orucu sırasında halsiz hissetmek doğaldır. Dolayısıyla yorucu aktivitelerden ve araç kullanmaktan kaçınmak gerekir. 

Bununla birlikte su diyetinden sonra da aşırı yemek yeme dürtünüze engel olmalısınız. Uzun süre açlıktan sonra çok kalorili, yağlı ve şekerli gıdalar midenizi rahatsız edebilir. Bu yüzden yine sıvı ağırlıklı beslenmeye devam edebilir ve küçük öğünler ile yeniden yemeye başlayabilirsiniz. Üç gün kadar yiyip içtiklerinize dikkat etmelisiniz ardından eski beslenme rutininize dönebilirsiniz. Ancak kilo kaybının kalıcı olmasını istiyorsanız sağlıklı beslenme düzenini alışkanlık haline getirmelisiniz. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!