Egzama olarak da bilinen atopik dermatit, deride özellikle kırmızı ve kaşıntılı döküntülerin ortaya çıkması durumudur. 

Araştırmalar Egzama ile İlgili Neler Söylüyor?

Egzamanın birçok farklı sebebi olabilir. Bazı insanlarda egzamanın sebebi, vücudun filagrin adı verilen bir deri proteini yapma yeteneğini etkileyen genetik bir mutasyondan kaynaklanabilmektedir. Bu da bu kişileri cilt tahrişine karşı daha duyarlı hale getirir. Bununla birlikte alerjik reaksiyonlardan dolayı da egzama oluşabilir.

Bu sebeplerin yanı sıra tıpkı diğer cilt rahatsızlıklarında da olduğu gibi egzamanın sebeplerinden birisi de stres olabilir. Daha doğrusu stres egzamayı tetikleyebilir. Stres, kortizol hormonunda (bazen stres hormonu olarak da adlandırılır) bir artışı tetikler. Vücudunuz stres nedeniyle yüksek miktarda kortizol ürettiği için cildiniz anormal derecede yağlı hale gelebilir. Bu da daha sonra bir egzamayı tetikleyebilir. 

Egzamayı Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Egzama problemini önlemek için alabileceğiniz birçok önleyici tedbir bulunmaktadır.

  • Stresi Azaltmak

Her gün yarım saat egzersiz yapmak stres seviyesini önemli ölçüde azaltmanıza yardımcı olabilir. Koşu, ağırlık kaldırma veya diğer hafif aktiviteleri de deneyebilirsiniz.

Günde 10 dakika veya daha fazla meditasyon yapmaya özen gösterin. Buna ek olarak yin yoga ile daha dingin bir ruh halini yakalayabilirsiniz.

Her gece en az yedi ila sekiz saat uyuyun. Uykunuzu düzene sokmak stres seviyesini azaltmak için oldukça önemlidir. 

  • Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Bir uzmana başvurarak herhangi bir alerjiniz olup olmadığını kontrol edin.

Cildinizi nemli tutmak, kuruluk ve tahrişe daha az duyarlı olmak için günde en az iki kez nemlendirici kullanmaya özen gösterin. 

Ilık suda kısa banyolar veya duşlar (10-15 dakika) yapın. Sıcak su cildinizin daha kolay kurumasına neden olabilir. 

Yoğun kimyasallar içeren duş jellerinden kaçının.

Banyo veya duştan sonra cildinizi pürüzsüzce ve yavaş yavaş kurutmak için temiz bir havlu kullanın. Cildiniz hala nemliyken nemlendiriciyi hızlıca kullanın.

Cildinizin nefes almasını sağlayan, tahrişe neden olmayan ve cildinize sürtmeyen giysiler giyin. Yün tarzı malzemelerden kaçınmaya özen gösterin.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!