Strese Bağlı Egzama Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Strese bağlı egzama, stresli durumlarda vücudun fazla kortizol salgılamasıyla birlikte vücudun yağlanmasıyla oluşur.
Stres, egzamanın önde gelen tetikleyicilerinden biridir. Stres, vücuttaki kortizol hormonu seviyesini artırarak yağlanmaya sebep olur ve egzama belirtileri yaşanır. Egzamaya yatkın kişiler açısından stressiz bir yaşam tarzı önemlidir. Strese bağlı egzama belirtilerini ve merak ettiğiniz soruların yanıtlarını yazımızın ilerleyen bölümlerinde okuyabilirsiniz.
Strese Bağlı Egzama Nedir?
Strese bağlı egzama, stresin tetiklendiği durumda ciltte kaşıntı ve kızarıklık belirtileri gösteren egzama türüdür. Strese bağlı egzama, stres sırasında kortizol hormonunun fazla salgılanması ve vücudun yağlanmasıyla oluşur. Stres sonucu oluşan egzamayı önlemek için stres seviyenizi kontrol etmeniz ve kaygıdan uzak durmanız gerekmektedir.
Strese Bağlı Egzama Belirtileri Nelerdir?
Strese bağlı egzama belirtileri, egzama belirtilerine stresin eklenmesiyle oluşan cilt kızarıklığı ve kaşıntı şeklinde gelişir. Strese bağlı egzamada cilt yüzeyinde renk ve doku değişimleri görülür. Bu ve benzeri değişimlerin stres sonrası başlaması, strese bağlı egzamayı akıllara getirir.
Strese bağlı egzama belirtileri şunlardır:
- Cilt kuruluğu
- Kaşıntı
- Kızarıklık
- Yanma hissi
- Cilt yüzeyinde döküntü
- Cilt yüzeyinde küçük kabarcıklar
- Ciltte kalın, kösele gibi deri parçaları
- Kepek gibi pullu veya kabuklu deri
- Ciltte bazı bölgelerde genel şişlik
- Cilt çatlakları
- Semptomların stresle birlikte başlaması
Cilt Kuruluğu
Strese bağlı egzamada cilt yüzeyinde kuruluk gelişir. Hatta bu kuruluk nemsiz havalarda daha da yoğun olarak yaşanır. Nem oranın düşmesi de ayrıca egzama tetikleyicilerinden biri olabilir.
Kaşıntı
Strese bağlı egzama kaşıntısı rahatsız edici ve yoğun bir kaşıntıdır. Kaşıntı eller, boyun, dirsekler, ayak bilekleri, dizler ve ayaklarda yaşanır. Yüz bölgesi, kulak içleri ve civarı, dudaklar da yoğun şekilde kaşınabilir.
Kızarıklık
Strese bağlı egzamanın en yaygın belirtilerinden biri de cilt yüzeyinde görülen kızarıklıklardır. Bu kızarıklıkların rengi kişiden kişiye değişebilir. Kızarıklıklar pembe, kırmızı ya da mor renklerde görülebilir.
Yanma Hissi
Egzama sırasında gelişen kaşıntı ihtiyacına genellikle yanma hissi de eşlik eder. Yanma hissi cilt altında gelişen iltihapla bağlantılı olarak yaşanır.
Cilt Yüzeyinde Döküntü
Egzama ve buna bağlı gelişen kaşıntı sonrasında cilt yüzeyinde deri döküntüleri görülür. Bu döküntüler sıklıkla kırmızı renktedir. İltihaplı bir yapıları vardır ve kuru, yer yer kabarık ve iltihap içeren bir görüntüye sahiptirler.
Cilt Yüzeyinde Küçük Kabarcıklar
Egzaması olan kişilerde cilt yüzeyinde farklı alanlara yayılan küçük kabarcıklar görülür. Küçük şişlikler; derinin üzerine yayılmış, belli alanlarda daha yoğun, aralıklar halinde bir görünüme sahiptir. Bu durum iltihapla bağlantılı olarak gelişir.
Ciltte Kalın, Kösele Gibi Deri Parçaları
Strese bağlı egzama atakları sırasında deride ciddi görünüm değişiklikleri yaşanır. Cilt yüzeyinde kalın, köseleyi andıran deri parçaları görülebilir.
Kepek Gibi Pullu veya Kabuklu Deri
Kuruluk nedeniyle cilt yüzeyinde kepek gibi pullu veya yer yer kabuklaşmış bir deri görünümü gelişebilir.
Ciltte Bazı Bölgelerde Genel Şişlik
Kaygı, endişe gibi stres kaynaklı egzama belirtilerinden biri de cilt yüzeyinde bazı bölgelerde şişlikler gelişmesidir. Şişlik küçük ya da büyük alanları kapsayacak şekilde olabilir.
Cilt Çatlakları
Cilt yüzeyinde oluşan ince çatlaklar da egzama belirtilerinden biridir. Bu çatlaklar cilt kuruluğuna bağlı olarak gelişir ve derinin farklı bölgelerinde görülebilir.
Semptomların Stresle Birlikte Başlaması
Strese bağlı egzamanın en önemli belirtilerinden biri ise stresli zamanlarda ortaya çıkmasıdır. Stres tüm egzama hastalarını etkileyen tetikleyici bir faktördür. Egzama hastalığı olan bazı kişiler stresli durumlarda egzamalarının alevlendiğini söyler.
Strese Bağlı Egzama Nasıl Anlaşılır?
Strese bağlı egzamanın öne çıkan belirtileri arasında kaşıntı, kızarıklık, kabuklu, cilt yüzeyinde kızarıklık bulunur. Ciltte çatlaklar, döküntü, küçük kabarcıklar, deri kalınlaşması, yanma hissi diğer belirtiler arasındadır. Ayrıca cilt yüzeyinde kalın, kösele gibi deri parçaları, bazı bölgelerde şişlik, cilt kuruluğu yaşanır. Strese bağlı egzama, stresin yükseldiği durumlarda tetiklenebilir ya da şiddeti artabilir.
Strese Bağlı Egzama Neden Olur?
Kaygılıyken kortizol hormonu artarak cildinizi yağlandırır ve bu durum strese bağlı egzamaya neden olur. Stres yalnızca egzamaya neden olmakla kalmaz. Aynı zamanda egzamanın etkilerinin cildinizde daha uzun süre kalmasına da neden olur.
Zihinsel sağlık cilt sağlığını etkileyen faktörler arasında bulunur. Stresi yüksek, kaygılı, depresyon yaşayan insanların egzama atakları açısından daha savunmasız oldukları değerlendirilmektedir.
Strese Bağlı Egzama Nasıl Geçer?
Strese bağlı egzama; soğuk kompres, ılık duş almak gibi evde yapılacak bazı uygulamalarla hafifleyebilir. Ancak strese bağlı egzamanın geçmesi için dermatolog tedavisinin yanı sıra psikolog-psikiyatrist tedavisi gerekebilir.
Strese Bağlı Egzama Tedavisi
Strese Bağlı Egzama tedavisinde antihistamik ilaçlar; ağrı kesiciler; tahrişi, kaşıntıyı ve iltihabı gideren ilaçlar kullanılır.
Antihistaminik ilaçlar kaşıntı, iltihap ve varsa eşlik eden alerji etkilerini gidermeye yarar. Ağrı kesiciler, yanma, ağrı ve iltihaplanma gibi yaygın egzama etkilerini gidermeye yardımcı olur.
Strese bağlı egzama tedavisinde ayrıca kremlerden de yararlanılır. Cilde sürülerek kullanılan bu ilaçlar; düşük etkili bir steroid olan hidrokortizon içeren kremlerdir. Egzama için kullanılan bu kremler cilt yüzeyine sürüldüğünde tahrişi, kaşıntıyı ve iltihabı azaltır.
Strese bağlı egzama tedavisinde ayrıca egzamanın tetiklenmesine neden olan duygusal durumlarım tedavisi yapılır. Bu noktada ise Bilişsel Davranışçı Terapi ve benzeri terapi yöntemlerinden yararlanılır. İhtiyaç halinde Psikiyatrist reçetesiyle antidepresan kullanımı da tercih edilebilir.
Strese Bağlı Egzama Çeşitleri
Strese bağlı egzamanın farklı çeşitleri yoktur ancak stres egzamanın tetiklenmesini sağlayan faktörlerden biridir. Egzamanın ise farklı çeşitleri bulunur. Egzama çeşitleri; atopik dermatit, seboreik dermatit, kontakt dermatit, asteatotik egzama, numuler egzama, gravitasyonel egzamadır.
Strese Bağlı Egzama İçin Hangi Doktora Gidilir?
Strese bağlı egzama için dermatoloji uzmanına gidilir. Dermatolog, rutin muayenesinin ardından bazı tahliller isteyebilir. Bunlar arasında alerji testi, kan testi ve dermatit türünü belirlemek için cilt biyopsisi yapılır.
Strese Bağlı Egzamaya Ne İyi Gelir?
Soğuk suyla ıslatılmış bir bezle kompres yapmak, ılık duş almak egzamaya iyi gelen önerilerin başında gelir. Banyo suyuna küçük bir miktar elma sirkesi katmak, pH seviyesini artırarak egzamaya iyi gelebilir. Yağlı ve alkali olmayan sabunlar, nemlendirici losyonlar egzamanın olumsuz etkilerini azaltabilir. Önerileri uygulamadan önce doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.
Strese Bağlı Egzama Bulaşıcı mıdır?
Strese bağlı egzama bulaşıcı bir hastalık değildir ve kişiden kişiye geçmez. Egzaması olan kişilerle ya da onların eşyalarıyla temas etmek egzamanın bulaşmasına neden olmaz. Aynı durum strese bağlı olmayan egzama sorunu için de geçerlidir. Egzamanın herhangi bir türü bir kişiden diğerine geçerek o kişinin de egzama sorunu yaşamasına neden olmaz.
Stres ve Egzama İlişkisi
Bir araştırmaya göre akut stres ve uzun süre devam eden stres, egzamayı farklı şekillerde etkiliyor. Bu araştırmaya göre akut stres; stres hormonu, adrenalin ve noradrenalin seviyelerinde ani bir yükselişe neden olabilir. Bu durum da bağışıklık sisteminin TH1 hücrelerini serbest bırakmasına sebep olarak deride iltihaplanmaya sebep olabilir.
Uzun süreli kronik stres ise kortizol seviyelerinin sürekli olarak yüksek olmasına neden olabilir ve bu durum bağışıklık sisteminin akut stres faktörlerine verdiği tepkiyi etkileyebilir.
Egzama Üzerinde Akut Stres mi Kronik Stres mi Etkili?
2023 yılında yapılan küçük kapsamlı bir çalışmada ise katılımcılar, kronik stres faktörlerinin egzamalarını akut strese göre daha fazla etkilediğinin altını çiziyor.
Araştırmacılar, psikolojik stres faktörlerinin bağışıklık sistemiyle ilintili bir iltihaplanma tepkisine yol açabileceğini belirtiyor. Bu koşulların ise cildi, nem tutmadan ve çevresel tahriş faktörlerinden koruyan cilt bariyerini etkileyebileceği belirtiliyor.
Strese Bağlı Egzama Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Strese Bağlı Egzama En Rahat Nasıl Anlaşılır?
Strese bağlı egzamayı en rahat anlama yolu egzama yakınmalarının stresli ve kaygılı dönemlerde başlamasıdır. Bunun dışında yangılı kaşıntı, kırmızı kabarcıklar, cilt çatlakları, döküntüler strese bağlı egzama işaretleridir.
Strese Bağlı Egzama Nasıl Teşhis Edilir?
Strese bağlı egzama teşhisi için doktor öncelikle hastanın yakınmalarını dinler ve muayenesini yapar. Alerji ihtimalini ekarte etmek için alerji testi yapılır. Ciltte döküntüye neden olan diğer hastalıkları elemine etmek için kan testi yapılır. Ayrıca dermatit türünü belirlemek için cilt biyopsisi yapılır.
Strese Bağlı Egzama Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür?
Strese bağlı egzama sıklıkla ellerde, boyunda, dirseklerde, ayak bileklerinde, dizlerde, ayaklarda görülür. Yüz bölgesi, kulak içleri ve civarı, dudaklar da strese bağlı egzamadan etkilenir. Egzama daha az sıklıkta olmakla birlikte; meme uçları, göğüsler, vajina ve penisi de etkiler.
Strese Bağlı Egzama İçin Hangi Kremler Kullanılabilir?
Strese bağlı egzama için nemlendirici kremler, antihistaminik ve kortikosteroid kremler kullanılır. Egzama tedavisinde kullanılacak kremler doktora danışmadan kullanılmamalıdır.
Strese Bağlı Egzama İçin Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Soğuk suda ıslatılmış bezle kompres yapmak, ılık ve kısa süreli duş almak egzamaya iyi gelen önerilerin başında gelir. Doktor onayıyla; banyo suyuna kolloidal yulaf ezmesi ya da biraz elma sirkesi karıştırmak rahatlama sağlayabilir. Az yağlı sabunlar, nemlendirici losyonlar da egzamaya iyi gelebilir.
Strese Bağlı Egzama Kalıcı mıdır?
Egzama ve ona bağlı olarak strese bağlı egzama kalıcı bir sağlık sorunudur. Buna karşın uygulanan tedavilerle ve alınacak önlemlerle strese bağlı egzama yönetilebilen bir hastalıktır.
Strese Bağlı Egzamanın İyileşmesi Ne Kadar Sürer?
Strese bağlı egzama bazen stres faktörünün ortadan kalkmasıyla birkaç gün içerisinde toparlanabilir. Bazı durumlarda ise iyileşme ayları bulabilir. Bu nedenle net bir süre vermek mümkün değildir.
Strese Bağlı Egzama Tekrar Eder mi?
Strese bağlı egzama yapısı gereği stresin arttığı durumlarda ve diğer olumsuz etkenler nedeniyle tekrar edebilir. Bu nedenle gerekli yaşam düzenlemelerinin yapılması egzama açısından önemlidir.
Strese Bağlı Egzama İçin Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?
Cilt kuruluğu, kaşıntı, kızarıklık, ciltte yanma hissi, döküntü, pullu- kabuklu deri görünümü halinde doktora başvurulmalıdır. Egzama tedavisi üzerine çalışan doktorlar dermatologlardır.
Strese Bağlı Egzama Kışın Artar mı?
Strese bağlı egzama kış aylarında yaşanan soğuk ve kuru havalar nedeniyle kışın artar. Bu nedenle kış aylarında nemlendirici ve cilt canlandırıcı sağlıklı bakım ürünleri kullanılabilir.
Tuzlu Su Strese Bağlı Egzama İyi Gelir mi?
Egzama etkilerinin görülüğü yerlere tuzlu derin deniz suyu uygulaması strese bağlı egzamaya iyi gelir. Tuzlu su egzama kökenli iltihaplanmayı, cilt çatlamasını ve kuruluğunu, kaşıntıyı, deri kalınlaşmasını hafifletir.
Soğuk Su Strese Bağlı Egzama İyi Gelir mi?
Soğuk suya batırılmış temiz bir bez ile soğuk kompres yapmak strese bağlı egzamaya iyi gelir. Düzenli şekilde soğuk su kompresi yapmak egzama etkilerini ciddi şekilde azaltabilir.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!
Paylaş
Güncellenme Tarihi:
28 Kasım 2023Yayınlanma Tarihi:
28 Kasım 2023Detaylı bilgi için iletişime geçin

Önerilen İçerikler