Egzama, kişilerin hayatını olumsuz etkileyebilen kronik inflamatuar cilt hastalığıdır. Vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelebilen egzama, tıbbi açıdan çok ciddi bir problem teşkil etmese de deri üzerinde gözle görülebilir bir döküntü görünümüne sahip olması rahatsız edici olabilmektedir. Peki egzama neden olur? Alerji, kimyasal maddeler ile temas, genetik faktörler ve stres gibi egzama için birden çok tetikleyici bulunur. 

Kuru hava, şampuan, temizlik malzemeleri, alerjenler gibi tetikleyicilerden uzak durmak ve egzamanın önüne geçmek kolay olsa da strese bağlı egzamayı önlemek daha güç olabilir. Kaygılı ruh halinizi yönetmekte zorlanıyor veya stres yönetimini çok iyi yapamıyor olabilirsiniz. İş, okul, aile, sosyal çevre gibi bireysel ve toplumsal etmenlere vücut stresle yanıt verebilir ve bu da egzama gibi fizyolojik problemlere yol açabilir. 

Stres hormonu olarak bilinen kortizol hormonu, kaygılı olduğunuz zamanlarda artışa geçer. Vücudunuz yüksek miktarlarda kortizol ürettiğinde cildiniz normal olmayan bir şekilde yağlı hale gelebilir ve bu da egzama rahatsızlığını tetikleyebilir. Stres yalnızca egzamaya neden olmakla kalmaz aynı zamanda bu rahatsızlığın cildinizde daha uzun süre kalmasına da neden olur. Peki stres egzaması ile nasıl mücadele edilir?

 Stres egzamasını önlemedeki en büyük zorluklardan biri stresi neyin tetiklediğini net bir şekilde anlayabilmektir. Çünkü günlük yaşantımızda birçok sorunla mücadele etmek zorunda kalabiliyoruz ve hangisinin strese yol açtığını tespit etmekte zorlanabiliyoruz.  Yaşam tarzı alışkanlıklarımızı değiştirmek, stresi yönetmeyi kolaylaştırabilir ve rahatlamanızı sağlayabilir. Günü planlayarak, yeterli süre uyuyarak, sağlıklı beslenerek, hobilere vakit ayırarak ve düzenli egzersiz yaparak vücudunuza daha iyi bakabilir ve strese bağlı egzama riskini azaltabilirsiniz. 

Stres egzamasını önlemek için stresinizi kontrol altına almalı ve kaygılı ruh halinizi yönetmeye odaklanmalısınız. Bunun için bir uzmandan yardım alabilir ve yaşam tarzı alışkanlıklarınızda değişime gidebilirsiniz. Bununla birlikte egzamanın yol açtığı kaşıntı, döküntü ve iltihap gibi semptomları tedavi etmek için de reçeteli ilaçlar kullanabilirsiniz. Ayrıca;

  • Cildinizi nemli tutmaya özen göstermelisiniz.
  • Sıcak su cildinizin kurumasına neden olabileceğinden ılık suda kısa duşlar almalısınız.
  • Kimyasal maddeler ile temas etmekten kaçınmalısınız. 
  • Cildinizin nefes almasını sağlayan kıyafetler tercih etmelisiniz.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!