Hayatın karmaşıklığı, günlük yaşamın getirdiği baskılar ve endişeler bazen vücudumuzu olumsuz yönde  etkileyebilir. Bu etkilerden biri de strese bağlı karın ağrısıdır. Birçoğumuzun deneyimlediği gibi yoğun bir iş günü, ders programı, kişisel sorunlar mide ve karın bölgesinde rahatsızlık hissine yol açabilir. Bu yazıda, stres karın ağrısının üstesinden gelmek için neler yapabileceğinizi öğreneceksiniz! 

Stres karın ağrısına neden olur mu diye merak ediyor ve bu ağrının altında yatan bir hastalığın olup olmadığından endişe duyuyor olabilirsiniz. Elbette altta yatan organik bir sebep olup olmadığının değerlendirilmesi için hekiminize başvurmalısınız. Ancak tıbbi değerlendirme sonrasında karın ağrınızın strese bağlı olduğu ortaya çıkabilir.  Stres gerçekten de mide ve karın ağrısına yol açan en yaygın nedenlerden biridir. Araştırmalar, beynimiz ve bağırsaklarımız arasında güçlü bir bağlantı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bağlantı, kaygılı durumların fizyolojik rahatsızlıkları da beraberinde getirmesine neden olmaktadır. 

Stres karın ağrısı ile baş etmek için neler yapılabilir? 

Meditasyon ile Daha Sakin Bir Yaşam

Meditasyon, zihni sakinleştirmek ve stresi azaltmak için etkili bir yöntemdir. Her gün 10 - 15 dakika meditasyon ve nefes egzersizi yapmak zihninizin rahatlamasına ve vücudunuzun gevşemesine yardımcı  olabilir. Düzenli meditasyon, karın ağrısı ve diğer stres kaynaklı fiziksel rahatsızlıkları azaltmada yardımcı olabilir.

Düzenli Egzersiz ve Sağlıklı Beslenme Ruh Halinize İyi Gelebilir

Stresle başa çıkmada fiziksel sağlığınıza dikkat etmeniz önemlidir. Düzenli egzersiz yapmak, vücuttaki endorfin salınımını artırarak ruh halinizi iyileştirebilir. Üstelik sağlıklı beslenme alışkanlıklarını benimsemek de vücudunuzun stresle daha iyi başa çıkmasına yardımcı olabilir. Yeterli su içmek, taze meyve ve sebze tüketmek, rafine şekeri ve işlenmiş yiyecekleri sınırlamak stresi azaltabilir ve karın ağrısını hafifletebilir.

Uzman Yardımı: Bilişsel Davranışçı Terapi

Stresi ve stresin vücut üzerindeki fiziksel ve duygusal etkisini azaltmanın en iyi yollarından biri de bilişsel davranışçı terapiye başvurmaktır. Bu terapide uzmanlar, bireyde rahatsızlığa neden olan olumsuz düşüncelere ve duygulara neden olan davranış kalıplarını tanımlamaya çalışır. Ardından bu davranış kalıplarından hangilerinin sindirim sisteminde sorunlara yol açtığı tespit edilmeye çalışılır ve uygun baş etme stratejileri geliştirilir. 

Uzun süreli stres, sindirim sistemi hassasiyetini artırarak irritabl bağırsak sendromu gibi daha ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle kaygılı ruh halini yönetmeli ve ihtiyaç duyduğunuzda bir  klinik psikoloğa danışmayı ertelememelisiniz. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!