Step aerobik, formda kalmanızı sağlayacak yüksek tempolu, çoğu zaman bir müzik eşliğinde yapılan egzersiz türüdür. Bu kardiyo egzersizi kalp atış hızınızı ve nefesinizi hızlandıracak tempoya sahiptir. Vücut ve zihin sağlığınız için birçok faydası bulunan step aerobik, ister bir grup içinde isterseniz de tek başınıza yapılabilir. 

Step aerobik yapmak için tek ihtiyacınız olan step tahtası olarak bilinen bir platformdur. Güvenliğiniz için kaymaz bir yüzeyi olan step tahtası tercih etmeniz önerilir. Ancak step tahtanız yoksa step aerobik egzersizlerini adım atıyormuşçasına da tekrarlayabilir ya da bir merdiven basamağından yararlanabilirsiniz. Kondisyon ve spor geçmişinize bağlı olarak adımınızın yüksekliğini ayarlayabilirsiniz. 

Step Aerobik Faydaları

  • Kilo almanıza ve vermenize yardımcı olur. 
  • Sağlıklı kilonuzu korumanızı sağlar.
  • Kalp sağlığını güçlendirir.
  • Dolaşım ve solunum sistemlerinizi düzenler.
  • Kondisyonunuzu ve dayanıklılığınızı artırır. 
  • Kemik sağlığınızı iyileştirerek güç kazandırır. 
  • Esnekliğinizi artırır.
  • Stresinizi azaltarak daha iyi hissetmenizi sağlar. 
  • Fiziksel görünümünüzü iyileştirerek özgüveninizi artırır.

Step Aerobikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Step aerobik hareketlerini uygularken duruşunuza dikkat etmelisiniz. Omuzlarınızı hafifçe geriye doğru çekin ve dik bir duruş sağlayın. Göğsünüzü yukarıda tutun ve boynunuz düz olsun. Adımları atarken çok sert bir şekilde zemine vurmanıza gerek yoktur. Egzersizleri yumuşak ve küçük adımlarla tekrarlayabilirsiniz. Başlangıçta temel step egzersizleri ile başlayabilirsiniz. Önemli olan bir rutin belirlemek ve düzenli aralıklarla onu tekrarlamaktır. 

Step hareketlerini öğrenirken ellerinizi iki yanda tutarak egzersizleri basitleştirmeyi tercih edebilirsiniz ancak kardiyo yoğunluğunu artırmak istiyorsanız rutininize kol hareketlerini de ekleyebilirsiniz. Kettlebell, ip ya da direnç bandı kullanarak egzersizleri zorlaştırabilirsiniz fakat tüm bunları yaparken dikkatli olmanızı, duruşunuzu bozmamanızı ve kendinizi çok fazla zorlamamanızı öneririz. 

Başlangıçta uygulayabileceğiniz bazı step aerobik hareketleri:

  • Temel adım
  • V adımı 
  • Diz çekme
  • Topuk çekme
  • Charleston

Kimler Step Aerobik Yapabilir? 

Fiziksel bir engeli olmayan herkes step aerobik yapabilir. Yaş ve sağlık durumuna göre basamağın yüksekliği ve egzersizlerin yoğunluğu ayarlanabilir. Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ya da diyabetiniz varsa doktorunuz muhtemelen fiziksel olarak aktif olmanızı önermiştir. Step aerobik bunun için harikadır. Haftanın birkaç günü, en az yarım saat belirlediğiniz rutini tekrarlayabilirsiniz. Kilo verebilir, kötü kolesterolünüzü (LDL) düşürebilir ve tansiyonunuzu dengeleyebilirsiniz. Bu sayede kalp sağlığınızı iyileştirir ve olası hastalık risklerinin önüne geçersiniz. Fakat kalp hastalığınız varsa hangi egzersizlerin sizin için uygun olduğunu doktorunuzdan öğrenmelisiniz. 

Step aerobik, hamile kadınlar için de önerilen bir egzersizdir. Temel step adımlarını tekrarlayarak beden sağlığınızı iyileştirebilir ve formunuzu koruyabilirsiniz.  Özel bir durumunuz yoksa kendinizi yormadığınız sürece egzersizler bebek için tehlikeli değildir. Step aerobik, aerobik kondisyon sağlayarak kalp ve dolaşım sistemlerinizi destekler. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!